Tropikal meyveler
Sofralarımızı şenlendiren, meyve salatalarımızın da vazgeçilmezlerini oluşturan tropikal meyvelerin vücudumuza da birçok faydası vardır. Özellikle mango, ananas, avokado, muz gibi meyveler tercih edildiği zaman birçok sağlık problemimiz de giderilmektedir.
Peki hangi tropikal meyve hangi rahatsızlığa iyi gelmektedir, sizler için bugünkü yazımda bu konuyu irdeledim.
Hindistan Cevizi: Zengin bir protein kaynağı olan Hindistan cevizi özellikle vegan beslenenlere önerilmektedir. İçerdiği amino asitler sayesinde birçok rahatsızlığa da iyi gelen bu efsane meyve özellikle saç ve cilt bakımı için kullanılmaktadır. Hindistan cevizi aynı zamanda lif deposu olması sebebiyle de sindirimi güçlendirir, kabızlık gibi sorunların da ortadan kalkmasını sağlar.
Mango: A, B ve C vitaminleri yönünden oldukça zengin olan mango, bağışıklık sistemimizi güçlendirir. İçerdiği zengin liften ötürü kolesterolü de düşüren mango, aynı zamanda tansiyon ve nabız atışında yaşanan problemlere de iyi gelmektedir. Mango cildi temizleyerek, sivilcelerle mücadeleye yardımcı olur. Bunların yanı sıra göz sağlığını korur, karaciğeri temizler, konsantrasyonu arttırır, hafızayı güçlendirir.
Ananas: Artık rahatça ulaşabildiğimiz tropikal meyveler arasında yer alan ananas, muhteşem tadı ile sofralarımızın baş tacı olmuştur. Ananas antioksidan olması nedeniyle; damar tıkanıklığı, kalp rahatsızlıkları, solunum yolu hastalıkları gibi birçok probleme yol açan etkenleri engellemektedir. C vitamini içermesi sebebiyle de bağışıklığımızı güçlendirir. Ananas sarı nokta hastalığı diye nitelendirilen makula dejenerasyonu rahatsızlığını da engellemektedir.
Pitaya (Kaktüs Meyvesi): Dragon Fruit olarak bildiğimiz pitaya, içerdiği besin ve mineraller sayesinde gözleri güçlendirmektedir. Bunun yanı sıra zengin kalsiyum içermesi nedeniyle de iskelet yapısını güçlendirir. Vücudun nem dengesini de kontrol altında tutan pitaya; vitamin C, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve lif içermektedir.
Passion Fruit: Ülkemizde çarkıfelek meyvesi olarak bilinen passion fruit, A vitamini açısından oldukça zengindir. Lif bakımından da zengin olan bu meyve sindirim sistemimizi kuvvetlendirir. Bir adet çarkıfelek, bir kişinin günlük demir ihtiyacının yüzde 15’ini karşılamaktadır.
Pomelo: Çin greyfurtu olarak da bilinen pomelo, yavaş yavaş ülkemizde de tanınmaktadır. Vücuda birçok faydası olduğu ifade edilen pomelonun hoş bir kokusu vardır. Pomelo, hesperidin isimli bir glikozit içermekte ve bu madde P vitamini etkisi göstererek kılcal damarları kuvvetlendirmektedir. Yapılan araştırmalarda safrayı yok ettiği, safradan kaynaklanan kusmayı önleyebildiği bildirilmiştir. Yüksek diyet lifi içeren pomelo kabızlığı giderir, mideyi rahatlatır, kalp çarpıntısını giderir ve sıtmaya iyi gelir. En ilginç bilimsel bulgu ise pomelonun kabuğunu ve yaprağını koklamak baş ağrısını geçirir, ferahlatır şeklinde sonuçların bulunmasıdır. Çin’de yapılan farklı bir araştırmada pomelonun yaprağı ezilerek çıkarılan suyu balla karıştırılıp günde üç kez birer çorba kaşığı yenirse mesane iltihabına iyi geldiği belirtilmiştir. Pomelo ayrıca diğer turunçgiller gibi yüksek oranda C vitamini içerir.
Kivi: Kivi yüksek oranda C vitamini içermektedir. Bu miktar turunçgillerin 2-4 katıdır. Ayrıca demir, potasyum, kalsiyum, ve P minarelilerini yüksek oranda içerir. Buna karşılık düşük oranda şeker içerdiği için kalorisi de düşüktür. Özellikle içerdiği petkin sayesinde vücudu toksinlerden arındırır. Zararlı kolesterolü düşürür. Faydalı kolesterolü yükseltir.
Muz: Vücudun ihtiyacı olan bütün maddeleri karşılar. Kemiklerin gelişmesini sağlar. Nekahet devresini kısaltır. Sinir zafiyeti ve yorgunluğu giderir. Böbrek ve mafsal iltihabında, bağırsak hastalıklarında faydalıdır.