Pestilin Faydaları Nelerdir?
Çeşitli meyveler, un ve pekmezin buhar kazanlarında pişirilip içerisine kuruyemiş ilave edilerek kurutulmasıyla elde edilen pestil, vücudumuz için sayısız fayda barındırmaktadır. Kışın tüketilmesi ayrı bir keyif veren pestil, soğuk aylarda insanlara enerji vermesi ile biliniyor.
Yüksek enerji değeri içeren pestil, içinde bulunan besin kaynakları bakımından oldukça önemli gıdalardan birisidir. Lezzeti ve faydası ile 7den 70e herkesin hoşuna giden bir besin olan pestil, K, Ca, S, P,Mg, Cu, Zn, Mn gibi mineraller açısından zengindir. Biyolojik değeri yüksek proteine de içerir. Ayrıca suda eriyen (A,D,E,K) vitaminler ile B grubu vitaminlere de sahiptir. Dolayısıyla vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesinde, su dengesinin korunmasında, hormon, enzim üretiminde, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli etkiye sahiptir. Pestil ve ürünleri K, Ca, P, Na, Mg, Fe, Cu, mineralleri açısından zengindir. Yağda eriyen (A,D,E,K) vitaminler ile B grubu vitaminlerini içerir. Ayrıca biyolojik değeri yüksek proteine de sahiptir. Vücudumuzda hücrelerinin yenilenmesinde, su dengesinin korunmasında, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli etkiye sahiptir. İçeriğindeki bol fındık ve ceviz sayesinde vücudumuzda kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur ve kalp krizi riskini azaltır. Güç ve dikkat gerektiren durumlarda yararlıdır. Çünkü vücuda kuvvet vererek beden ve zihin yorgunluğunu giderir.
VÜCUT DİRENCİ SAĞLAR
Pekmez veya koyulaştırılmış meyve, şıraları, pestilin hazırlanmasında hammadde olarak kullanılır ayrıca pestil yapımında kullanılan fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar protein, vitamin ve mineral madde yönünden zenginleşmesini sağlar. İçerdiği nişasta ise geç kana karıştığı için kan şekerini uzun süre stabil kalmasını sağlar. Ayrıca glikozun fiziksel ve zihinsel performans ile yakından ilgisi vardır. Beynin enerji kaynağı olan glikoz insülin salgısını arttırdığından triptofanın kan-beyin bariyerini aşmasına ve beynin çalışmasında işlevi olan seratoninin sentezinde kullanılmasına yardımcı olmaktadır. Yani mutlu eder. Pestil ülkemizin çeşitli yörelerinde üzüm, erik, kayısı, elma gibi meyvelerden üretilir. Pestil iyi bir enerji kaynağıdır. Enerji değerinin yüksek olması nedeniyle sporcuların, çocukların ve ağır işlerde çalışanların tüketmesi önerilir. Doğallığı ile vücudumuza fayda sağlayan pestil; ara öğünlerde mutlaka tüketilmelidir. Pestilin; abur cubur olarak nitelendirdiğimiz gıdalar yerine kullanılması önerilmektedir.
HALSİZLİĞE VA KANSIZLIĞA İYİ GELİR
-Pestil; A, B vitaminleri ve demir yönünden zengin bir besin maddesi niteliği taşımaktadır. Bu nedenle kansızlığa ve halsizliğe iyi gelmesi ile bilinmektedir.
Pestil; vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesinde, su dengesinin korunmasında, hormon- enzim üretiminde ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli bir rol oynuyor.
-Sodyum bakımından fakir potasyum bakımından zengin olması kalp- damar hastalıklarının önlenmesi açısından önemini artırmaktadır.
Pestil; K, Ca, S, P,Mg, Cu, Zn, l, Cl, SiO, CaO gibi mineraller açısından zengindir. Biyolojik değeri yüksek proteine de içerir. Ayrıca suda eriyen (A,D,E,K) vitaminler ile B grubu vitaminlere de sahiptir. Dolayısıyla vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesinde, su dengesinin korunmasında, hormon, enzim üretiminde, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli etkiye sahiptir.
Tüm bunların yanı sıra pestil;
-Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde
- Vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesinde
-Su dengesinin korunmasında
-Hormon- enzim üretiminde ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli bir rol oynuyor.
Soguk kış günlerinde enerji yanında mineral, vitamin, protein ve karbonhidrat deposu olan pestili bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için sık sık tüketmekte fayda vardır.
Günün Haberi
Mars yaşam için ne kadar elverişli
Mars yaklaşık 4 milyar yıl önce şu an yaşadığımız Dünyaya benzer koşullar sunuyordu. Bu özelliğiyle bilim insanları Marsa oldukça fazla ilgi duyuyor. Marsın incelenen tüm özelliklerinin yanında burada kurulmak istenen koloni projeleri de bir bir açıklanıyor.
Geçtiğimiz günlerde Marsta yaşama dair kapsamlı bir araştırma yayımlandı. Yayımlanan makalede Marsın yeraltında önemli hidrotermal kaynakların bulunduğu belirtildi. Bu noktada bilim insanları Marsta yaşamı yüzeyde aramak yerine yeraltında aramamız gerektiğini düşünüyorlar. Bilim insanlarına göre yeraltındaki hidrotermal kaynaklar bu gezegenin görülmeyen kısmında (yeraltı) bir yaşamı mümkün kılabilir. Belki de Marsta yeraltını inceleyebilecek araçlar sayesinde bize en yakın gidebileceğimiz gezegen olan Marsta minik Marslılarla karşılaşabiliriz. Ancak başlığa cevap verecek olursak, Mars insan yaşamına kesinlikle elverişli değil. (Haber Uzay)
Günün Vegan Tarifi
Kuru Kayısılı Pankek
Malzemeler
1/2 su bardağı tam buğday unu
1/2 su bardağı normal un
1 adet çok ince doğranmış gün kurusu kayısı
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 bardak su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı
Tüm malzemeleri derin bir kapta iyice karıştırıyoruz. Elde ettiğimiz pankek harcı yarı akışkan kıvama geldiğinde pişirilmeye hazır demektir. Pankekimizi önceden ısıttığımız tavada arkalı önlü pişiriyoruz. Dilerseniz yanında taze meyve ya da sıkılmış meyve suyu ile servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun. (www.vegantarifler.com)