NEŞE'DEN HABER VAR


  • Oluşturulma Tarihi : 26.05.2018 06:57
  • Güncelleme Tarihi :
NEŞE'DEN HABER VAR yazının resmi

Gezegeni yok ediyoruz!

Yeni bir araştırmaya göre, insanlar yeryüzünde yaşayan canlıların yüzde 0.01’ini oluşturuyor. Fakat buna rağmen maalesef insanlık ilk günden beri dünyada yer alan vahşi hayvanların yüzde 83’ünün, bitkilerin ise hemen hemen yarısının yok olmasına neden oldu. Korkunç bir istatistik değil mi? Bu rakam her geçen gün de artmaya devam ediyor. İnsanlığın vahşi üretim ve tüketim çılgınlığı, dünyayı her geçen gün olduğundan da kötü bir hale sokmaya devam ediyor.

Proceedings of the National Academy of Sciences adlı bilimsel bir dergide yayınlanan araştırmaya göre insanlar, ciddi anlamda canlılar arasında küçük bir kısım olmalarına rağmen, diğer canlıları olumsuz anlamda etkilemeye hatta yok etmeye devam ediyor. Örneğin, dünyadaki hayvanların yaklaşık yarısının son 50 yılda kaybolduğu düşünülüyor. Bahsi geçen araştırmayı yapan ekibin başında bulunan İsrail’deki Weizmann Bilim Enstitüsünden Prof. Ron Milo, “Biyokütlenin farklı bileşenlerini oluşturan parçalara dair kapsamlı ve bütüncül bir araştırmanın daha önce olmamasına çok şaşırdım. Umarım bu araştırma insanların dünyada ne kadar baskın bir rol oynadığına ilişkin bir bakış açısı sunar” ifadelerini kullandı.

SORUN YEME ALIŞKANLIKLARIMIZ MI?

Araştırmalara göre yeme alışkanlıklarımız, gezegene büyük etkilerde bulunuyor. İnsanların beslenme tercihleri hayvanların, bitkilerin ve diğer tüm organizmaların üzerinde büyük etkilere sahip. Örneğin araştırmaya göre, kümes hayvanları dünyadaki bütün kuşların yüzde 70’ini oluşturuyor. Bu da beslenme alışkanlıklarımızın ne kadar korkunç boyutlarda olduğunu ortaya çıkaran en önemli veri. Yine memelilerin yüzde 60’ın çoğu büyükbaş hayvan ve domuz olmak üzere çiftlik hayvanı. Yüzde 36’sı insan, yüzde 4’ü ise vahşi memeliler. Hayvanlara yumurta ve süt üretiminde zarar verilmediğinin söylenmesi sık karşılaşılan bir yalandır. Yumurta ve süt endüstrileri hayvanlara aşırı derecede acı çektirmekle birlikte, her yıl milyarlarca tavuğu ve yeni doğmuş civcivi ayrıca milyonlarca ineği ve buzağıyı öldürmektedir. Bu sistematik eziyetin de en önemli kanıtı. BBC’de yer alan habere göre araştırmanın başında bulunan Milo, “Kızlarımla yapboz yaptığımda genelde bir filin yanında zürafa, onun yanında da gergedan olur. Eğer dünyada olan bitenin daha gerçekçi bir tablosunu vermek isteseydim, bir ineğin yanında bir inek, onun yanında da bir tavuk olurdu” sözlerini sarf ediyor.

Milo, insanların gezegendeki etkisinin asıl olarak yediklerimizle kendini gösterdiğini vurguluyor: “Beslenme tercihlerimiz hayvanların, bitkilerin ve diğer organizmaların üzerinde büyük bir etkiye sahip. Bu çalışmanın insanların nasıl bir tüketimde bulunduklarına yönelik olarak bir bakış açısı sağlamasını isterim. Ben vejetaryen olmadım, ancak çevresel etmenler karar almamda etkili oluyor, et ya da tavuk mu, yoksa soya peyniri mi tüketmek isterim?”

VEGANLIK DÜNYAYI KURTARIR MI?

Ulusal Bilimler Akademisi Bildirisi’nde yayınlanan bir çalışmaya göre, beslenmemizden sadece hayvansal kaynaklı gıdaları çıkartarak 2050 yılına kadar 8,1 milyon insanın hayatını kurtarabiliriz. Araştırmaya göre, ayrıca iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için en güçlü adımlardan biri olan et üretimini tamamen ortadan kaldırmak, küresel tarım sektörünün sera gazı emisyonlarını yüzde 63 azaltırken, tamamen vegan bir dünya ise bu emisyonu yüzde 70 oranında düşürecek. Ve çalışmaya göre dünya çapında vegan beslenmeye geçiş, sadece sağlığı ve gezegeni kurtarmakla kalmayıp, aynı zamanda milyarlarca dolar sağlık maliyetlerini ortadan kaldırarak, kayıtsız bakım masrafları ve iş gücü kaybı sonucunda ortaya çıkan giderleri de azaltacak. Bu da ciddi anlamda bir tasarruf ortaya çıkaracak.

KUTU KUTU

NEDEN VEGANLIK?

Birçok ülkede artık su sıkıntısı çekiliyor. 1 kilogram tahıl üretmek için 200 litre su gerekliyken, 1 kilogram et üretmek için ise, 20.000 litre suya ihtiyaç vardır.

Her sekiz saniyede 1 dönümlük arazi, yenmek üzere beslenen hayvanlar için tahrip olmaktadır. Her bir vegan ise her yıl bir dönüm araziyi tahrip olmaktan kurtarmaktadır.

Sığır çiftliklerinin atmosfer içinde amonyak şeklinde toplam buharlaşan azotun yüzde 85’ini oluşturması sebebiyle ormansızlaşmanın ana nedeni olduğu düşünülmektedir.

Günün Vegan Tarifi

İç Baklalı Salata

Malzemeler

6-7 yaprak marul

2 adet turp

1/2 su bardağı iç bakla

1/2 adet kırmızı biber

Nar sirkesi

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1/2 çay kaşığı beyaz biber

1/2 çay kaşığı tuz

Yapılışı

Yıkayıp kuruladığınız ve gelişi güzel kestiğiniz marul yapraklarını salata tabağına alın. Fındık turpları mümkün olduğunca ince dilimleyin, kırmızı biberleri küp küp doğrayın, kayısıyı dilimleyin. Salata sosunu, sos malzemelerini karıştırarak hazırlayın. Sosun yarısını marul yapraklarıyla iyice harmanlayın. Diğer salata malzemelerini marul yapraklarının üzerine koyup sosun geri kalanını da malzemelerin üzerine dökün. (yemek.com)

NEŞE'DEN HABER VAR
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz