Kışın yavaş yavaş hayatımıza geri dönmesi ile birlikte, nezle, grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar da kapımıza dayandı. Tüm bu rahatsızlıklardan korunmak ve vücut direncimizi arttırmak için mutlaka beslenmemize de dikkat etmemiz gerekmektedir.
Yükse miktarda C Vitamini içeren turunçgiller, bize yeterli bağışıklığı sağlayacak ve kış ayını bu tip rahatsızlıklardan uzak geçirmemizi sağlayacaktır.
Peki hangi turunçgil neye faydalıdır, bugünkü yazımda sizler için bu konuyu araştırdım.
Portakal: En önemli turunçgillerden birisi olan portakal, içerdiği güçlü antioksidan madde betakaroten sayesinde hücrelerin zarar görmesini engeller. Bünyesinde barındırdığı C vitamininden kaynaklı olarak soğuk algınlıklarına karşı iyi gelir. İçinde bulunan potasyumdan kaynaklı olarak kalp ve damar hastalıklarına karşı korur. Astım, bronşit, tüberküloz, zatürreye karşı iyi gelir. İçerdiği kalsiyum açısından kemik ve diş sağlığını korur. Cildi güzelleştirir ve canlılık verir. Göz sağlığı ve hastalıkları için önemlidir. Böbrek taşı oluşumunu engelleyici özelliği vardır.
SOĞUK ALGINLIKLARINA İYİ GELİR
Mandalina: Benim de kişisel olarak tercih ettiğim ve en çok sevdiğim mandalinanın da vücudumuza sayısız yararı bulunmaktadır. Mandalina; kalsiyum, demir, potasyum gibi mineraller açısından zengindir. Ateş düşürücü özelliği vardır. Soğuk algınlığına karşı iyi gelir. Obezite, astım, bronşit, romatizma ve zatürreye karşı etkilidir. Kireçlenmeye ve romatizmaya iyi gelir. Kanı temizler ve cildi canlandırır. Akşam yemeğinden sonra yenecek mandalina uykusuzluğa iyi gelir. Ilıman iklimlerde yetişen tatlı, sulu ve hoş kokulu bir meyve olan mandalina, portakal ile benzer özellikler taşır ve özellikle C vitamini açısından zengindir. Ayrıca, A ve B grubu vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, sodyum, demir, brom ve fosfor minerallerini içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudu grip, nezle ve soğuk algılığı gibi kış hastalıklarından korur. Kanın temizlenmesine yardımcı olan mandalina, kalp hastalıklarına karşı da koruyucudur. Kolestrolü ve yüksek tansiyonu düşürmek içinde oldukça faydalıdır. Sindirim sistemini rahatlatır ve hazmı kolaylaştırır.
Greyfurt: Hazmı düzenler, idrar söktürücüdür. İştah açıcıdır. Karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar, rahatlatır. Bol C vitamini içerir. Hem fiziki hem de zihinsel yorgunluğu giderir, rahatlatır. Soğuk algınlığı ve solunumla ilgili hastalıkları düzenler. Sindirim sistemini düzenler. Özellikle kılcal damarlardaki kan dolaşımını düzenler. Tansiyonu düzenler. Yorgunluğu giderir.
Limon: Vücut sıvılarının pH değerini dengeler. C vitamini bakımından zengindir. Karaciğeri temizler. Bağırsakları temizler. Böbrek ve safra taşlarının çözülmesine yardımcı olur. Serbest radikallere karşı koruma sağlar. Beyin sağlığını korur. Anti bakteriyeldir. Antioksidandır. Yüksek tansiyona iyi gelir. Göz sağlığını korur. Gribe karşı vücudu güçlendirir. Cilt üzerinde kullanıldığında enfeksiyonu önler. Cilde parlaklık verir. Kaşıntıya iyi gelir. Kepeği azaltmak için kullanılabilir. Sindirime yardımcı olur.
Misket Limonu: Bol Miktarda C vitamini içerdiğinden iyi bir antioksidandır. Yara ve diş iltihaplarında oldukça fayda sağlar. Sinir siteminin düzenli çalışmasına katkıda bulunur. İştah açıcı özelliğe sahiptir. İçerdiği şeker oranı oldukça düşük olduğu için, tıpta da beslenme içerisinde önerilen bir meyvedir.
SOFRANIZDA MUTLAKA BULUNMALI
Kamkat: C vitamini bakımından zengin olan Kamkat, kabuğu ile beraber yenildiğinde vücuda güç verir. İştah açıcıdır. Sindirimi kolaylaştırır ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir. İdrar söktürücüdür. Damar sertliğini ve tıkanıklığını önler. Kanı temizler ve kan dolaşımını kolaylaştırır. Soğuk algınlığı, nezle, grip ve öksürük şikâyetlerini azaltır. Mikrop öldürücüdür. Besin zehirlenmelerinde ve böcek ısırıklarında faydalıdır. Diş ve diş etlerini kuvvetlendirir ve dişleri beyazlatır. Sivilceleri ve nasırı azaltır.
Pomelo: Pomelo diğer turunçgiller gibi yüksek oranda C vitamini içerir. Yüksek diyet lifi içeren pomelo kabızlığı giderir, mideyi rahatlatır, kalp çarpıntısını giderir ve sıtmaya iyi gelir. En ilginç bilimsel bulgu ise pomelonun kabuğunu ve yaprağını koklamak baş ağrısını geçirir, ferahlatır şeklinde sonuçların bulunmasıdır.