Kurban Resmi

Tüketirken dikkat!


  • Oluşturulma Tarihi : 03.08.2018 07:43
  • Güncelleme Tarihi :
Tüketirken dikkat! yazının resmi

Kültürümüzde önemli bir yeri olan şeker, çay ve kahveyi tüketirken oldukça dikkatli davranmalıyız. Çay ve kahvenin içerisinde bulunan bazı maddeler, besinlerden aldığımız vitaminlerin vücudumuz tarafından emilmesini engelleyebilmektedir. Bu sebeple besin tüketimi ile çay ve kahve tüketimi arasında belli bir zaman bırakmalıyız. Şeker ise tüm uzmanlar tarafından yasaklanan gıdaların başında gelmektedir.
Özellikle demir eksikliğine bağlı olarak görülen kansızlığın yaygın olması, yanlış beslenme davranışlarından ötürü ortaya çıkmaktadır. Yemeğin hemen ardından tüketilen çay ve kahve vücuttaki demir emilimini azaltmaktadır. Özellikle çayda bulunan “tanen” maddesi demire bağlanarak emilimini azaltacak etki göstermektedir. Aynı şey kahve için de geçerlidir. Bu sebeple çay ve kahve tüketimi, yemekten en az 1 saat sonra yapılmalıdır. Hatta uzmanlar çayın mümkün olduğunca açık içilmesi ve içine limon damlatılmasını tavsiye etmektedir.
Peki çay ne zaman ve nasıl tüketilmeli?
Koyu ve bayat çaylar asla tüketilmemelidir. Çayı yemeklerden en az bir saat sonra orta demde veya açık tüketmek gerekmektedir. Tüketilecek çay mümkünse limonlu olmalıdır. Bu sayede C vitamini de alınmış olunur. Günlük içilecek çay miktarı normal demde 4-5 bardak olmalı ve çok sıcak içmemeye ve de içerken de acele etmemeye özen gösterilmelidir çünkü aşırı sıcak içilen çaylar boğazda tahribatlara neden olabilir.  Çayın içerisinde bulunan tein, kafeinle hemen hemen aynı şeydir. Ve fazla tüketilmesi halinde, merkezi sinir sistemine etkili olarak baş ağrısı, sinirlilik ve karın ağrısı yapabilmektedir. Bunun yanı sıra yemekle veya kahvaltıyla birlikte içildiğinde çayın içeriğinde bulunan tanen maddesi, yiyecek maddesindeki demiri bağlayarak, çözünmeyen bileşikler yaptığı ve bağırsaktan emilip vücuda geçmesini engellediği uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Fazla miktarda içildiğinde mideye zararı olabilen, uyku kaçıran siyah çayın tüketiminde aşırıya kaçınılmamalıdır.
Kahve ne zaman ve nasıl tüketilmelidir?
Kahve de çayla aynı şekilde mutlaka yemeklerden en az 1 saat sonra tüketilmelidir. Kahveyi yemekten hemen sonra tüketmek demir emilimini olumsuz yönde etkiler. Böylece hemoglobin üretimi duruyor. Yemeklerden sonra kahve içmek, kansızlığın en büyük sebeplerinden biri olarak görülüyor. Kahve aynı zamanda kalsiyum emilimini etkilemesi ve kemik yoğunluğunu azaltması nedeniyle osteoporozda risk faktörü olarak görülmektedir. Bu nedenle dikkatli tüketilmesi gerekmektedir. Kahvede bulunan kafein vücutta yağ hücrelerine yağ yakımı sinyalleri göndermek için sinir sistemine sinyaller gönderir ve aynı şekilde kafein kanda adrenalin düzeyini arttırır. Bu durum yoğun fiziksel efor için bünyeyi hazır hale getirmek için faydalıdır. Fakat yine de fazla tüketim halinde sıkıntılı durumlara yol açabilmektedir.
ŞEKER GERÇEKTEN ZARARLI MI?
Şeker; şeker pancarından elde edilen, “beyaz şeker” olarak adlandırdığımız ve yarı yarıya fruktoz ile glukozdan oluşan bir bileşiktir. İçerisinde, protein, yağ, vitamin ve mineral gibi hiçbir besin öğesi bulunmamaktadır. Şekerin fazlası, depresyona, anksiyete bozukluklarına ve dalgınlığa neden oluyor.
Diyabetin baş sorumlusu. Aşırı kilo almanıza sebep oluyor ve kilo vermeyi de gittikçe zorlaştırıyor.  Damar tıkanıklığına sebep oluyor, sinir sistemini tahrip ediyor. Migren hastalığına sebep oluyor ve sık sık baş ağrısı meydana getiriyor.
 -----------------------------
Günün Vegan Tarifi
Patates Mücveri
Malzemeler
3 adet patates (Orta boy)
1 çorba kaşığı un
1 tutam maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz (Damak tadınıza göre eksiltip, çoğaltabilirsiniz)
1 tutam taze çekilmiş karabiber
2 çorba kaşığı sıvı yağ (Kızartmak için)
İsteğe göre çeşitli baharatlar

Patateslerin kabuklarını soyup yıkadıktan sonra rendeleyerek karıştırma kabına alın. Daha sonra ince ince doğranmış maydanozları ve un, tuz, karabiber ile istediğiniz baharatları ekleyin. Geniş bir tavayı ocağa alın ve yağı ekleyin. Kaşık yardımıyla hazırladığınız karışımdan parçalar alıp tavaya koyun ve üzerini kaşıkla bastırıp inceltin. Mücverleri orta ateşte arkalı önlü kızartıp sıcak servis yapın.

Tüketirken dikkat!
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz