Orman yangınlarına dikkat!


  • Oluşturulma Tarihi : 01.08.2018 08:00
  • Güncelleme Tarihi :
Orman yangınlarına dikkat! yazının resmi

TEMA Vakfı da yaz mevsiminde havaların ısınmasıyla birlikte artan orman yangını riskine dikkat çekti. Türkiye’de 16 - 23 Temmuz 2018 tarihleri arasında 33 ilde 90’dan fazla orman yangını çıktığına vurgu yapan TEMA Vakfı, yangınların büyük bir kısmının insan kaynaklı olduğunun altını çizdi. Yaz mevsiminde orman yangınlarında belirgin bir artış görülüyor. Orman yangınlarının büyük bir bölümünün piknik ateşi yakılması, sigara izmariti atılması gibi ihmal ve kusurlardan kaynaklandığını hatırlatan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, yangınların yalnızca ağaçlara değil ormanda yaşayan tüm canlılara zarar verdiğini söyledi. Orman ekosisteminin büyük zarar gördüğüne dikkat çeken Deniz Ataç, “Orman yangınlarıyla ağaçların yanı sıra orman altı bitki örtüsünü ve ormanın içinde yaşayan çok sayıda canlıyı kaybediyoruz. Her geçen yıl iklim değişikliğinin etkisiyle yangın riski daha da artıyor. Ormanlık alanlarda çok dikkatli davranmamız gerekiyor. Yapılan yanlış bir hareket binlerce hektar orman alanının ve canlının hayatını kaybetmesine neden olabilir. Ormanda ateş yakılmaması, sigara izmaritlerinin ormana atılmaması ve bir yangın görüldüğünde hemen ALO 177’nin aranması gerekiyor” dedi.
GÜNDE 11 ORMAN YANGINI
Orman Genel Müdürlüğünün web sayfasında yer alan bilgilere göre son günlerde ortalama 11 yangın çıkıyor. Antalya, Muğla, İzmir, Manisa ve Hatay illeri orman yangını sıralamasında ilk beş sırayı teşkil ediyor, 33 ildeki yangınların yüzde 50’si bu illerde gerçekleşiyor.
Yangına müdahale süresi 15 dakikaya kadar indi
Türkiye’de 2002 yılında orman yangınlarına müdahale süresi ortalama 40 dakika iken Orman Genel Müdürlüğü’nün yaptığı yatırımlarla bugün 15-16 dakikaya kadar geriledi. Erken haber alma sistemlerinin kurulması ve helikopterlerin de aralarında yer aldığı yangın müdahale araçlarının yenilenmesi sürenin azalmasında etkili oluyor.
YÜZDE 60’I YANGIN RİSKİ ALTINDA
Türkiye’de 1997-2017 yılları arasında çıkan yaklaşık 46 bin 200 adet orman yangını ile 185 bin 665 hektar  (166 bin hektarlık Tuz Gölü büyüklüğünün de üzerinde) orman yandı. Çıkan orman yangınlarının yaklaşık yüzde 90’ının insan kaynaklı olduğu görülüyor. Bu yangınların:

  • Yüzde 49’u ihmal ve dikkatsizlik olarak nitelenen anız yakma, çöplük yangını, avcı ve çoban ateşi, sigara, piknik ateşi, enerji nakil hattı, trafik kazaları gibi sebeplerden kaynaklandı. Yalova ilinin 1,5 katı büyüklüğünde (yaklaşık 123.000 hektar) orman ihmal ve kusurlar nedeniyle yandı.
  • Yüzde 10’u terör, kundaklama, orman açma ve diğer nedenlerle kasıtlı olarak çıkarıldı.
  • Yüzde 31’inin nedeni saptanamadı. Uzmanlar bilinmeyen nedenlerin hemen hemen hepsinin insan kaynaklı olduğunu kabul ediyor.
  • Doğal nedenlerle çıkan orman yangınları, yanan ormanların yaklaşık yüzde 3’ünü oluşturuyor.
Sadece 2017 yılı verilerine bakıldığında yaklaşık 2 bin 400 orman yangını çıktı. Yaklaşık 12 bin hektarlık (16 bin futbol sahası büyüklüğünde) bir orman alanı yandı. Yangın başına beş hektarlık alanın yandığı ve bu yangınların yüzde 11’inin doğal, yüzde 89’unun insan kaynaklı (yüzde 6 kasıt, yüzde 30 ihmal ve dikkatsizlik, yüzde 53 faili meçhul) çıktığı tespit edildi.
 TEMA Vakfı olarak küçük ihmallerin felaket getirdiğini hatırlatmakta, havaların ısınmasıyla birlikte artan orman yangını riskine karşı tüm halkı dikkat ve hassasiyet göstermeye çağırıyor. Ayrıca son günlerde Yunanistan’da çıkan orman yangını, yangınların canlılar için ne kadar büyük bir tehlike olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Bu nedenle bütün herkesin bu konuda hassasiyet göstermesini temenni ediyorum.
Günün Vegan Tarifi
Soğanlı mantar sote
Malzemeler
10 adet arpacık soğan
300 gr istiridye mantarı
200 gram kültür mantarı
1 diş sarımsak
1 domates
Tarçın, defne yaprağı
3 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı elma sirkesi
Tuz, biber
Arpacık soğanları soyun ve bütün olarak bırakın. Büyük bir tencerede zeytinyağı ısıtın, soğanların renkleri değişene kadar soteleyin. Soğanları tencereden alın, doğradığınız mantarları ilave edin. Suyunu çektirene kadar kavurun. Sarımsakları ilave edin, 1 dakika soteleyin, sirkeyi ekleyin. Tencereye soğanları, doğranmış, kabukları soyulmuş domatesleri, defne yaprağı ve tarçını ilave edip karıştırın. Bir miktar su ilave edin. 1 saat çok kısık ateşte karıştırmadan pişirin.

Orman yangınlarına dikkat!
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz