Günümüzde tüketimin artması ile birlikte birçok ürünün üretim aşamasında kimyasallar kullanılmaktadır. Bu yöntem hem daha ucuza mal olmaktadır, hem de ürünlerin seri üretimi sağlamaktadır. Bunun yanı sıra ürünlerin uzun süre dayanması için de kimyasal katkılar sıklıkla kullanmaktadır. Tüm bunların bilincine varan insanlar da bu nedenlerden ötürü, organik ve doğal ürünlere yönelmektedir. Birçok kişi tarafından doğal ve organik ürünlerin aynı olduğu düşünülse de aslında arada önemli bir fark bulunmaktadır.
Organik gıda: Üretildiği topraktan tüketimine kadar her aşaması kontrollü olan, organik yöntemlerle üretilen gıdalar anlamına gelir.
Doğal gıda: Doğada bulunan, doğal olarak yetişen gıdalar bu gruptadır. Doğal besin ögelerinin minimal müdahale ile yetişmesi anlamına gelir.
Tarım Bakanlığı da organik gıda hakkında şöyle bir tanımlama yapmaktadır: “Organik tarım, ekolojik sistemde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik, insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içeren, esas itibariyle sentetik zirai mücadele ilaçları ve gübrelerin kullanımının kısıtlanması yanında, organik ve yeşil gübreleme, münavebe toprağın muhafazası bitkinin direncini artırma, doğal düşmanların etkisini arttırıcı ve bütün bu olanakları kapsamlı bir sistemle de oluşturulmasını talep eden bir üretim sistemidir.”
Doğal olarak adlandırılan ürünler ile organik ürünler arasındaki bulunan en önemli fark, doğal ürünlerin herhangi bir denetimden geçmemesi, organik ürünlerin ise her aşamasının kontrol altında olmasıdır. Yani bir kişi kendi topraklarında kendi yöntemleri ile gıda üretiyorsa ürünlerine doğal diyebilir. Fakat organik diyebilmesi için belirli denetim ve sertifikasyon işlemleri gerekmektedir. Doğal ürün kavramı, doğal kelimesinden de anlaşılacağı gibi doğada yetişen, doğal olarak yetişen anlamına gelmektedir. Bu ürünler için kesinlikle kimyasal maddelerden uzak ifadesini kullanamayız. Çünkü doğal ürünler denetimsizdir, herkes bahçesinde ürün üretip doğal ürün adı altında satışa sunabilir. Tüketiciyi etkilemek amacıyla kullanılma ihtimali olan doğal ürün etiketine sahip şeyleri satın alırken, içindekiler kısmına göz atmakta fayda olacaktır.
ORGANİK TERCİH EDİLMELİ
Organik kavramı ise tamamen kontrol altında üretilen ürünleri ifade etmektedir. Topraktan tüketim aşamasına kadar tüm süreci kapsayan bu denetime tabi olan ürünler sertifikalıdır. Organik olarak adlandırılan ürünlere hiçbir aşamada kimyasal ya da katkı maddesi temas etmez. Bu nedenle sağlık açısından doğal ürünlere nazaran daha garantidir. Organik tarım, insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen ve üretimde kimyasal girdi kullanılmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Doğal dengeyi koruyarak hava ve su gibi yaşamsal kaynakların ve doğal hayatın korunmasını amaçlayan bir üretim yöntemidir. Organik tarımda ürün yetiştirilmesi, toplanması, hasat, kesim, işleme, tasnif, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama, taşıma ile ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar olan diğer tüm işlemlerde, kimyasal madde veya tarım ilacı kullanılmamaktadır.
Kutu olabilir
ORGANİK ÜRÜNLERİN FAYDALARI
-Gelecek nesilleri koruruz.
-Toprak erozyonunu önleyebiliriz.
-Su kalitesini koruruz.
-Enerji tasarrufu sağlarız.
-Ürünler kimyasal ilaç kalıntılarından arındırılmış olur.
-Tarım çalışanlarının sağlığı korunmuş olur.
-Biyolojik çeşitlilik sağlanır.