Üç beyazdan uzak durun
İnsanların özellikle düzensiz beslenme gibi beslenme problemleri uzun vadede vücuda birçok zarar getirebilmektedir. Farkında olmadan sürekli tüketilen bazı ana besin maddeleri aslında çok zararlı olup, vücudumuzda geri dönüşü olmayan sıkıntılara yol açabilir.
Bu yazımda, sağlıksız bir vücuda neden olan besinlerden özellikle Üç Beyaz diye adlandırılan; şeker, tuz ve unun zararlarından bahsedeceğim.
ŞEKERİN VÜCUDUMUZA ZARARLARI
Bağışıklık sistemini zayıflatır. Vücudumuzun mineral dengesinin bozulmasına yol açar. Böbreklerde hasar oluşmasına yol açar. Krom eksikliğine yol açar. Bakır eksikliğine yol açar. Çocuklarda dikkat dağılmasına yol açar. Vücudumuzun ihtiyacı olan kalsiyum ve bakır ihtiyacının karşılanmasını engeller. Özellikle kadınlarda kolon kanseri riskini artırır. Göz bozukluklarını sebep olabilir. Kalp hastalığı riskini artırabilir. Diş çürüklerini artırır bunun sonucunda önemli sağlık problemleri ile karşılaşılır. Diyabet oluşumuna sebep olabilir.
TUZUN VÜCUDUMUZA ZARARLARI
Yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalıklarını tetikler. Tuzun aşırı tüketimi sonucunda, aşırı idrar yapma ile beraber vücudun ihtiyacı olan kalsiyumun dışarı atılmasına sebep olur. Kemik erimesine ve kırılma riskinin artmasına neden olur. Aşırı tuz vücutta su ihtiyacını artırır. Özellikle hamile bayanların vücutlarında ödem oluşmasına neden olur.
UNUN VÜCUDUMUZA ZARALARI
Obezitenin oluşmasına ve ilerlemesine neden olur. Hipertansiyona neden olur. Sindirim sistemi bozukluklarına neden oluyor. Kan şekerinin yükselmesine zararları vardır. Buğdayın işlenmesi sırasında insan sağlığı için gerekli olan bölümleri ayrıştırılarak undan uzaklaştırılıyor.
KULLANIM MİKTARLARI NASIL OLMALIDIR?
Un: Un temel besin maddesi olarak kullanılır. Aşırıya kaçmamak kaydı ile günlük enerji ihtiyacımızın çoğunu karşılayabilir. Toplumumuzun olmazsa olmaz çay saatlerinde hamur işleri ve kekler fazla tüketildiğinde kişiye kilo ve mide rahatsızlığı olarak geri dönebilir. Bu yüzden sadece gerektiği kadar kullanmak çok önemlidir.
Tuz: Günlük kullanımı için önerilen miktar 2-3 gramdır.Tuz kullanımı kişinin fizyolojik ve sosyal koşullarına göre değişiklik gösterebilir. Rahat ortamda çalışan kişilerin, zor ve sıcak ortamlarda çalışanlara göre daha az tükettiği görülmektedir.
Şeker: Tek başına kullanıldığında enerji oluşturmayan bu maddenin aşırısı maalesef çok zararlı. Bu nedenle boş kalori kaynağı olarak adlandırılır. Bu sebeple tüketilmemesi tercih edilir. Yoğurt ve meyve tüketmek bu ihtiyacı karşılayabilir.
Peki bu besinlere olan bağımlılığımızı nasıl giderebiliriz:
Öncelikle şekeri, unu ve tuzu hayatınızdan çıkaracağınıza inanın. Artık bu besinleri çok kullanacağınız hayatı olmayacak. Başlangıç olarak en az bir hafta küçük bir parça bile olsa bu besinlerin dahil olduğu hiçbir şey yemeyin. Bu, tat alma dokunuzu bir nebze olsun eski haline getirecek. Ama unutmayın bunu belirli bir dönem değil, ömür boyu devam ettireceksiniz. Hayatınızın geri kalanında bunları bir ihtiyaç olarak değil, nadir tüketilen bir lüks haline getireceksiniz.
Günün Vegan Tarifi
Fırında patates
Malzemeler
5 adet orta boy patates
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı kekik
2 dal biberiye
2 diş rendelenmiş sarımsak
Yapılışı
Patatesleri elma dilimi halinde kesin ve geniş bir karıştırma kabına aktarın. Patates dilimlerini zeytinyağı, toz kırmızı biber, kekik, biberiye, rendelenmiş sarımsak ve tuz ile karıştırarak harmanlayın. Tabanını yağlı kağıt ile kapladığınız fırın tepsisine baharatlı patatesleri yayın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25- 30 dakika kızarana kadar pişirin. Taze kişnişleri incecik kıyın. Üzerine serpiştirin. Afiyet olsun.