Kurban Resmi

Sürdürülebilir üretim


  • Oluşturulma Tarihi : 28.02.2019 06:52
  • Güncelleme Tarihi :
Sürdürülebilir üretim yazının resmi

Doğaya ve tüm canlılara dost şeklinde üretilen ürünler sürdürülebilir üretim kavramı ile tanımlanmaktadır.  Sürdürülebilir tarım üretim sisteminde sağlığa ve doğaya zararlı kimyasallar kullanılmaz, bunun yerine organik mevzuatlarla uygunluğuna onay verilmiş maddeler, yeşil gübreleme ve biyolojik mücadele yöntemleri uygulanır. Bu yöntemlerle üretilen ürünler, çiftlikten tüketiciye direkt olarak ulaştığı için aynı zamanda güvenilirdir.
Sürdürülebilir tarım, hızla artan dünya nüfusunun ihtiyacı olan yeterli ve kaliteli gıda maddesinin uygun maliyetlerde üretimini, çevrenin ve doğal tarım kaynaklarının korunmasını geliştirecek sistem ve uygulamaları içerir. İnsanlığın başlangıcından bu zamana kadar temel ihtiyaç kaynaklarına cevap veren tarımsal üretim, maalesef günümüzde birçok problemle de yüzleşmektedir. Hızla büyüyen dünya nüfusu, gün geçtikçe daha çok besine ihtiyaç duymaktadır. Bu ihtiyaca karşılık ise, yeryüzünde ekilebilir alanların genişletilme oranları oldukça kısıtlıdır ve sadece doğal alanların yok edilmesiyle elde edilmektedir.
Doğal yaşam alanlarının tahribatını durdurmak ve tarımsal üretimi arttırmanın yolu ise birim alandan daha çok ürün alınması, yani verimin artırılmasıdır. Fakat verimi arttırmaya çalışırken uygulanan bazı yöntemler olumsuzlukları da beraberinde getirmektedir. Çok sık işlenen toprakların verimliliği azalmakta, gübreleme ve kullanılan kimyasal ürünler de ürünleri ve doğayı olumsuz yönde etkilemektedir.
ÇARE SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM
21. yüzyılda, tarımda en büyük başarı; olumsuz çevre koşullarını azaltarak, istenilen üretim artışını gerçekleştirmek olacaktır. Bu yalnızca, tarımda sürdürülebilir yöntemlerin ve kalıcı çözümlerin uygulanması ile mümkün olabilir. Sürdürülebilir tarım, yeterli ve kaliteli miktarlarda gıda maddesinin uygun maliyetlerde üretimini, dünya tarımının ekonomik canlılığını, çevrenin ve doğal tarım kaynaklarının korunmasını ve dünya nüfusunun refahını geliştirecek sistem ve uygulamaları içerir.
Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Komisyonu’nun 1987 yılı tanımına göre sürdürülebilir tarım oldukça önemlidir: “İnsanlık, gelecek kuşakların gereksinimlerine cevap verme yeteneğini tehlikeye atmadan, günlük ihtiyaçlarını temin ederek, kalkınmayı sürdürülebilir kılma yeteneğine sahiptir. Sürdürülebilir kalkınma, ekonomik büyüme ve refah seviyesini yükseltme çabalarını, çevreyi ve yeryüzündeki tüm insanların yaşam kalitesini koruyarak gerçekleştirme yöntemidir. 21. yüzyılda, tarımdaki en büyük başarı, olumsuz çevre koşullarını azaltarak, istenilen üretim artışını gerçekleştirmek olacaktır. Bu yalnızca, tarımda sürdürülebilir yöntemlerin ve kalıcı çözümlerin uygulanması ile mümkün olabilir.”
Çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik sağlandığı takdirde sürdürülebilir gelişme gerçekleşebilmektedir. Yenilenemeyen enerji kaynakları yerine, yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli kullanımı ve doğaya karşı sorumlu davranılması çevresel sürdürülebilirliğin gereksinimlerini
oluşturmaktadır. Bu anlamda tarımsal faaliyetler kapsamında görev alan her bireyin çevreye karşı duyarlılığı, yapılan faaliyetlerin çevreyle dost nitelikler taşıması, daimi olma niteliği, ekolojinin sürdürülebilirliğine katkı noktasında büyük önem taşımaktadır. Sürdürülebilir tarım, hızla artan dünya nüfusunun ihtiyacı olan yeterli ve kaliteli gıda maddesinin uygun maliyetlerde üretimini, çevrenin ve doğal tarım kaynaklarının korunmasını geliştirecek sistem ve uygulamaların tamamını içerir.
 
Günün Vegan Tarifi
Sağlıklı Çubuk Kraker
Malzemeler
60 gr kinoa unu
30 gr nohut unu
8 çorba kaşığı su
3 çorba kaşığı zeytinyağı
½ çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 diş sarımsak
1 tutam biberiye
Tüm malzemeleri geniş bir kapta/rondonuzda birbirine iyice nüfuz edene dek yoğurun/karıştırın. Ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamurdan küçük parçalar koparıp elinizle ince çubuklar halinde yuvarlayarak açın. Çubukları pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 150 C fırında 20 dk pişirin. Soğuduğunda servis edin. (badeninsekeri.com)

Sürdürülebilir üretim
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz