NEŞE'DEN HABER VAR


  • Oluşturulma Tarihi : 22.02.2018 06:33
  • Güncelleme Tarihi :
NEŞE'DEN HABER VAR yazının resmi

Faydalarını öğrenelim

Bazı otlar, çoğu insan tarafından bilinmese de o yöredeki insanlar tarafından sık sık tüketilmektedir. Oldukça şifalı olan bu otlardan bazılarını size bugünkü yazımda tanıtacağım.

SARMAŞIK

Ege Bölgesi’nde özellikle İzmir, Manisa ve Aydın’da sık sık gördüğümüz ve sevilerek tüketilen sarmaşık otu, vücudumuz için oldukça şifalıdır. Tadının hafif acı olmasından ötürü herkes tarafından tercih edilmese de aslında şifalarını öğrendiğiniz zaman sürekli tüketmek isteyeceksiniz. Tilkişen, yabani kuşkonmaz adları ile bilinen sarmaşık, ağızda acı bir tat bırakması sebebiyle bu adla anılmaktadır. Tadı biraz acı da olsa lezzetli ve şifalı bir ottur. Boylu ve sarmal şeklinde bir yapısı vardır. Uç kısımları koparılarak toplanan sarmaşık otunun uçları taze, alt tarafları taze değildir.

Sarmaşığın başlıca iyi geldiği rahatsızlıklar arasında; tansiyonu, kolesterolü ve üreyi düşürmesi ve vücuttaki ödemi atması vardır. İlk kez tadacaksanız size biraz acı gelebilir fakat yine de bu otu mutlaka tüketmenizi tavsiye ediyoruz. Öte yandan sarmaşık otuna asla metal dokundurmamak gerekmektedir. Pişirirken metal değil de tahta kaşık kullanmak şarttır. Eğer bu ota metal değerse, ağzınıza gelecek acı daha da artacaktır.

Sarmaşığın Faydaları:

-Vücut direncini artırır.

-Balgam ve öksürüğe iyi gelmektedir. Göğsü yumuşatır.

-Bağırsak solucanlarını düşürmeye yardım eder.

-İdrar yollu enfeksiyonlarına iyi gelir. Adet sancısını ve ağrısını keser.

-Mide ve bağırsak hastalıkları için yararlıdır.

-Nefes darlığını giderir. Bronşit ve soğuk algınlığına iyi gelir.

SÜTLEĞEN OTU

Sütleğen otu, dikenli marul ve acı marul olarak da adlandırılmaktadır. Günümüzde çok fazla duyulmamış olsa da eskiden insanlar tarafından sık sık tüketilmektedir. Genellikle toprakta kendiliğinden yetişen bu bitki türü, üzerinde sarı çiçekleri olan ve yeşil renkli bir gövdeye sahiptir.

Sütleğen Otunun Faydaları:

-Kabızlığa iyi gelmektedir.

-Nasır gibi sorunlar bu otla giderilebilmektedir.

-Cildi yenileyici etkisi nedeniyle de sık sık tüketilmektedir. Siğil sorunlarına birebir etkilidir.

-İdrar söktürür.

-Vücudu kuvvetlendirir.

ÇİĞDEM OTU

Çiğdem otu, kabızlık sorunu yaşayanlar için özellikle tavsiye edilmektedir. Bunun yanı sıra içerisinde zararlı ve zehirli alkaloitler barındırmasından ötürü insan sağlığı için tehdit olabilmektedir. Bu sebeple doktorun tavsiyesinden fazla tüketmemek gerekmektedir.

Çiğdem Otu Faydaları:

-İdrar söktürür. Kabızlığa iyi gelir.

-Gut hastalığında çekilen ağrıları dindirir. Bu özelliğiyle doğal bir ağrı kesici olarak kabul edilmektedir.

-Romatizma hastalığını tedavi eder.

MADIMAK

İç Anadolu yöresinde çokça bilinen, kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Çiğ olarak da tüketilebilen bu lezzetli bitkinin çorbası, yahnisi, böreği ve cacığı da yapılmaktadır. Nisan mayıs aylarında Pazar tezgâhlarındaki yerini alır.

Madımak Otunun Faydaları:

-İdrar söktürür ve idrar arttırır.

-Kan şekerini de düşürmektedir.

-Basur, doğum kanamaları ve adet kanamalarına da iyi gelmektedir.

-Madımak otunun yumrusundan yapılan çay, mide rahatsızlıklarına ve bağırsak hastalıklarına iyi gelmektedir. Bunun yanı sıra karın ağrısı ve ishali giderir.

-Böbrek taşının düşürülmesinde etkilidir.

-Yaraların iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.

SİRKEN OTU

Yabani ıspanak olarak bilinmektedir. Ispanak gibi pişirilmektedir. İçeriğinde A, B, C, B6, demir, sodyum, kalsiyum, proteini bol miktarda barındırmaktadır. Lifli bir sebzedir. Ege’de meşhurdur.

Sirken Otunun Faydaları:

-Kanı temizler.

-Bağırsakları yumuşatır ve temizler.

-İltihapları kurutur.

-Emziren kadınların sütünün artmasını sağlar.

Günün Vegan Tarifi

Çiğ Puding

Malzemeler

1 adet olgun muz

4 adet hurma

5 adet çilek

1 adet olgun avokado

1 tatlı kaşığı tarçın

1 avuç kaju

1 avuç çiğ badem

1 avuç ceviz iç

1 çay bardağı su

Yapılışı

Akşamdan suya koyup yumuşamasını beklediğimiz hurmaları çekirdeklerinden ayırıp blendıra koyuyoruz. Avokadoyu kabuğundan ve çekirdeğinden ayırarak blendıra ekliyoruz. Hindistan cevizi tozu dışındaki diğer tüm malzemeleri ekleyerek blendırda 7 dakika kadar karıştırarak uygun yumuşaklığa gelinceye dek işleme devam ediyoruz. Beğendiğiniz kaplarda servis etmek üzere kaşık yardımı ile kaplara paylaştırarak üzerlerine çilekle ve Hindistan cevizi tozu ile süsleme yapabilirsiniz. Buzdolabında 2 saat beklettikten sonra pudinginiz yemeye hazır. (Mynet)

NEŞE'DEN HABER VAR
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz