Kurban Resmi

Pekmezin faydaları


  • Oluşturulma Tarihi : 02.10.2018 09:08
  • Güncelleme Tarihi :
Pekmezin faydaları yazının resmi

Havaların soğuması ile beraber soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklar da bizi vurmaya başladı. Bundan korunmanın en iyi yolu ise iyi beslenmek. Pekmez de vücudumuza iyi gelen gıdalardan birisi. Kış aylarının vazgeçilmez besin kaynaklarından birisi olan pekmezin vücudumuz için sayısız yararı mevcuttur. Özellikle uzmanlar tarafından alternatif tedavi yöntemlerinde sıklıkla önerilen pekmezin; üzüm, dut, hurma, keçiboynuzu gibi pek çok çeşidi bulunmaktadır. Pekmez içeriğinde birçok mineral, magnezyum, fosfor, demir ve vitamin bulundurması nedeniyle bağışıklığımızı da güçlendirir.
Pekmezin en bilinen özelliği kan yapmasıdır, bu nedenle kansızlık rahatsızlığı ile mücadele eden kişilere önerilmektedir. Pekmez ayrıca vücut direncini arttırmasından ötürü kişiyi hastalıklara karşı korur.
Genel olarak tüm pekmez çeşitlerinin faydaları nelerdir?
Pekmez karaciğeri korur: Kan dolaşımını dengeleyen ve düzenleyen pekmez, karaciğer rahatsızlıklarının tedavi sürecini hızlandırır ve destekler. Özellikle sigara ve alkol kullanan kişilerin damar, karaciğer ve akciğerinde meydana gelen sorunları onarmaya yardımcıdır.
Pekmez antioksidandır: Bir çorba kaşığı pekmezin önemli miktarda antioksidan ve manganez içermektedir. Manganez DNA’ları serbest radikallere karşı korur. Etkili bir antioksidan olması nedeniyle pekmezin kanser ve kalp hastalıklarına karşı kişiyi koruduğu düşünülmektedir.
Ağrılara iyi gelir: Pekmez en iyi demir kaynaklarından birisidir ve kan kaybına bağlı demir eksikliği riskinin başlıca kişileri adet gören kadınlardır. Mevcut olan magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller, kanın pıhtılaşmasını önlemekte ve adet kramplarını rahatlatarak rahim kaslarının sağlığını korumada yardımcı olmaktadır.
Obeziteye karşı korur: Pekmezdeki mevcut polifenoller obeziteyi azaltmadaki etkisi kanıtlanmıştır ve araştırmalara göre antioksidan etkilere sahip olan pekmez kilo alımını yönetebilmektedir. Pekmez vücutta kalori emilimini azaltarak vücut ağırlığı ve yağ içeriği düşürmede yardımcı olduğu belirtilmiştir.
Pekmez demir deposudur: Bir çorba kaşığı pekmez vücudun ihtiyaç duyduğu demirin yüzde 20’sini karşılar. Demir eksikliği, baş dönmesi, yorgunluk, saç kaybı, sinirlilik ve anemi de dahil olmak üzere birçok farklı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur. Demir menstruasyon sırasında özellikle kadınlar için önemlidir. Demir kan ve hücre fonksiyonunda önemli bir rol oynar ve enerji üretimi için gereklidir. Ayrıca, vücut enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur, beyin ve kas fonksiyonunu destekler ve bağışıklık sistemine yardımcı olur.
Pekmez Cilt Sağlığını Korur: Pekmez cilt sağlığı için büyük fayda sağlar, egzama, sedef, akne ve diğer cilt hastalıkların tedavisine yardımcı olduğu düşünülmektedir . Bunun dışında cilt kırışıklıklarını giderebilir ve cilt hücrelerinin yaşlanmasını yavaşlatır.
HANGİ PEKMEZ NEYE İYİ GELİR?
Üzüm Pekmezi
Üzüm pekmezi vücut tarafından kan yapımında kullanılmaktadır. Üzüm pekmezi iştah açar. Kan dolaşımını hızlandırma ve damar sertliği gibi rahatsızlıkların giderilmesinde olumlu etki ve faydalara sahiptir.
Keçiboynuzu Pekmezi
Astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına keçiboynuzu pekmezi önerilir. Kış aylarının hastalığı olan gribe karşı çok etkilidir. Öksürüğü geldiği yere geri gönderir. Keçiboynuzu pekmezi akciğer sağlığını koruduğu gibi yakalanılan akciğer kanserine karşı iyi bir savaşçıdır.
Andız Pekmezi
Andız pekmezi antioksidandır. Andız pekmezi alerjik hastalıklara karşı insan vücudunu korur. Soğuk algınlıklarına ve beraberinde öksürüğe karşı çok etkilidir. Mideyi rahatlatır. Mide spazmlarına ve ağrılara en iyi çözümdür diyebiliriz. İdrar yolunu temizler.
Dut Pekmezi
Kabızlık ve idrar yolları rahatsızlıklarında etkilidir. Dut pekmezi enerji verdiğinden sporcuların sürekli tükettikleri bir pekmezdir.
Hurma Pekmezi
Hurma pekmezi, uzun süre aç kalındığında, üzerinizde oluşacak olan halsizliğe karşı çok faydalıdır. Spor yapanlar içinse enerji içeceği görevini görür.
Pancar Pekmezi

Bütün gribal enfeksiyonlara karşı vücudun direncini arttırdığı gibi soğuk algınlıklarına da çok iyi gelir. Pancar kökenli olduğu için çok etkili bir enerji deposudur. Düzenli olarak pancar pekmezi tüketimi vücudu zinde tutar.
Günün Vegan Tarifi
Üç Malzemeli Muzlu Rulo
Malzemeler
2 paket bisküvi pötibör
1 paket vegan puding
Soya sütü
1 çay bardağı ince çekilmiş fındık
Muz
Öncelikle pudingi soya sütü ile yoğun kıvamlı bir şekilde hazırlayın. Bisküvileri ve fındığı rondodan ince bir şekilde geçirin, ikisini birbirine karıştırın yoğurun, merdaneyle açılacak kıvama gelsin ele yapışıyorsa bisküvisini artırabilirsiniz. Streç film veya yağlı kağıt yardımıyla açın, istediğiniz boyutta keserek muz koyup sarın. Afiyet olsun. (Nefis Yemek Tarifleri)

Pekmezin faydaları
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz