Türk mutfağında sıklıkla kullanılan karabiber, yemeklere aroma katmakla kalmıyor aynı zamanda vücudumuz için de sayısız fayda barındırıyor.
Dünyada birçok mutfakta sıklıkla kullanılan, bazen bütün bazen de öğütülmüş hali tercih edilen karabiber, yemeklerimize harika bir lezzet katmaktadır. Bağışıklık sistemini de güçlendirdiği bilinen karabiberin sağlığımıza olan faydaları da saymakla bitmez. Karabiber, potasyum, magnezyum ve demir açısından zengin sayılmaktadır. Ayrıca K ve C vitaminleri de içermektedir.
KARABİBERİN FAYDALARI NELERDİR?
Karabiber doğal antibiyotiktir: Karabiber zengin C vitamini içeriği sayesinde antibiyotik özelliğine de sahiptir. Bu özelliği sayesinde karabiber birçok hastalığa yakalanma riskini azaltırken, özellikle serbest radikallerin etkisini kırmakta ve bünyeye verdiği hasarları gidermektedir.
Karabiber sindirim sistemine iyi gelmektedir: Karabiber sindirim sisteminin yakalanabileceği rahatsızlıkların riskini azaltmaktadır. Ayrıca genel olarak sindirim sistemini düzenlemesiyle de bilinmektedir. Kabızlık, ishal ve kolik gibi durumların tedavisinde ise karabiber etkisi gözlenmiştir.
Enfeksiyonlara iyi gelmektedir: Karabiber bakterilerin vücutta yarattığı problemleri gidermekte bazı durumlarda da engellemektedir.
Karabiber öksürük ve soğuk algınlığına faydalıdır: Karabiber öksürük ve soğuk algınlığına iyi gelmektedir. Karabiber anti bakteriyel özellikleri sayesinde solunum bozukluklarının tedavisi de kolaylaşmış olur. Bunların yanı sıra gribal enfeksiyonlara da iyi gelmektedir.
Karabiber cilt sağlığına iyi gelmektedir: Düzenli olarak karabiber tüketimi cilt sağlığı için de oldukça faydalıdır. Karabiber özellikle yaşlanma sonucu meydan gelen kırışıklıkların oluşmamasına veya oluşan kırışıklıkların doğal yollarla giderilmesine katkıda bulunmaktadır.
Karabiber saç sağlığına da faydalıdır: Cilt sağlığının yanı sıra saç sağlığına da iyi gelen karabiber, içerdiği mineral ve vitaminler özellikle dökülme eğilimini olan saçların sağlığını korur. Ayrıca kepek sorunun tedavi edilmesinde etkileri vardır.
Göz sağlığını korur: Karabiberin bol miktarda A vitamini içermesi göz sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Karabiber enerji verir: Karabiberin içerdiği besinler bünyeye enerji verir. Karabiber tüketmek sizi zinde tutmaya yardımcı olur.
Karabiber ayrıca:
-Sindirim sistemini uyarır. Sindirimi geliştirir ve yediklerinizi kolay hazmetmeyi sağlar.
-Bağırsakta gaz oluşumunu engeller.
-Yağ hücrelerinin azaltılmasına yardım eder.
-A, C ve E vitaminleri açısından zengindir. Vücutta bu vitaminler eksildiğinde tamamlanmasına yardım eder.
-Kas ağrıları ve romatizma ağrılarının geçmesine yardım etmesi de faydaları arasındadır.
KARABİBERİN ZARARLARI NELERDİR?
Karabiberin faydalarının yanı sıra zararları da bulunmaktadır. Bu zararları ise şöyle listelemek mümkün:
-Aşırı tüketime bağlı olarak mide yanmasına neden olabilir.
-Karabiberin yakıcı özelliği vardır, bu yüzden direk cilde uygulanası yanma hissi verir.
-Gastrit hastalığı ile mücadele eden hastalar karabiber tüketiminden kaçınmalıdırlar. Doktorlarına danışmadan karabiber tüketimi yapmamalıdırlar.
-Cildin kurumasına neden olabilir. Eğer kuru cilde sahipseniz karabiber tüketimine dikkat etmelisiniz.
Günün Haberi
Kayıp gezegene ne oldu?
Güneş Sistemi'nde bilindiği üzere 8 gezegen var. Ancak elde edilen verilere göre Güneş Sistemi'nin uzak ve karanlık bölgelerinde gizlenmiş bir gezegen daha olabilir. Bu iddiayı daha önceden de haber yapmıştık. Ancak bu defa kayıp gezegenle ilgili yeni bir teori ortaya atıldı.
Amerikan Astronomical Science'ın gerçekleştirdiği toplantıda konuşan bilim adamları Mike Brown ve Konstantin Batygin, kayıp gezegenin Güneş'in çekim alanına girerek Güneş tarafından yutulduğuna dair yeni bir teori ortaya attılar. Kayıp gezegenin Dünya'dan 10 kat büyük olduğunu düşünen bilim insanları, teorinin doğru olması halinde kayıp gezegen için yapılacak çok bir çalışma olmayacağını düşünüyor. Kısacası çalışmalar teoriden öteye geçemeyebilir. (Haber Uzay)
Günün Vegan Tarifi
Avokado Püresi
1 adet olgun avokado,
1 diş sarımsak (rendelenmiş),
Yarım adet limon suyu,
Kırmızı pul biber,
Zeytinyağı,
Tuz,
Nane yaprakları
Avokadoyu soyalım ve çekirdeklerini çıkaralım. Sonra rondodan geçirelim ve püre haline getirelim. İçine sarımsağı, tuzu, limon suyunu, zeytin yağını ilave edelim ve karıştıralım. Avokado püresini servis tabağına alalım. Avokado ezmemizin üzerine kırmızı pul biber serpip, nane yaprakları ile süsleyelim. (Oktay Usta)
Günün fotosu