Kurban Resmi

Sürdürülebilirlik


  • Oluşturulma Tarihi : 28.02.2020 06:32
  • Güncelleme Tarihi :
Sürdürülebilirlik yazının resmi

Son yılların favori kavramı sürdürülebilirlik hemen hemen her sektörde sıklıkla anılmaktadır. Peki nedir bu sürdürülebilirlik, ne işe yarar? Bugünkü yazımda sizlere bu kavramdan bahsedeceğim.
Sürdürülebilirlik kelime anlamı itibariyle daimi olma yeteneği olarak adlandırılmaktadır. Özellikle ekolojide kullanılan bu kavram, biyolojik sistemlerin çeşitliliğinin ve üretkenliğinin devamlılığının sağlanması anlamına gelmektedir.
Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Komisyonunun 1987 yılı tanımına göre, 'İnsanlık, gelecek kuşakların gereksinimlerine cevap verme yeteneğini tehlikeye atmadan, günlük ihtiyaçlarını temin ederek, kalkınmayı sürdürülebilir kılma yeteneğine sahiptir” denmektedir.
DOĞAYA BAĞLIYIZ
Hepimizin hayatı doğal kaynaklara bağlı bulunmaktadır. Doğal kaynaklar da bilindiği üzere sonsuz değildir ve bir gün tamamen yok olma tehlikesi ile karşılaşacaktır. Burada devreye giren sürdürülebilirlik kavramı, sağlandığı zaman insan ve doğa arasında bir denge oluşturur ve kaynakların planlı ve insaflı bir biçimde kullanılmasını sağlar. İnsanlar seçimlerini doğru yönlendirdiği ve doğal kaynakları geleceği de düşünerek israf etmeden planlı bir biçimde kullandığı takdirde, sürdürülebilir bir ekoloji hayatımıza da yavaş yavaş entegre olacaktır. Teknolojik gelişmeleri, dünyanın iklimini, çevrenin özelliklerini, enerji ve doğal kaynakları iyi analiz ettiğimiz zaman, planlı bir biçimde de yaşamaya başlayabileceğiz. Bu da hem kısa hem de uzun vadede, doğal kaynakların yavaş yavaş yok olmasına engel olacaktır. Sürdürülebilirlik kavramı, yenilenebilir enerji kaynakları ile birlikte yürütüldüğü zaman, daha sağlıklı sonuçlar elde etmemizi de sağlayacaktır. Bir şeyi, bir kaynağı sürdürülebilir hale getirebilmek için öncelikle ona değer vermemiz sonrasında ise koruma altına almamız gerekmektedir. Yaşamımızı sürdürmemiz için bize gerekli olan tüm doğal kaynakların değerini bilmezsek eğer ileride büyük problemlerle yüzleşmemiz kaçınılmaz olacaktır. Keza zaten son yıllarda sıklıkla küresel ısınmanın olumsuzluklarını yaşıyoruz.
Bir şeyin sürdürülebilirlik kavramı ile anılması için o şeyin kendi doğal ortamında, doğal bir biçimde yaşıyor olması gerekmektedir. Yani olan kaynaklarımızı bozmadan, yaşam döngüsünü kırmadan ya da hayat şartlarını engellemeden koruduğumuz sürece, sürdürülebilirlikten rahatlıkla bahsedebiliriz.
SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA
Sürdürülebilir kalkınma, ekonomik büyüme ve refah seviyesini yükseltme çabalarını, çevreyi ve yeryüzündeki tüm insanların yaşam kalitesini koruyarak gerçekleştirme yöntemine verilen isimdir. Sürdürülebilir kalkınmanın tam tanımı şu şekilde vermek doğru olacaktır: “İnsan ve doğa arasında denge kurmak suretiyle, doğal kaynaklara zarar vermeden, kaynakların bilinçli olarak tüketilmesini sağlayarak; gelecek nesillerin ihtiyaçlarının karşılanmasına ve kalkınmasına imkan verecek şekilde bugünün ve geleceğin yaşamının ve kalkınmasının planlanmasıdır. Kalkınmanın odağında insan vardır ve sürdürülebilir kalkınma; sosyal, ekonomik, ekolojik, mekansal ve kültürel boyutlarla insanın yönetiminde şekillenmektedir.”
Temel olarak sürdürülebilir kalkınma yesilkutu.net sitesindeki kategorilendirmeye göre;
Ekonomik açıdan, dünya piyasalarıyla rekabet edebilen, insanların temel ihtiyaçlarının uygun şekilde karşılandığı, refah düzeyini yükseltici,
Toplumsal açıdan, hakkaniyetçi, eşitlikçi; dezavantajlı grupları kapsayıcı ve yaşam kalitesini yükseltici,
Çevre ve doğal sistemler açısından önleyici/koruyucu/iyileştirici/destekleyicidir.
Çevreye duyarlı bir yaklaşımla yaşamanın sonucunda sağlıklı toplumlar oluşmaktadır. Sağlıklı toplumların ekonomik refah içinde yaşantısı da sosyal sürdürülebilirlik olarak adlandırılmaktadır. Tüm bu kavramlara bakıldığı zaman ise sürdürülebilirlik kavramının diğer tüm kaynaklarla bağlantılı olduğu ve hayatımızı ne şekilde yönlendirdiği belli olmaktadır.

Günün Vegan Tarifi
Sarımsaklı un çorbası
Malzemeler
4 çorba kaşığı un
2-3 diş sarımsak
Bitkisel margarin
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
7-8 su bardağı su
Nane
Pul biber

Öncelikle bitkisel margarin ve zeytinyağını tencereye koyup eritiyoruz. Daha sonra içerisine un ekleyip kavuruyoruz. Kavrulan unun üzerine 7 bardak soğuk suyumuzu döküp, topaklanmasına engel olmak için hızlı hızlı çırpıcı ile karıştırıyoruz. Daha sonra ezilen sarımsakları ve baharatları da ilave ediyoruz. Piştikten sonra isteğe bağlı olarak üzerini pul biber ve nane ya da kızdırılmış salça sosu ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun…

 

Sürdürülebilirlik
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz