Besin alerjisi nedir?
Alerji, kişilerde bir ya da birkaç maddeye karşı duyarlılık olarak tanımlanabilir. Alerjiye neden olan maddeler insan vücuduna solunum, ağız ya da enjeksiyon yoluyla girebilir. Bunun sonucunda da bu maddeler vücut tarafından özümsenemez ve antikor denilen engelleyici maddelerin oluşumu uyarılır. Antikorun bu maddelerle birleşmesi ile birlikte alerjik tepki başlar. Alerjiye neden olan maddelerin en sık görülenleri, toz, bitkisel maddeler, ilaçlar, polenler, kozmetik ürünler ve bazı besin türleridir.
Bugünkü yazımda kısa bir şekilde besin alerjilerinden bahsedeceğim. Besin alerjisine yol açan maddeler aslında besinlerde mevcut olan proteinlerdir. Besin alerjisi küçük çocukların yüzde 5inde rastlanırken, erişkinlerdeki görülme sıklığı yüzde 1den de azdır.
Besin alerjilerinin belirtileri gıda ve vücut tipine göre değişebilir. Sadece deri, sindirim ve solunum sisteminde alerjik tepkiler görülürken bazen bu daha ciddi sonuçlara yol açacak yerlerde de görünebilir. Her vücudun bu alerjilere tepkisi farklıdır. Aynı besin maddesi farklı kişilerde farklı reaksiyonlara yol açabilir. Duyarlı olan kişilerde besin maddesini yemeye bile gerek kalmadan kokusundan yahut tenle temasından ötürü bile reaksiyonlar ortaya çıkabilir.
BELİRTİLER
Deri Belirtileri: Teşhisi çok kolaydır, çünkü belirtiler o besinin yenmesinden veya temastan hemen sonra ortaya çıkar. Besin alerjisinin egzama oluşumunda da rolü vardır. Çeşitli araştırmalarda egzamalı çocukların 1/3ünde besin alerjisi olduğu belirlenmiştir. Buna en çok yol açan besin ise yumurtadır.
Sindirim Sistemi Belirtileri: Besin alerjisinin mide ve bağırsak sistemine etki etmesi ise şu şekilde olur; bulantı, kusma, kramp, karın ağrısı, ishal, karında şişkinlik ve gaz.
Solunum Sistemi Belirtileri: Solunum sistemi belirtileri, deri ve sindirim sistemininkilere göre çok daha nadirdir ve astım krizi veya alerjik nezle şeklinde görülür. Belirtiler, çoğu zaman da tek başına değil, diğer sistem bulguları ile birliktedir. Solunumla ilgili reaksiyonlar en çok yumurta, süt, soya, balık, deniz kabukluları ve fındık tüketiminden sonra ortaya çıkar.
RİSKLİ GIDALAR
İnek Sütü: İnek sütü ve inek sütünden yapılan peynir, yoğurt gibi tüm ürünlere karşı reaksiyon gösterilir.
Yumurta: Sıklıkla tüketildiği zaman ortaya çıkabilir. Yumurta beyazına karşı alerji, sarıya sıklıkla daha yaygındır. Yumurta alerjisinin belirtileri genellik egzama ve kaşıntı olarak görülüyor.
Kabuklu Kuruyemişler: Fındık, fıstık, badem gibi kuru yemişlere olan alerjik reaksiyonlar da sıklıkla rastlanan türlerden.
Tahıllar: Tahıllara olan alerjinin başında buğdaya olan glüten/çölyak alerjisi geliyor. Fark edilmediği takdirde oldukça tehlikeli bir hal alabiliyor.
NE YAPALIM?
-Alerjimiz olduğundan şüpheleniyorsak eğer kendi kendimize tanı koymak yerine mutlaka bir doktora danışmalıyız.
-Eğer alerjimiz teşhis edildiyse alışveriş yaparken ürünlerin etiketlerini mutlaka okumalıyız.
-Şayet ana besin maddelerinden birine alerji durumu varsa mutlaka beslenme alışkanlıkları ona göre tekrar revize edilmelidir.
Günün Haberi
10 bin yıl çalışacak
Amazon'un kurucusu Jeff Bezos 42 milyon dolara mal olacak saat projesine başladı. Amazonun kurucusu ve CEOsu Jeff Bezos, dünyanın en uzun süre çalışacak saati için 42 milyon dolarlık bir fon ayırdı. Ve geçtiğimiz günlerde bu saatin inşasına başlandı. 10 bin yıl boyunca çalışacak olan mekanik saat, gece ve gündüz döngülerinden güç alacak. Proje için ilk adımın atıldığını resmi Twitter hesabından duyuran Bezos bu saatin uzun vadeli düşünceyi teşvik edeceğini umuyor. 42 milyon dolarlık projenin sora ermesinden sonra saatin ziyaretçilere açılacağı tahmin ediliyor. (Teknoloji Oku)
Günün Vegan Tarifi
Fırınlanmış Karnabahar Çorbası
Malzemeler
500 gr küçük parçalara ayrılmış karnabahar
1 litre su
1 adet soyulup ince kesilmiş orta boy soğan
Soyulup ince kesilmiş 1-2 adet sarımsak
Zeytinyağı
1 küçük su bardağı Hindistan cevizi sütü
Tuz
Karabiber
Kişniş
Soğan kıtırık
Ayçiçeği çekirdeği
Maydanoz
Karnabaharı, zeytinyağı, tuz-karabiber ve kişnişle fırında közleyin. Sonra, tencerede kavrulmuş soğan, sarımsak ve diğer malzemelere ekleyin. Kaynadıktan sonra blenderdan geçirilip ezilir, üzerine kıtırık soğan, maydanoz ve ayçiçeği çekirdeğiyle servis edilir. (yogadivya.net)