Asya kıtasında, tarihin yazılı olarak kayıt altına alınmaya başlanmasından çok uzun süre önce besin maddesi olarak tüketilmeye başlanan soya fasulyesi, M.Ö 5000 yılından beri Çin, Kore ve Japonya mutfağında kullanılmaktadır. Soya fasulyesi diğer bitkisel kaynaklara göre yüksek oranda protein içeriyor ve bu özelliği sayesinde hayvansal protein kaynaklarına göre oldukça sağlıklı bir protein kaynağı. Soya proteinin yararları, kolesterol seviyesinin düşmesi; menopoz semptomlarının azalması; kanser, kalp krizi ve osteoporoz gibi birçok kronik rahatsızlığa ilişkin riskin azalmasını içermektedir.
100 gram pişmiş soya fasulyesinde yaklaşık 173 kalori bulunmaktadır. Besin değeri yüksek olduğu için diyet listelerinde sık sık soya fasulyesi kullanımı önerilmektedir.
Aynı miktarda soya fasulyesi (100 gram) sindirim için son derece önemli olan besin lifinden 6 gram içeriyor. Yani 100 gram pişmiş soya fasulyesi yiyerek günlük almanız gereken besin lifinin yüzde 24’ünü alabilirsiniz. Yine 100 gram soya fasulyesinde 17 gram protein bulunuyor.
SOYA FASULYESNİN FAYDALARI
Soyanın insan vücuduna yararları şunlardır:
Koroner hastalık riskini azaltır: Soya, kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaktadır. Japon erkeklerin, günde yaklaşık 5 gram soya tüketen Amerikan erkeklerine göre kalp sorunlarına onların yarısı kadar duyarlı oldukları gözlenmiştir. Genel olarak Güney-Doğu Asyalılar, Batı yarım kürede yaşayan insanlara göre daha az kalp hastalığı sorunu yaşarlar ve bazı araştırmacılar bu durumu hayvansal proteinler yerine soya proteini tüketmelerine bağlamaktadır.
Sağlıklı kemikleri sağlar: Soya fasulyesinin bu konuda net araştırmalar olmasa da kemik yoğunluğundaki kayıpları azalttığı düşünülmektedir. Soya sütü tüketimi normal süt tüketimine göre osteoporoz açısından daha faydalı bulunmaktadır.
Sindirim sistemi için çok faydalıdır: Soya fasulyesi sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Sindirim sistemini korur ve bağırsakları sağlıklı bir şekilde çalıştırır.
Beyine yardımcı olur: Soya proteinin 65 yaş altındaki insanların bilişsel yeteneklerini geliştirdiği ifade edilmektedir.
Tip 2 diyabet için iyidir: Soya fasulyesi, tip 2 diyabet hastalarının karşılaştığı en büyük sorunlar arasında yer alan karaciğer ve kalp hastalıklarına karşı korunmak için önerilen gıdalar arasında ilk sıralara yükselmeye başlamıştır.
Menopoz: Soya fasulyesi ve diğer soya ürünlerinin yoğun olarak tüketildiği Japonya’da yapılan araştırmalar bu ülkede menopoza bağlı “ter basması” ve diğer belirtilerin Kuzey Amerika kıtasına oranla yüzde 30 daha az yaşandığını ortaya koyuyor.
Kolesterolü düşürür: Son birkaç yıldır yürütülen araştırmalar, soya proteinin hipokolesterolemik (kolesterol düşürücü) olduğunu göstermiştir. Birçok araştırmada, beslenmeye soya proteinin de dahil edilmesinin veya hayvansal protein yerine soya proteinini almanın kandaki kolesterol miktarını düşürdüğü tespit edilmiştir.