Meyve, sebze suları ve yararları
Konsantre meyve/sebze sularındansa evde kendi sıktığımız meyvelerin/sebzelerin sularını içmemiz bizler için çok daha faydalıdır. Konsantre meyve/sebze suları bizler için sadece vitamini olmayan içeceklerdir. Lakin taze sıkılmış meyve/sebze suları içinde barındırdığı vitaminler sayesinde gün içinde bizi hem enerjik yapar hem de vücut direncimizi arttırır.
Peki hangi meyve/sebze suyu nelere faydalıdır?
NAR SUYU
Hem tadı hem de içerdiği vitaminler nedeniyle 7den 70e herkesin sevdiği nar, doğal bir ilaç olarak tanımlanmaktadır. Nar suyu, bağışıklık sistemini güçlendirir. Enfeksiyonlara karşı vücudun dirençli olmasını sağlar. Bir bardak nar suyunda 10 bardak yeşil çaya ve 4 bardak kızılcık suyuna eşdeğer antioksidan madde bulunmaktadır. Kolesterol düşürücü ve düzenleyici etkisi ile kalp dostudur.
HAVUÇ SUYU
İçerisindeki A vitamini gözlere çok faydalıdır, aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir ve doğal bir antioksidandır. Tedavi edici özellikleri çoktur, diğer sebzelerin suyu ile olan uyumu açısından büyük bir sağlık deposudur. Havuç vücudumuza girdiğinde direkt olarak A vitaminine dönüşür. Bu da bizim gözlerimize, bağışıklık sistemimize, kemiklerimize ve dişlerimize büyük ölçüde güç kazandırır.
KIZILCIK SUYU
Kızılcık suyunun birçok faydası vardır. İdrar yolu enfeksiyonları ile mücadele etmeye yardımcı olur. Mide ülserine yol açan Helicobacter pylori bakterisini yok etme özelliğine sahiptir. Grip, boğaz ağrısı, soğuk algınlığı ve öksürük problemlerini önlemeye yardımcı olur. Kalp damar sisteminin sağlığını korumaya destek olur. Ağızda yer alan zararlı bakterilerin azaltılmasında etkilidir. Dişlerdeki plağı ve düşlerin çürümesini önler.
ELMA SUYU
Tok tutma özelliği ile bilinen elma diyet yapan kişilerin vazgeçilmez meyvesidir. Elmanın suyu ve kendisi oldukça faydalıdır. Tadının çok lezzetli olmasının yanı sıra cilt için de çok faydalıdır. Elma suyunda bol miktarda C ve E vitamini bulunmaktadır. Bunun yanı sıra elma suyundaki antioksidan maddelerin cilt sağlığına büyük katkısı vardır.
GREYFURT SUYU
Bağışıklık sistemi için faydalıdır. C vitamini bakımından zengindir. Greyfurt suyu yağlı, sivilceli ciltlerde, soğuk algınlığı ve nezlede, böbreklerin temizlenmesinde ve zayıflama diyetlerinde çok faydalıdır. Normal bir greyfurt 40 mg C vitamini ve bol potasyum içerir. Dolaşım sistemini canlandırır. Sindirim, solunum sistemi ve idrar yollarına iyi gelir.
ANANAS SUYU
İçerisindeki B vitamini nedeniyle cildin ve saçların güzelleşmesine katkı sağlar. Diyet yapanların zayıflamalarında etkisi olduğunu belirtilmektedir. Mide ve bağırsakları temizleme özelliği vardır.
DOMATES SUYU
İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde domates suyu mükemmel bir besin maddesi olarak bilinir. A, K, B1, B2, B3, B5 ve B6 vitaminleri ile magnezyum, demir ve fosfor mineralleri bakımından zengin bir kaynak olan domates suyunun sağlığa ve güzelliğe çeşitli faydaları vardır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine, görüşün iyileşmesine ve görme ile ilgili hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. Bu vitaminler ayrıca kemik ve dişlerinizin sağlığının korunmasına da destek olur. Domates suyu; içeriğindeki niasin, potasyum, folat ve B6 Vitaminleri sayesinde kalp rahatsızlığının önlenmesine yardımcı olur.
PANCAR SUYU
Pancar güçlü bir karaciğer ve alt bağırsak temizleyicisidir. Aynı zamanda, kırmızı kan hücrelerini besler, oksijen taşıma kapasitelerini artırır ve kadınlarda menstrüasyon döngüsünün düzenlenmesine yardımcı olur. Pancar suyu oldukça güçlü olduğu için 50-100 mlsi, 175-250 ml havuç veya başka bir sebze suyuyla karıştırılarak içilmeli ve tüketimi günde 250 mlyi aşmamalıdır.
MAYDANOZ SUYU
Kuşkonmaz gibi maydanoz da böbrekler ve mesane için güçlü bir alkalik yapıcıdır. Güçlü böbrek ve mesane temizleme özelliklerine ek olarak, maydanoz suyu ürogenital kanaldaki enfeksiyonları azaltır ve dindirir, karaciğeri arındırır. Kanı temizleyen organik kalsiyum ve magnezyum için zengin bir kaynaktır. Havuç suyu ile birlikte alındığında gözleri besleyerek görüşü iyileştirir. Maydanoz suyu, diğer sular ile karıştırılarak alınması gereken güçlü bir ilaçtır. Havuç suyu ile karıştırılabilir ve günlük miktar olarak 75 mlyi aşmamalıdır.
Günün Vegan Tarifi
Kek
Malzemeler
1,5 bardak un
1/3 bardak kakao
1 çay kaşığı yemek sodası
Yarım çay kaşığı tuz
1 bardak seker
Yarım bardak sıvı yağ
1 bardak soğuk su veya filtre kahve
2 çay kaşığı vanilya
2 çorba kaşığı sirke
Fırını 190 dereceye ayarlayıp önceden ısıtmaya başlayın.
Un, kakao, soda, tuz ve şekeri kek tepsisinin içine eleyip karıştırın. Tepsinizi yağlamanıza gerek yok. Derince bir kasede sıvı yağ, su ve vanilyayı karıştırın. Sıvı karışımı unlu karışımın üzerine döküp tahta bir kaşık veya çırpma teliyle karıştırın. Karışım pürüzsüz göründüğünde iki kaşık sirkeyi ekleyip harcı hızlıca ama özenle karıştırın. Sirke eklenince kekiniz biraz renk değiştirecek, sirkeyle sodanın tepkimeye girdiği yerlerde de kabarcıklar oluşacak. Bu kabarcıklar kekinizin kabarmasını sağlayacak. O yüzden sirkeyi kek harcına eşit olarak dağıtmakla kabarcıkların kaçmasına izin vermemek arasındaki dengeyi iyi tutturmak lazım. Mümkün olduğunca vakit kaybetmeden kekinizi fırına verin. 20-30 dakika pişirin. Mümkünse 20 dakikadan önce fırın kapağını açmayın ki kekinizin kabarması engellenmesin. Kekinizi bir kürdan ucuyla kontrol edebilirsiniz. Kürdanı keke batırıp çıkarınca temiz çıkıyorsa kekiniz pişmiştir. Keki fırından çıkarıp soğumaya bırakın. (Vegan Yemekler)
Günün Atasözü
Sabırla koruk helva olur, dut yaprağı ipek: Sabreden insan olmayacakmış gibi görünen işlerde bile başarı sağlar.
Ne Nedir?
Göreli: Bir başka şeye bağlı olan; ancak belli koşullar içinde geçerli olan.
Günün Fotoğrafı
Tuz Gölü