Bulgurun faydaları
Ham maddesi buğday olan bulgur, pirinçten çok daha faydalı bir besin kaynağı olarak ön plana çıkmaktadır. Anadolunun hemen hemen her bölgesinde sıklıkla tüketilen, farklı farklı birçok yemek çeşidinde kullanılan bulgur, ekonomik olması nedeniyle de tercih edilmektedir. B12 haricinde tüm vitaminleri barındıran bulgur, ayrıca lif açısından da oldukça zengindir. Yüksek karbonhidrat değeri taşıyan bu şifa dolu besin kaynağı, insan vücuduna enerji de sağlamaktadır.
Peki bu muhteşem gıda nelere faydalıdır?
Sindirim sistemine faydalıdır: B vitamini sindirim sistemi açısından büyük önem taşımaktadır. Bulgurun da içeriğinde B vitaminin barındırmasından ötürü, sindirimi düzenleyici özellikleri bulunmaktadır. Bulgur birçok sindirim sistemi rahatsızlıklarından korunmada hem de hastalıkların tedavi edilmesi sürecinde etkili olmaktadır.
Şeker hastalarına faydalıdır: Bulgur uzun süre tokluk hissi vermesi ve kana yavaş karışması nedeni ile kilo vermek isteyenler ile şeker hastaları tarafından sık sık tüketilmelidir. Sadece bulgur pilavı olarak değil kısır, çorba ya da salatalarda kullanılarak da tüketilebilmektedir.
Dokuları güçlendirmektedir: Bulgur, içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde doku sağlığını da korumaktadır. Doku sağlığını koruyan ve dokuları güçlendiren nadir besin kaynaklarından bir tanesi olan bulgur aynı zamanda kasları da korumaktadır.
Bulgur cilt sağlığına oldukça faydalıdır: Bulgurun içerdiği birçok vitamin ve mineraller saç ve cilt sağlığı açısından elzemdir. Bol miktarda demir içermesi saç dökülme problemini ortadan kaldırabilir. Vücutta meydana gelen demir eksikliğinden dolayı oluşan cilt ve saç sorunlarını büyük ölçüde ortadan kaldırır.
Bulgur kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır: Lifli besinler diğer besinlere oranla aynı zamanda daha fazla tokluk hissi vererek kilo vermeyi kolaylaştırır. Bulgur da çok zengin bir besin kaynağıdır. Bulgur ayrıca günlük su ihtiyacını da artırdığından bol su içilmesini sağlar, bu da diyet yapanlar için oldukça faydalıdır. Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, folat ve magnezyum sinir ve sindirim sistemi sağlığında önemli rolleri olan maddelerdir.
Bulgur demir açısından zengindir: Bulgurda, bazı sebzelerden daha çok demir bulunmaktadır. Bu sebeple de doktorlar vücudunda demir eksikliği bulunanlara bulgur önermektedir.
Bulgur iyi bir protein kaynağıdır: Bulgur, protein açısından oldukça zengindir. Özellikle kaslı ve fit bir vücuda sahip olmak isteyenlere bulgur önerilmektedir. Proteini çokça barındırması nedeniyle vegan ve vejetaryen beslenenlere de bulgur önerilmektedir.
Bulgur iltihapları önermektedir: Bulgur tüketmek, kronik iltihap oluşumunu hafifletmeye yardımcı olmaktadır. Dolayısıyla bulgur içeriğinde bulunan bazı maddelerin yardımı ile iltihapların sebep olduğu hastalıklara karşı vücudun direnci de artmaktadır.
Yüksek tansiyona iyi gelir: Bulgurun sağlık açısından en etkili özelliklerinden biri de, yüksek tansiyonu kontrol etmesidir. Hipertansiyon, kalp krizi riskini tetikleyen ciddi bir rahatsızlıktır. Bulgur, sistolik kan basıncını düşürür, kalp atışlarını düzenler, arterleri ve kalp sağlığını korur.
Beyin sağlığını korur: Bulgur, çok iyi bir manganez kaynağıdır. Beyin faaliyetleri ve sinir hücrelerinin işlevlerinde etkili olan manganez, kanın pıhtılaşması için gerekli olan materyalin üretilmesine de yardımcı olmaktadır. Bulgur bu yönüyle sadece senir hücreleri ve beyin sağlığı açısından değil, büsbütün vücut sağlığı için ideal bir besin kaynağıdır.
Kemik sağlığını korumaktadır: Bulgurun bol miktarda içerdiği birçok vitamin özellikle çinko, demir, magnezyum ve krom kemik sağlığının korunmasına yardımcı olur. Bunun yanında çocuklarda sağlam bir kemik yapısının oluşmasını sağlayabilir.
Bulgurun zararı var mıdır?
Bulgur her yaştan insana sağlık açısından büyük katkılarda bulunan bir yiyecektir. Şimdiye kadar yapılan bu konuyla alakalı bilimsel araştırmalar bulgurun sağlık açısından her hangi bir zararı olduğunu ortaya koymamıştır.
Fakat aşırı tüketilmesi durumunda:
-Gaz sorunu ortaya çıkabilir, bu da ağrı yapabilir.
-Mide sorunu yaşayan kişilerde de mide ağrılarına neden olabilir.
Günün Vegan Tarifi
Çikolatalı Sufle
Malzemeler
2 yemek kaşığı vegan sürülebilir çikolata
3 yemek kaşığı soya sütü
2 yemek kaşığı tam buğday unu
3 kare vegan bitter çikolata
Yapılışı
Fırınınızı 200 dereceye ayarlayın. Çikolatayı sütle açın. Unu ekleyin. 3 sufle kabının yarısına kadar bu harçtan doldurun. Kare çikolatalardan her birine birer tane yerleştirin. Üzerine harçtan doldurun. Fırına verip 8-10 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun.
Günün Haberi
Tiangong-1 ne zaman düşecek?
Son 2-3 aydır Tiangong-1 uzay laboratuvarının nereye ve ne zaman düşeceği hakkında haberler yayınladık. Artık sona yavaş yavaş geliyoruz. Tabii düşme tarihi yaklaştıkça bilim insanlarının tahminleri de netleşiyor. Öncelikle hemen belirtelim Tiangong-1 insan hayatı için hiçbir tehlike oluşturmuyor. Bilim insanları, laboratuvarın atmosfere girerken büyük ölçüde küle döneceğini tahmin ediyor. Merak edilen konulardan biri de ne zaman düşeceği. Avrupa Uzay Ajansından yapılan açıklamaya göre, Tiangongun düşme tarihi 24 Mart-19 Nisan arasında. Düşebilecek ülkeler arasında ise; Yunanistan, Türkiye, Hindistan gibi ülkeler bulunuyor. Tarihte uzay çöpünden dolayı Dünyada henüz bir insan ölmedi. Umarız bundan sonra da ölmez. Tüm bunlarla beraber, Tiangong-2 ve Tiangong-3 görevleri için çalışmalar halen devam ediyor. (Haber Uzay)