Şu sıralar salgın var. Çevremizdeki hemen hemen herkes grip ve çeşitli soğuk algınlıkları ile boğuşuyor. Kış mevsiminin gelmesi ile birlikte, soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi rahatsızlıklar da artış göstermeye başladı. Peki vücudumuzu bu gibi hastalıklardan korumak için neler yapmamız gerekir? Biraz bu konulardan bahsedelim. Soğuk algınlıklarından korunmak için öncelikle sağlıklı beslenmemiz gerekiyor. Vücudumuza yeteri kadar vitamin aldığımız takdirde, direncimiz artacak ve grip gibi problemler de gün yüzüne çıkmayacaktır. Grip, Influenza adı verilen bir virüs tarafından oluşturulan, ani olarak 39 derece üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlayan bir enfeksiyon hastalığıdır. Gribe yol açan Influenza virüsü çok kolay ve hızlı bulaşır. Başlıca bulaşma yoları, öksürük ve hapşırık ile etrafa saçılan damlacıkların hava yolu ile bulaşması, hasta kişiler ile direkt temas edilmesi ve hasta kişilerin ağız-burun akıntıları ile temas etmiş eşyalar ile bulaşmadır.
NASIL KORUNURUZ?
Gripten korunmanın yolları arasında en önemlisi el hijyenine dikkat etmektir. Grip virüsü kolay bir şekilde bulaştığı için mutlak surette temizliğe dikkat edilmelidir. Bunun dışında en iyi yol ise grip aşısı olmaktır. Özellikle yukarıda belirttiğimiz risk grubunda olan kişiler mutlaka aşılanmalıdır. Aşı yapılması sadece gribe karşı koruma yapmayacak aynı zamanda grip sonrası gelişebilecek diğer hastalıkların ( bronşit ve zatürre gibi ) gelişmesi de önlenmiş olacaktır. Grip gibi rahatsızlıklara karşı koymanın en önemli diğer yolu ise sağlıklı ve dengeli beslenmektir. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek bu yolda en önemli araçlardan birisidir. Kış aylarında bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için her vitaminden mutlaka almamız gerekmektedir. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için C vitamini ve özellikle çinko yönünden zengin gıdalar ile beslenmek gerekir. Limonlu ve zeytinyağlı salatalar ve özellikle taze portakal, mandalina ve greyfurt bir C vitamini kaynağıdır. Çinko için ise ıspanak, badem, mantar, kabak çekirdeği, susam, fasulye, kuru fasulye, bezelye, kabak gibi besin kaynaklarını tüketebiliriz.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ