Bu besinler gerçekten sağlıklı mı?
Yıllardır sağlıklı olduğu söylenilen ve bizim de buna uygun olarak tükettiğimiz bazı besinler, aslında vücudumuza zarar veriyor olabilir. Sağlıklı denilen bazı besinler ya hiç vitamin barındırmaz ya da vücutta olumsuz tepkilere sebep olur.
Peki bu besinler nelerdir?
Kahvaltılık Gevrekler: Hazır satılan tahıl, granola, mısır ya da pirinçten üretilen kahvaltılık gevrekler, genellikle işlemden geçirilir ve içlerine şeker ve sodyum ilave edilir. Bu işlemler sırasında lifli yapıları bozulur ve besin değerlerinin çoğunu kaybederler. Satın almadan önce içerisinde bulunan şeker, sodyum ve lif oranlarını bu sebeple mutlaka kontrol etmeniz gerekmektedir. Bunları satın almak yerine doğal yollarla hazırlanmış müsli ve yulaf ezmesini taze meyveler kullanarak tüketmeyi deneyebilirsiniz.
Kafeinsiz (Decaf) Kahve: Son zamanlarda oldukça moda olmaya başlayan kafeinsiz kahveler, aslında vücuda zarar vermektedir. Kahvenin kafeinden arındırılması için bir takım kimyasal işlemler yapılmaktadır. Bu sebeple decaf veya kafeinsiz kahve asidik hale gelir. Kalp, solunum yolu, mide ve bağırsak iltihaplanmaları, ülser ve osteoporoz gibi etkileri vardır. Kandaki kötü kolesterolü ve zararlı yağ asitlerini yükseltir. Göz basıncını normal kahveye göre daha fazla arttırır. Kafeinsiz kahve antioksidan özelliğini kaybeder ve toksik hale gelir. Gastrit ve reflü gibi mide problemlerini arttırır. Kafeinsiz kahve işlenmiş gıdadır, tüketilmemelidir.
Enerji Barları: Bol şekerli ve kalorili normal şekerli barlardan hiç farkı yoktur. Verdiği enerjinin çoğu içerdiği işlenmiş yağ ve şekerden gelir bunlar da vücut için hiçte sağlıklı değildir. Onun yerine elma ve muz yemeniz ya da susam veya kinoa ile kendi barınızı hazırlamanız daha sağlıklıdır.
Enerji İçecekleri: Vücut için gerekli vitaminler ve mineralleri barındırdıkları doğrudur. Fakat bu vitamin ve mineraller maalesef vücut tarafından emilememektedir. Vücut taze meyve ve sebzede bulunan besinleri daha çok alırken yapay gıdalarda bulunan bu besinleri aynı etkinlikte alamaz ve çoğunu vücuttan idrar ile atar. Bunun yanı sıra yüksek derecede yapay şeker ve glikoz şurubu içerirler. Ayrıca iştah açıcı etkileri vardır. Diyet yapanlar mutlaka uzak durmalıdır.
Diyet Kola: Şekersiz diyet kolaların da diğer kolalardan hiçbir farkı yoktur. Yapay tatlandırıcı kullanıldığı için vücuda birçok zararı vardır. Diyet kolalar, böbrek problemleri, metabolizma problemleri, obezite problemleri ve diş çürümesine yol açmaktadır.
Şekerli Meyve Suları: Şeker ve yapay tatlandırıcı katkısız ve aromasız yüzde 100 meyve sularını tüketmeye ve çocuklarınıza içirmeye özen gösterin. İçerisinde yapay glikoz ve früktoz şurupları, gıda boyaları içermemesine dikkat edin. Eğer imkanınız varsa evinizde taze meyve ve sebzelerden meyve suyu hazırlamanız son derece kolaydır ve çocuklarınıza taze meyve suyu içirmeniz çok daha sağlıklıdır.
Buğday Ekmeği: Paketlerde satılan tam buğday ekmeklerinin içeriklerine çok dikkat etmek gerekir. Eğer; hidrojene yağlar, yapay tatlandırıcılar, yüksek oranda früktoz mısır şurubu, raf ömrünü uzatmak için katkılar ve gıda boyaları içeriyorsa tüketmemek gerekir.
Tatlandırılmış Soya Sütü: Soya sütü sağlıklı maddelerle doludur ve laktoz duyarlılığı olan kişiler için harika bir alternatiftir. Fakat marketlerde sürekli olarak paketlenmiş ve genellikle şeker katılarak tatlandırılmış soya sütlerini görürüz. Bu soya sütü ürünlerini almadan önce, hangi maddeleri içerdiğini okuduğunuzdan emin olun.
Beyaz Pirinç: Beyaz pirinç yıllardır evlerimizde yaygın olarak kullandığımız bir pirinç türüdür. Benzer şekilde, dünyanın birçok yerinde günlük diyetin ayrılmaz bir parçasıdır. Fakat yapılan farklı çalışmalar göstermektedir ki, beyaz pirinç içerdiği önemli besleyici maddeleri yitirdiği bir rafine işleminden geçmektedir, bu sebeple beyaz pirinç daha az sağlıklı bir şekil almakta ve hatta kan şekerinin yükselmesine de sebep olmaktadır.
Günün Vegan Tarifi
Vegan Çorba
Malzemeler
1 su bardağı Damla Aşurelik Buğday
1 çorba kaşığı un
6 su bardağı vegan ayran
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı bitkisel yağ
Tuz, nane, pul biber
Yapılışı
Ayranı geniş bir tencerede tuz ve un ile iyice karıştırıyoruz. Aşurelik buğdayı yıkayıp ayrı bir tencerede on dakika haşlayıp süzerek üzerine ayran ekliyoruz. Ayranın kesilmesini önlemek için kısık ateşte kaynayıncaya kadar tahta kaşıkla devamlı karıştırarak pişiriyoruz. Buğdaylar iyice yumuşayınca ocaktan alıyoruz. Ayrı bir tavada tereyağını eritip ezilmiş sarımsak ve salçayı ilave ederek hafifçe kavuruyoruz. Hazırladığımız terbiyeyi çorbaya ilave edip beş dakika kaynatıyoruz. Nane ve pul biberle tatlandırıp servis edebiliriz