Yemeklerde baharat olarak kullanımının yanı sıra birçok rahatsızlığa da iyi gelen tarçın, yıllardan beri sofralarımızı süslüyor. Hem Türkiyede hem de dünyanın birçok bölgesinde sıklıkla kullanılan bu muhteşem şifa kaynağını, uzmanlar tarafından da sık sık öneriliyor.
Tarçının, besin lifi bakımından zengin olduğu için sindirimi kolaylaştırması ve kan şekeri dengesini koruması açısından oldukça önemlidir. Bu şifa dolu baharat, alternatif tıpta daha pek çok farklı kullanım alanına sahiptir.
Peki nedir tarçının faydaları? Hangi alanlarda kullanılabilir?
Tarçın ve kanın pıhtılaşması: Kanın pıhtılaşmasını sağlayarak kanamayı durduran trombositler bazı durumlarda damar içinde birikerek damar tıkanıklığına yol açabilir. Tarçının bu tehlikeli pıhtılaşma üzerine etkisi de olumludur. Tarçın aynı zamanda iltihap giderici olarak da kullanılmaktadır.
Tarçın mikroplara da iyi gelmektedir: Tarçın yağı mikrop önleyici faydaları ile bilinmektedir. Bakterilerden kaynaklanan rahatsızlıkları ve mikropları önler. Gıda sektöründe de ürünlerin raf ömrünü uzatma amacıyla kullanılmaktadır.
Tarçın kan şekerini dengelemektedir: Tarçın kan şekerini düşürerek, insülini arttırmaktadır. Bu sebeple uzmanlar tarafından şeker hastalarına da önerilir.
Hafızayı güçlendirir: Tarçının kokusunun hafızayı güçlendirdiğine yönelik bilimsel araştırmalar mevcuttur.
Tarçın kolesterole iyi gelmektedir: Uzmanlar yemeklere şeker ve tuz eklemek yerine tarçın kullanmanın, özellikle yüksek kolesterol şikayeti olanlar için iyi bir seçenek olduğunu ifade ediyor.
Kasları rahatlatır: Tarçının diğer bir özelliği ise ısınmaya yardımcı olmasıdır. Bir taşıyıcı yağ ile birleştiğinde, kasların rahatlamasına ve ağrıların hafiflemesine yardımcı olur. Ayrıca yorgunluğu veya ağrıyan kaslar için banyo suyuna 3-4 damla katılarak duş alınabilir.
Nezle ve karın ağrılarını giderir: Tarçın korkunç bir mide ağrısını bile geçirebilecek kadar etkili bir besin kaynağıdır. Bunun yanında kış aylarında soğuk algınlıkları ve salgınlar ile oluşan nezle gibi hastalıklara karşı etkilidir ve tüketilmeye başlamasıyla birlikte etkisini gösterir.
TARÇININ DİĞER FAYDALARI
-Tarçın kötü kolesterolü düşürür.
-Tip 2 diyabet hastalarında insülin üretimini arttırarak kan şekerini düşürür.
-Tarçın yağı mantar rahatsızlığına da iyi gelmektedir.
-Strese bağlı baş ağrısı ve migrene iyi gelir.
-Tarçın çayı veya tarçın yağıyla masaj yapmak osteoporoza bağlı ağrıları hafifletmektedir.
-Tarçın çayı dişeti sağlığını korur.
-Yüksek manganez içeriğiyle adet öncesi sendromuna ve adet kramplarına iyi gelir.
YAN ETKİLERİ VAR MIDIR?
-Tarçının bazı durumlarda karaciğeri zorladığı ifade edilmektedir. Bu sebeple karaciğer rahatsızlığı olanların düzenli olarak tarçın tüketmeye başlamadan önce doktora danışmaları önerilmektedir.
-Yüksek kan şekeri için düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız, tarçın ilacın etkisini arttırarak kan şekerinin normal değerlerin altına düşmesine yol açabilir.
Günün Haberi
Plüton'da yaşam için gerekli bazı organik maddeler var
2006 yılında gezegen statüsünü kaybeden Plüton, geçtiğimiz yıl yakınından geçen New Horizons uzay aracı tarafından yeniden ve çok daha yakından incelendi. Birçok açıdan ve ilk kez bu kadar yakın bir şekilde Plüton'u görme fırsatı yakaladık.
Cüce gezegen üzerinde çalışmalarını sürdüren araştırmacılar, çekilen detaylı fotoğraflar sayesinde uzun yıllar öncesinden kalma dağları, organik maddeleri ve yüzeyin altındaki okyanus izlerini gözlemleme fırsatı yakaladı. Plüton ile ilgili çalışmalarda bulunan Michael Summers elde edilen fotoğraflar hakkında yorumda bulundu. Summers'e göre Plüton üzerinde astro-biyolojik verilerle karşı karşıyayız. Elde edilen son verilere göre, yüzeyde bazı organik maddeler ve su mevcut ve bunlarda yaşam için gerekli olarak kabul ediliyor.
Son yıllarda elde edilen verilerle birlikte acaba Plüton için bazı konularda erken mi karar verildi görüşü önem kazanmaya başladı. Nitekim bugün Plüton'da da yaşam için gerekli organiklerden bahsediliyor. (Haber Uzay)
Günün Vegan Tarifi
Tarçınlı irmik helvası
1 su bardağı irmik
1/2 Türk kahvesi fincanı fındık yağı
1 çorba kaşığı çam fıstığı
1 su bardağı agave veya 1 su bardağı toz şeker
1 çubuk tarçın
2 su bardağı sıcak içme suyu
Toz tarçın
Yapışmaz bir tencerede fındık yağı ve çam fıstıklarını fıstıkların rengi hafif dönene kadar kavuruyoruz. Ardından irmiği ekleyip yine irmiklerin rengi fark edilir derecede dönene dek ve sürekli karıştırarak kavurmaya devam ediyoruz. İrmiklere çubuk tarçını ve şeker katılıp karıştırılmış ılık suyu ekleyip tencerenin kapağını kapatıp ocağın altını kısıyoruz. İrmikler suyunu çektikten sonra tencereyi ocaktan alıp, yine tencerenin ağzı kapalı kalacak şekilde irmiği ara ara karıştırarak dinlendiriyoruz. Arzunuza göre irmik helvasını ister ılık olarak, ister iyice soğuduktan sonra üzerine toz tarçın ilavesi ile servis edebilirsiniz. (veganlezzetler.blogspot.com)