Farklı ve faydalı
Hibiskus yani Hatmi Çiçeği, yaprakları olan bir çiçektir. Çiçekler beş veya daha fazla olan, büyük, göze çarpan, trompet şeklindedir yaprakları, beyaz, kırmızı, turuncu, mor ve sarıdır. Bitki, Jamaika, Meksika, Orta Amerika, Güney Amerika ve Karayip adalarına özgü bir bitkidir. Hibiskus, kafeinsizdir ve genellikle C vitamini açısından zengin olmasıyla bilinir. Hem ekonomik hem de sağlıklı bir bitki olan hibiskus, çay halinde tüketilmektedir.
Peki nedir bu şifalı bitkinin vücudumuza olan faydaları?
-Hibiskus, zayıflamak isteyen kişiler tarafından sıklıkla tüketilmektedir. Bunun bir nedeni de kansızlık ve demir eksikliğinin kilo vermeyi engellemesidir. Hibiskus çayı demir deposu olarak kabul edilmektedir bu nedenle de bu eksiklikleri yaşayan kişilere oldukça iyi gelir. Bu sayede kilo verme işlemi de hızlanmış olur.
-Hibiskus, bol miktarda C vitamini içermektedir. Bu güzel bitki bu özelliğiyle yağ yakmayı hızlandırır. Aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirir.
-Hibiskus, kan şekerini dengeler ve tatlı krizlerini de önler. Aşırı tatlı yemek kilo almaya sebep olacağı için Hibiskus çayı tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir.
-Bu şifalı bitki, ödem söktürür, karın şişkinliğini giderir.
-Hibiskus bitki çayı, hem antiseptik hem de antibakteriyeldir. Soğuk algınlığında ve ateş düşürmek için yararlanılabilir.
-Hibiskus aynı zamanda kötü kolesterolün düşürülmesinde, grip, öksürük ve soğuk algınlığı gibi sorunların giderilmesine, boğaz ve solunum yolları rahatsızlıklarının iyileştirilmesinde de kullanılmaktadır.
-Hibiskus, böbrek iltihabına iyi gelmekte ve kireçlenmeyi önlemektedir.
-Kan basıncını dengeler. Hipertansiyon yani yüksek tansiyondan muzdarip kişiler için şifa kaynağı olabilir. Aynı zamanda kan basıncını düşürmesiyle diyabet yani şekeri de dengeler.
-İdrar söktürücü özelliği vardır. İdrar çıkmayı da arttırarak rahatlama sağlar.
-Aynı zamanda antioksidan özelliği sayesinde karaciğere karşı da yararlıdır. Vücut dokuları ve hücrelerde bulunan serbest radikalleri nötralize ederek vücudun hastalıklara karşı korunmasına yardım eder.
-İçeriğindeki flavonoidler, vitamin ve mineraller sayesinde antidepresan özelliği vardır. Bedeni ve zihni rahatlatır, sinir sistemini sakinleştirir. Susuzluğu giderir. Vücuttan sıvı atılmasına karşı, sıvı eksikliğini karşılar. Toksinlerin atılmasına yardım eder.
-Sindirim sistemine fayda sağlayarak hazımsızlığı da giderir. Bağırsak hareketlerini arttırır, bu nedenle kabızlık için çözüm sağlar.
-Kan damarlarının duvarlarını güçlendirir.
-Düşük yoğunluklu kolesterol tabakasını eritir.
-Vücudu aşırı yağlanmadan temizler.
-Bağırsakları temizler.
-Damla (gut) hastalığında kullanılır.
-Böbrek taşlarına ve tuzlarını eritir.
HİBİSKUS ÇAYI NASIL TÜKETİLİR?
Hibüskus çayı, kurutulmuş hibiskus çiçeğinden hazırlayabilir. İsteyenler içerisine tat vermesi için bir miktar zencefil, tarçın veya limon suyu kullanabilir. Bir bardak su kaynatıldıktan sonra 1-2 çay kaşığı kuru hibiskus yaprağını içine atmak ve bir süre bekletmek yeterli olacaktır.
HİBİSKUS BİTKİSİNİN YAN ETKİLERİ
-Hibiskus çayı, aşırı tüketilmesi halinde kan basıncını düşürebilir. Bu nedenle düşük tansiyonu olan kişiler çok fazla tüketmemelidir. Hibiskus çayı tansiyonu düşürücü olduğu için hipotansiyonu olan kişiler için zarar verebilir, baygınlığa sebep olabilir.
-Bazı insanlarda aşırı tüketimi halinde halisülasyon görme, hayal görme gibi durumlar ortaya çıkabilir.
-Hamilelik ve emzirme döneminde tüketilmemelidir.
-Bazı insanlarda kırmızı kaşıntılı alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
-Tansiyon ve kolesterol rahatsızlığı olan, bu rahatsızlıklarla ilgili ilaç kullanan kişiler hibiskus çayı içmeden önce mutlaka doktorlarına danışmalıdır.
-Mide asitleri yüksek olan insanlar, gastrit ve mide ülseri rahatsızlığı olanlar kullanmamalıdır.
-Bu bitki, bebeklere de tavsiye edilmemektedir.
Günün Vegan Tarifi
Pepeçura Tarifi
Malzemeler
1 kg.siyah kokulu üzüm
3 su bardağı su
1 su bardağı şeker
4 yemek kaşığı nişasta
1/2 çay bardağı mısır unu
Yapılışı
Üzümlerinizi iyice yıkayın. Saplarından ayıklayarak tencerenin içerisine alın. Üzerine su ve şeker ilave ederek kısık ateşte pişmeye bırakın. Üzümler iyice suyunu bırakıp, eriyene kadar pişirin. Ardından büyükçe bir süzgeçten geçirin. Ezilmemiş olan üzümleri tahta kaşık yardımıyla iyice ezin. Elde ettiğiniz üzümlü şekerli karışımın yaklaşık 2 su bardağı kadarını tencerenin içerisine alın. Bir çırpma teli yardımıyla içerisine nişastayı, ardından mısır unu karıştıra karıştıra yedirin. Geriye kalan suyu kepçe yardımıyla azar azar ilave edin. Karıştırmaya devam edin. Dilediğiniz kıvama geldiğinde kaselere doldurun. Servis kaselerinin içinde bir süre ılımasını bekleyin. Ilıdıktan sonra buzdolabına kaldırın ve iyice soğumalarını sağlayın. Soğuyup, kıvamı iyice oturan tatlılarınızı süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. (yemek.com)
Günün Haberi
Mars ve Ayda Koloni Kurmak Önemli
SpaceXin kurucusu olan ve geleceğe dönük planlarıyla son zamanların en önemli kişilerinden sayılan Elon Musk, Ay ya da Marsa kurulacak yaşam alanlarının önemine dikkat çekti. SXSW Konferasında konuşan ünlü iş adamı, uygarlığın geri getirilmesi için bir yerlerde insan uygarlıklarının tohumunun bulunması gerektiğini ifade ederek, olası bir 3. Dünya Savaşı sonrası girilebilecek karanlık çağdan ancak bu çıkılabileceğini belirtti. Elon Muska göre, muhtemel bir Mars ve Ay kolonisi Dünyada işlerin iyi gitmemesi durumunda karanlık çağın süresini kısaltabilir. Elon Musk ayrıca Mars ve Ayda kurulacak koloniler sayesinde birçok kişiye iş sağlanacağını da ifade etti. Bilindiği üzere Stephen Hawking de benzer şekilde uzayda başka yerleşim alanları oluşturmanın önemine sık sık dikkat çekiyor. (Haber Uzay)