NEŞE'DEN HABER VAR


  • Oluşturulma Tarihi : 05.01.2018 06:21
  • Güncelleme Tarihi :
NEŞE'DEN HABER VAR yazının resmi

Turpun Faydaları

Kış aylarının vazgeçilmez gıdalarından birisi olan turp, vücudumuz için de sayısız fayda barındırmaktadır. Özellikle idrar söktürücü özelliği ile ön planda olan bu şifalı bitki, soğuk algınlığına, öksürüğe ve kansızlığa da iyi gelmektedir. Turp ayrıca bağışıklık sistemini de güçlendirir. Turp yüksek miktarda fosfor içeren bir sebzedir. Ülkemizdeki kültürde genellikle salata şeklinde tüketilmesine rağmen, diğer bazı ülkelerde pişirilerek de tüketilebilmektedir.

Peki nedir turpun faydaları? Vücudumuzda nelere iyi gelmektedir?

Sindirim sistemine iyi gelir: Turp tüketilen yiyeceklerin sindirilmesi ve hazımsızlık gibi sorunlarının ortadan kaldırılması için çok faydalıdır. İçerdiği zengin miktardaki diyet lifleri yardımıyla sindirim sisteminde bulunan bütün organlara fayda sağlar.

Antioksidan etkisi güçlüdür: Turp antioksidan etkileri güçlü bir sebzedir. Bu özelliğinden ötürü birçok rahatsızlığa da iyi gelmektedir. Bünyeyi korumaktadır.

Hücreleri onarır: Turp A,C ve K vitaminleri açısından zengindir, bu özelliğinden dolayı hücrelerin yapılanmasından hasarlı hücrelerin onarılmasına kadar birçok alanda hücre sağlığına yardımcı olur. Bu durum aynı zamanda sağlıklı cilt sağlığının oluşmasına katkıda bulunur.

Demir açısından zengindir: Zengin miktarda demir içeren turp kalp sağlığını koruma adına çok fazla fayda sağlayabilir. Demir saç sağlığından cilt sağlığına, tırnak sağlığından hücrelerin sağlığına kadar çok geniş bir alanda ihtiyaç duyulan bir maddedir.

Metabolizmayı güçlendirir: Turpun içerdiği zengin mineral ve vitaminler ayrıca genel anlamda metabolizmayı kuvvetlendirir.

Turp kilo vermeyi kolaylaştırır: Turpun diğer önemli özelliği içerdiği lifler sayesinde mide ve bağırsak sağlığına katkıda bulunmasıdır. Bağırsak hareketlerini arttırarak kabızlık sorunlarını giderebilir. Bu durum da daha hızlı kilo vermeye yardımcı olur. Aynı zamanda bünyenin yağ yakmasını teşvik eder.

Turp kas sağlığını korur: Turpun kas sağlığını koruma noktasında içerdiği bol miktarda protein kullanılmaktadır. Protein sağlıklı kas yapısının oluşmasını sağlamanın yanında, kramp ve kas kasılmalarına etkili bir şifa kaynağı olabilir.

Cilt ve saç sağlığını korumada etkilidir: Turp içerdiği C vitamini ve antioksidanlar yardımıyla cilt sağlığına ciddi anlamda katkı sunmaktadır. Özellikle cilt üzerinde meydana gelen iltihap ve enfeksiyon hastalıklarının giderilmesinde önemli bir görev üstlenebilir. Turpun içerdiği bol miktardaki su ayrıca cildin nemli kalmasını sağlar. Çinko ve fosfor cilt temizliğine yardımcı olur, cildi ölü hücrelerden ve yağlardan arındırmayı sağlar. Düzenli olarak turp tüketiminin saç sağlığı için faydalı olduğuna inanılmaktadır. Saçların dökülmesini engelleyebilir, saç köklerini sağlamlaştırır. Bunun yanında kepek sorunlarını giderebilir. Bir havlu yardımı ile turp suyu kafa derisine uygulanabilir. Turp aynı zamanda saçlara doğal ve sağlıklı bir parlaklık kazandırmaya yardımcı olur. Daha mükemmel sonuçlar alabilmek için turp suyunu kullanmanız önerilir. Saç sağlığını korumada turp suyunun içerdiği zengin miktardaki demir önemli rol oynar.

Karaciğere iyi gelir: Kara turp özellikle karaciğer sağlığı için önemli bir besin kaynağıdır, karaciğerde farklı nedenlerden dolayı meydana gelen hasarları giderme konusundan inanılmaz fayda sağlar. Bunun yanında karaciğerin düzenli olarak çalışması için gerekli mineral ve bileşenleri fazla miktarda içerir.

Kolesterole iyi gelir: Siyah turp kolesterolü sağlıklı seviyede tutmaya yardımcı olur. Kolesterolün yükselmesine neden olan ve karaciğerin fazla çalışmasının en büyük nedeni olan damar ve diğer organlardaki aşırı yağlanma sorunlarını ortadan kaldırarak kolesterol seviyesinin yükselmesine engel olabilir.

Zihinsel faaliyetleri arttırır: Kara turp zihinsel faaliyetleri arttırır. Potasyum ve magnezyum açısından çok zengin olan kara turp beyindeki kimyasal dengeyi korumaya yardımcı olabilir. Beyindeki elektrotların çalışmasına yardımcı olur. Magnezyum ve potasyum genel anlamda beyin sağlığı için gerekli olan temel maddelerdendir.

DİĞER FAYDALARI

Aşırı harareti giderebilir, özellikle yaz aylarında vücutta meydana gelen harareti gidermek için tüketilebilir.

Boğaz ağrılarını giderebilir, vücutta aşırı mukusu ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.

Sinüs sorunları olan kişilere yardımcı olabilir, sinüslerin temizlenmesinde etkili rol oynayabilir.

Enfeksiyon hastalıklarına karşı etkili olabilir, bol miktarda C vitamini içermesi solunum yolu sorunlarını giderebilir.

Toksinlerin ortadan kaldırılması ve genel anlamda vücutta temizliğin sağlanmasına yardımcı olabilir.

Şişkinlik ve gaz sorunlarını ortadan kaldırabilir, bunlardan dolayı göğüs kısmında meydana gelen ağrıların ortaya çıkmasına engel olabilir.

Günün Haberi

Spotify’a 1,6 milyar dolarlık dava

Dünyanın en popüler müzik dinleme servisi Spotify'a, izinsiz şarkıları yayınladığı gerekçesiyle 1,6 milyar dolarlık rekor bir dava açıldı. Dünyanın en popüler müzik dinleme servislerinden biri olan Spotify'ın başı telif hakları nedeniyle dertte. Servise, izinsiz şarkıları yayınladığı gerekçesiyle 1,6 milyar dolarlık rekor bir dava açıldı. Aralarında Tom Petty, Neil Young, Doors ve Weezer gibi ünlü isimlerin de olduğu binlerce şarkıyı lisanssız şekilde kullanıldığı gerekçesiyle lisans sahibi firma olan Wixen Music tarafından mahkemeye verildi.

Wixen Music'in izin kullandığını açıkladığı müzikler ise Free Fallin (Tom Petty), Light My Fire (Doors), Good Thing (Weezer) olarak gösterildi. Kaliforniya Federal Mahkemesi'ne açılan davada istenen miktar ise 1,6 milyar dolar gibi rekor bir ücret. (Teknoloji Oku)

Günün Vegan Tarifi

Vegan Bolonez

Malzemeler

2/3 pakete yakın spagetti makarna

3-4 yemek kaşığı zeytinyağı

Yarım su bardağı yeşil mercimek

1. 5 su bardağı domates rendesi

1/2 kereviz

3 tane kereviz sapı

7-8 tane mantar

1 orta boy havuç

1 adet kırmızı soğan

1 diş sarımsak

1 yemek kaşığı üzüm sirkesi

1, 5 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

Konserve mısır

Makarnayı ve yeşil mercimeği ayrı olarak haşlayın. Bütün sebzeleri ve mantarı küp doğrayın. Tavaya yağı koyup ısıtın. Soğan, sarımsak ve havucu soteleyin. Üzerine kereviz ile saplarını ve mantarı ekleyip sirkeyi ilave edin. Biraz piştikten sonra domates rendesi, tuz ve karabiberi ekleyin. Bir iki daha çevirip haşlanmış yeşil mercimekleri üzerine ekleyip güzelce karıştırın. Mısırları serpip servis edin. (Vegan Mutfak)

 

NEŞE'DEN HABER VAR
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz