Ne yersek oyuz!
Bilinçli insanlar için yemek yemek sadece açlığı tatmin etmekle ilgili değildir. Hayatlarımızın hızlı bir biçimde sürekli olarak stres ve iş yoğunluğuyla aktığı bu dönemde yediğimiz yemekler vücudumuzun sağlıklı kalması için gereklidir.
Hayatlarımızın, hızlıca akıp gittiği bir dönemde yaşıyoruz. Değil yemek yemeye, oturmaya bile vakit bulamıyoruz kimi zaman. Bu sebeple de yediğimiz ve içtiğimiz şeylere de dikkat edemiyoruz doğal olarak. En temel ihtiyacımız olan gıdanın asıl kaynağından uzaklaşarak, endüstriyel üretim anlayışıyla kirletiyoruz kendimizi. Fast Foodun alışkanlığa dönüştüğü bir dönemden geçiyoruz. Yediklerimizin, bedenimizi, ruhumuzu ve zihnimizi nasıl kirlettiğini görmezden geliyoruz. Sadece doymak için yiyoruz. Geçtiğimiz günlerde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2015 yılında yaptığı araştırmalar sonucu, insan sağlığını tehlikeye düşürecek üretimler ve tağşiş yapan firmaları kamuoyuyla paylaşmıştı. Bu da durumun ne kadar vahim olduğunu gözler önüne serdi. Sağlıklı beslenmek amacıyla aldığımız zeytinyağlarında bile tağşiş yapıldığının ortaya çıkması, kentli insanda güvensizlik yarattı. Zaten hafiften organik gıdaya yönelen insanlar, artık bu konuda daha derin araştırmalar yapmaya başladı.
BİLİNÇLİ TÜKETİCİ
Artık devreye bilinçli tüketici kavramı girdi. İnsanlar bilinçlendikçe, Fast Food ve endüstriyel anlayışla üretilen ürünlerden uzaklaşmaya çalışıyor. Fakat organik ürünlere yönelmek de insana maddi bir yük oluyor. Vahşi kapitalizm dediğimiz şey burada tüm varlığını hissettiriyor. Öncelikle tüm gıda ürünlerini kalitesizleştirerek pahalı fiyatlarla önümüze sunan bu sistem, şimdi de doğal ürünleri markalaştırıp, etiketleyerek, süper marketler aracılığı ile fahiş rakamlara satıyor bize.
Bilinçli tüketici dediğimiz kişiler ise bu sisteme başkaldırarak direkt olarak üreticiyle temas kurmaya başladı. Gıda ürünlerinde aracıları ortadan kaldırdığımız zaman, direkt olarak hem sağlıklı beslenmiş hem de bu ürünleri ucuza almaya başlamış oluyoruz. Ülkemizde ve dünyada da bunu yapan birçok gıda topluluğu var. Öte yandan belediyeler de artık bu konuda üreticileri destekliyor.
Bilinçli beslenmek istiyorsanız, İşlenmiş, paketlenmiş, katkı maddeleri içeren ürünlerden mutlaka kaçının. Köylülere yönelin, onlarla ilk elden temas kurun. Gıda topluluklarını takip edin ve kesinlikle belediyelerden eko pazarlar talep etin. Unutmayın Ne yersek Oyuz.
Vicdanlı ve sağlıklı kalın
Daha keskin düşünebilmek için ne yemeliyiz?
Su iç
British Journal of Nutritionda 2011 yılında yapılan bir çalışmada, bireylerin hafif dehidrasyon halinin bile uyanıklık ve hafızayı azalttığı, gerginlik, endişe ve yorgunluğu artırdığı ortaya konmuştur. Bu nedenle beynin daha iyi çalışabilmesi için su içmek tavsiye edilir.
Yağdan kaçın
2009 Cambridge Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada, yüksek yağlı beslenmenin zihin yapısına da zararlı olduğu ortaya konmuştur.
Şeker = Kötü
Yakın zamanda yapılan bir UCLA çalışmasında, şeker açısından yüksek bir beslenmenin, beyni yavaşlattığı, hafızayı ve öğrenmeyi engellediği bulunmuştur. Ceviz ve keten tohumu içinde bulunan Omega-3 yağ asitleri bu bozulmaya engel olur.
Günün Vegan Tarifi
Mantar Sote
Malzemeler:
1/2 kg. kültür mantarı
2 domates
4 yeşil biber
1 kuru soğan
3-4 kaşık zeytinyağı
Tuz
Kuru kekik veya kıyılmış maydanoz
Öncelikle mantarları uygun bir fırça veya bıçak yardımı ile temizleyip kararmaması için limonlu suda bekletelim. Soğanı yarım ay (jülyen) şeklinde, biberleri ince ince, kabukları soyulmuş domatesleri gelişi güzel küçük küpler halinde doğrayalım. Wok tava veya uygun bir tencereye yağı alıp dilimlenmiş mantar ve soğanları ilave edip, mantarlar suyunu salıp yarı yarıya tekrar çekene dek ara ara karıştırarak kavuralım. Biberleri ve domatesleri ekleyip tuzunu ayarlayalım ve 5-10 dakika kadar daha pişirelim. Mantar soteyi ocaktan alıp arzuya göre kuru kekik veya kıyılmış taze maydanoz ekleyelim. (Vegan Lezzetler)