Şifanın adresi: Zencefil


  • Oluşturulma Tarihi : 29.01.2017 07:22
  • Güncelleme Tarihi :
Şifanın adresi: Zencefil yazının resmi

Son zamanlarda ülkemizde de oldukça sık kullanılmaya başlanan zencefil, yabancı mutfaklarda kurabiyeden gazoza kadar birçok gıda ürününe muhteşem tat katmaktadır. Lezzetinin yanı sıra sağlığımız için de sayısız faydaları olan zencefil, uzmanlar tarafından da herkese önerilmektedir.

Zencefil, zencefilgiller familyasından bir metreye kadar boylanabilen, ince-uzun yapraklı, sarı-kırmızı renklerde çiçekler açan, kök yumruları baharat ve ilaç olarak kullanılan, çok yıllık bir bitkidir. Başta Çin olmak üzere, Hindistan, Endonezya, Vietnam, Japonya gibi tropik ya da yarı tropik iklimlerde yetişir. Dış görünüş olarak Yerelması ile aynıdır. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmesinden, grip ve nezle gibi rahatsızlıkların semptomlarının iyileşmesine fayda sağlayan zencefili özellikle kışın mutlaka tüketmemiz gerekmektedir. Ben de bugünkü yazımda bu harika şifa kaynağının faydalarını sizlere anlatacağım.

ZENCEFİLİN FAYDALARI NELERDİR?

Zencefil mide bulantısına iyi gelir: Yapılan araştırmalara göre zencefilin mide bulantısına iyi geldiği keşfedilmiştir. Özellikle hamilelik döneminde şiddetli mide bulantısı ve kusma atakları yaşayan kadınlar az miktarda zencefil kullanarak bu problemi giderebilmektedir. Bunun yanı sıra zencefilin, mide bulantısı için alınabilecek ilaçlardan daha güvenli olduğu belirtilmektedir.

Zencefil ayrıca hareket hastalığı olarak da bilinen araç, uçak veya tekne tutması nedeniyle yaşanan mide bulantısına karşı da iyi gelmektedir.

Zencefil iltihapları önler: Zencefilde bulunan “gingerol” güçlü bir iltihap önleyicidir ve bu nedenle şiddetli ağrılara yol açan bazı hastalıkların tedavisinde kullanılabilmektedir. Zencefil ayrıca yaşa bağlı eklem ağrıları, diz ağrısı gibi yaşlılıkta sık görülen ağrıların hafifletilmesine yardımcı olur.

Bağışıklık sistemine iyi gelir: Vücut ısısını yükselten zencefil grip sırasında sağlıklı terlemeyi sağlayarak hastalığın vücuttan daha kısa sürede atılmasına yardımcı olur. Bulaşıcı hastalıkların yaygın olarak görüldüğü kış aylarında düzenli olarak zencefil çayı içerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve hastalığa yakalanma riskini azaltabilirsiniz.

Astıma iyi gelir: Yapılan araştırmalara göre astım için kullanılan ilaçların etkisini arttırdığı söylenen zencefil, bu rahatsızlığın da tedavisine yardımcı olmaktadır.

Diyabete iyi gelir: Bazı araştırmalar sonucunda ortaya çıkan raporlara göre zencefil şeker hastalığının önlenmesinde ve tedavisinde kullanılabilmektedir. Araştırmada zencefilin diyabeti önleyici ve tedavi edici etkisinin insülin üretimi ve kullanımıyla, karbonhidrat ve lipidin sindirimi sırasında kullanılan enzimler üzerindeki olumlu etkisinden ileri geldiğinin altı çizilmektedir.

Adet ağrılarını geçirmektedir: Zencefil çok şiddetli adet dönemi ağrılarını hafifletir.

ZENCEFİLİN BİLİNEN DİĞER FAYDALARI

-Çayı tüketildiği takdirde boğaz ağrısına iyi gelmektedir.

-Zorlanan ya da ters hareket yapılması sonucunda ağrıyan kaslara zencefil sürüldüğü takdirde iyileşme gözlenmektedir. Bu uygulama baş ağrısı için de iyi gelmektedir.

-Zencefil çayı inatçı öksürüklerin giderilmesini de sağlamaktadır.

-Krom, magnezyum ve çinko minerallerini içeren zencefil kan akışını geliştirir.

-Zencefil, vücudun enerjiyi düzenlemesi için gerekli olan ancak fazlası bel çevresinde yağlanmaya yol açan kortizol hormonu seviyesini dengeler.

-Zencefil “kafein etkisi” yaratarak vücuda ekstra enerji sağlayan bitkiler arasında gösterilmektedir.

ZENCEFİL ÇAYI NASIL YAPILIR?

Özellikle sindirime bağlı bazı rahatsızlıklara iyi gelen zencefil çayını, taze kök zencefilden veya toz zencefilden hazırlayabilirsiniz. Taze zencefil kullanacaksanız; 1 büyük bardak zencefil çayı için 15-20 gram yeterli olacaktır. Taze zencefili iyice yıkadıktan sonra sert kabuğunu temizleyin. Kaynamış suyun içine atmak için zencefili ince ince dilimleyebilir ya da rendeleyebilirsiniz.

Çayı demlemek için zencefili bardağa koyup üstüne sıcak su dökebilir, suyu tencerede kaynatırsanız taze zencefili tencereye atabilirsiniz. Her iki yöntemde de 10 dakika kadar demlenmesini beklemelisiniz. Demleme süresi uzarsa çayın tadı biraz acılaşabilir. Çayınızı tatlandırmak için 1 adet ince kesilmiş limon dilimi kullanabilirsiniz.

 Günün haberi

'Nükleer bombalar Mars için yaşamın sonunu getirdi'

Mars'ta yaşam var mıydı? Mars'ta bulunan uzay araçlarının çektiği fotoğraflardaki ilginç görüntülerin kaynağı ne? Bu iki soru son yıllarda ordukça soruluyor. Fizikçi  Dr. John Brandenburg bu sorular ışığında ilginç bir teori ile gündemdeki yerini aldı.

Brandenburg'un teorisine göre, Mars'ta yarım milyar yıl önce antik çağlardakine benzer bir medeniyet kurulmuştu. Bu medeniyet uzayın derinliklerinden gelen başka bir yaşam formu tarafından nükleer bombalarla vuruldu ve medeniyet son buldu. Brandenburg yaptığı değerlendirmelerde, harita okuyabilen herkesin nükleer patlama alanlarını fark edebileceğini ifade etti. Fizikçiye göre nükleer patlamalar Cydonia Mesa ve Galaxias Chaos'da meydana geldi.

Brandenburg ortaya attığı teorisini Mars üzerinde yaptığı analizlere ve elde ettiği sonuçlara dayandırıyor. Bakalım bu iddia bilim dünyasında ne kadar ciddiye alınacak. Tabi eğer bu iddia doğruysa biz de korkmalı mıyız sorusu gündeme gelecek. (Haber Uzay)

Günün Vegan Tarifi

Pancarlı limonata

Malzemeler

1 adet küçük boy kırmızı pancar,

300 ml. su (1 buçuk su bardağı),

200 gram toz şeker (1 su bardağından 1 parmak fazla),

5 adet limonun suyu,

800 ml. soğuk su (4 su bardağı).

Pancarlı limonata yapmak için öncelikle pancarlar yıkanır ve kabukları soyulup, halka şeklinde doğranır. Doğranan pancarlar tencereye koyulur ve üzerine 1 buçuk su bardağı su ilave edilip, ocağın üzerinde kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladığı anda hemen ocaktan alınır ve pancarlar su içerisinden çıkartılır. Pancarlı suya toz şeker ilave edilir ve karıştırarak şekerin erimesi sağlanır. Limonların suyu sıkılır ve süzgeçten geçirilerek tenceredeki pancarlı suya ilave edilir. Son olarak üzerine 4 su bardağı soğuk su ilave edilip karıştırılır. Hazırlanan pancarlı limonata iyice soğuması için buzdolabına kaldırılır ve soğuk olarak servise sunulur.

GÜNÜN FOTOSU

 

 

 

 

Şifanın adresi: Zencefil
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz