NEŞE'DEN HABER VAR


  • Oluşturulma Tarihi : 11.04.2018 06:24
  • Güncelleme Tarihi :
NEŞE'DEN HABER VAR yazının resmi

Didim, Vegfest’e hazırlanıyor!

Bu sene ikincisi düzenlenecek olan Didim VegFest, 20-23 Nisan 2018 tarihleri arasında Apollon Tapınağı’nın büyülü atmosferinde gerçekleştirilecek.

Didim Belediyesi, VegFest adı altında Didim’in yöresel lezzetlerini tüm katılımcılara tatma fırsatı verirken, kendine, diğer canlılara ve gezegene saygılı bir yaşam biçimini destekliyor. Türkiye’nin ilk vegan festivali, daha sürdürülebilir bir dünya için doğanın ve tarihi güzelliklerin keşfedilmesine imkan veriyor.

Çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak olan vegan festivali aynı zamanda Didim’in vegan felsefesi üzerine yoğunlaşan stantlarında yerel üreticiye de ev sahibi olma imkanı veriyor. Festival süresince gerçekleşecek olan çeşitli aktiviteler zengin içerik ve konularıyla göze çarpıyor.

KONSERLER DÜZENLENECEK

Akşamları Pınar Keleş, Aegean Band ve Ceylan Ertem gibi değerli seslerin katılımı Didim gecelerini şenlendirirken, gündüzler halk oylamasına sunulacak olan eğlenceli yemek yarışmaları, yöresel vegan ürünlerin sergilendiği stantlar, ünlü şefler Gabriele Spanzo ve Gastronomi Derneği’nin gerçekleştireceği vegan yemek showları ile renklenecek. Tüm katılımcıların dahil olabileceği Kapalı Kutu Vegan Yemek Yarışması ve Apollon Ateşinde Vegan Lezzetler (Yemek Show) keyifli mutfak atölyeleri de programa dahil edilmiş. Konserlerin, yemek yarışmalarının ve mutfak atölyelerinin yanı sıra düzenlenecek olan 18 adet panel, hem yetişkinlerin hem de çocukların hayvan hakları ve türcülük gibi hassas konularda bilgi sahibi olmasına imkan sağlayacak. Panel konuşmacıları arasında Emin Çapa, Ömer Mandra, Dr. Murat Kınıkoğlu, Dr. Vedat Bayer, Kevser Başkara, Mutse Benzragch, Zülal Kalkandelen, Gökhan Durukan, Hakan Öztürk, Pınar Dağ, Nilgün Hasan Dereköy, Güneş Güman, Hayvanlara Adalet Derneği üyeleri, Deneye Hayır Platformu üyeleri, Hayvanlarla Dayanışma İnsiyatifi üyeleri yer alıyor.

Antik çağlardan kalma Apollon Tağınağı meydanında, 20-23 Nisan 2018 tarihlerinde gerçekleşecek olan festival, sadece eğlencesiyle değil, felsefesiyle de ruhunuza iyi gelecek.

NEDEN VEGFEST?

Vegan düşünce sistemi; beden ve ruh sağlığının yanı sıra diğer canlılar, ekoloji ve iklim üzerine farkındalık sağlamayı hedeflemektedir. VegFest’I düzenleyenler konuyla alakalı olarak şunları söyledi:

“Maddesel olduğu kadar kavramsal açıdan da giderek kirlenen dünyamızda, veganlığın duyarlı yaklaşımlarını yakından görüp, dağarcığımızı farklı pencerelerden sunulan gerçeklerle arttıracağımız bir buluşmaya ihtiyaç olduğuna inanıyoruz. Yurtdışında birçok örneği bulunan, bu tür farklı etkinliklerin artık ülkemizde de başlatılması fikrinden yola çıkarak, Türkiye’nin ilk Vegfest’ini

gerçekleştirdik. Didim’in farklı değerlerini keşfederken, Vegan ürünlerin sergileneceği, yerel lezzetlerin paylaşılacağı, eğlenceli ve bilgilendirici bir program ile farklı bir deneyim yaşanacağını şimdiden söyleyebiliriz.”

2018 VEGFEST’TE NELER OLACAK?

-Alanında uzman bilim insanları, vegan aktivistler ve uzmanların katılacağı paneller,

-Yerel halkın katıldığı yöresel binlerce yıllık mutfaklarından lezzetlerini sunduğu stantlar,

-Atölye çalışmaları,

-Etkinlik alanında yarışmalar,

-Antik Milet Kenti ile Apollon Tapınağı’nı birbirine bağlayan “Kutsal Yol Yürüyüşü”,

-Konserler,

-Rekor denemeleri,

-Doğa çalıştayları,

-Üniversiteler arası Vegan Yemek Yarışması,

-Çocuklar için kendilerine ayrılan özel aktivite alanında, çocuk tiyatrosu, atölyeler, yoga, yarışmalar, söyleşiler, müzik, eğlence ve ziyafet.

GEÇEN SENE NELER OLDU?

5 konser, 9 panel, 12 atölye, 250 stand, 375 katılımcı ve 60 bin ziyaretçi ile gerçekleşti. Tarihi Apollon Tapınağı'nın hemen yanında gerçekleşen festival bu yıl yine aynı yerde daha büyük bir alanda gerçekleşecek. Doğal ve tarihi güzellikleriyle Ege'nin incisi olan Didim festival tarihlerinde güneşli havasıyla ziyaretçilerini karşılıyor.

Günün Vegan Tarifi

Çiğ Börek

Malzemeler

4 su bardağı un

1 su bardağı su

Tuz

1 orta boy soğan

2 orta boy kabak

Tuz, karabiber, pul biber

Un, su ve tuzla bir hamur hazırlıyoruz. Soğanı kavuruyoruz. Üzerine rendelediğimiz kabakları ekliyoruz ve baharatları da koyuyoruz. Harç iyice kavrulduktan sonra süzmeye alıyoruz. Tezgaha serpiyoruz. Hamuru oklava yardımıyla açıyoruz. Açtığımız hamurun bir yarısına kabaklı malzemeyi koyup diğer boş yarısını üzerine kapatıyoruz. Yağda kızartıyoruz.

NEŞE'DEN HABER VAR
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz