Kurban Resmi

Vegan beslenmenin vazgeçilmezi: Tofu


  • Oluşturulma Tarihi : 29.04.2019 07:56
  • Güncelleme Tarihi :
Vegan beslenmenin vazgeçilmezi: Tofu yazının resmi

Japonya, Çin ve Tayland gibi ülkelerde soya ile yapılan tipik Uzak Doğu yemeği olan tofu, son dönemde Uzak Doğu’nun dışında da oldukça popüler bir hale geldi. Özellikle vegan ve vejetaryen beslenen bireylerin en çok tercih ettiği ve birçok yemeğe uyum sağlayan tofuyla farklı birçok tarif yapmak mümkün. Haşlanmış soya fasulyesinden elde edilen ve asit ya da tuzlu bileşiklerle kestirilerek elde edilen bir çeşit peynir olan tofunun birçok faydası da bulunuyor. Zengin bir protein deposu olan soya sütünden elde edilen tofu, soya sütünün çökeltisinin nagari adlı bir maddeyle birleştirilmesi ile yapılmaktadır. Katıldığı malzemenin tadına uyum sağlamasından dolayı gerek salatalarda, gerekse çorbalarda ve diğer yemeklerde rahatlıkla kullanılabilen tofu, demir açısından da çok zengindir.
TOFU ÇEŞİTLERİ
Dünyada genellikle üç çeşit tofu kullanılmaktadır. Bunlar; katı tofu, yoğun ve katı haldedir. Karıştırılarak kızartılan gıdalar, çorbalar ya da ızgaralarda ve tofunun şeklini kaybetmemesini istediğiniz her yerde kullanabilirsiniz. Katı tofuda protein, yağ ve kalsiyum içeriği diğer tofu çeşitlerine göre daha fazladır. Yumuşak tofu, tofu karışımı isteyen tariflerde ya da çorbalarda kullanılabilir. İpeksi tofu, kaymaksı, hardal benzeri bir ürünün elde edildiği farklı bir yöntemle hazırlanır. İpeksi tofu pürelere ya da karışık yemeklere iyi gider. Japonya’da ipeksi tofu herhangi bir işlemden geçirilmeden biraz soya sosu ve yeşil soğan ile sık sık tüketilir.
Tofunun belirgin bir tadı yoktur. Piştiği yemeğin tadını rahatlıkla alabilir. Tofuyu şu yöntemlerle kullanabilirsiniz:

  • Küp küp doğranmış tofuyu çorbalarda ve sulu yemeklerde kullanabilirsiniz.
  • Tofuyla menemen yapabilirsiniz.
  • İpeksi tofuyu salata sosları, pudingler ile karıştırarak yiyeceğinize kremsilik katabilirsiniz.
  • Sert tofuyu dilediğiniz sebzelerle beraber wokta kızartabilirsiniz.
TOFUNUN FAYDALARI
Uzak Doğu ülkelerinde sık sık kullanılan, ülkemizde rahatlıkla ulaşabildiğimiz tofu, vücudumuz için sayısız yarar barındırmaktadır. Bu yararları ise şöyle listelemek mümkün olacaktır:
  • Tofu yüksek oranda protein içermektedir. Besin değeri açısından oldukça önemli bir noktada bulunan tofu, protein diyetlerinde sık sık kullanılmaktadır.
  • Tofunun içeriğinde bol miktarda demir bulunmaktadır.
  • Kolesterol sorunu olanlar için önerilmektedir.
  • B vitamini açısından oldukça zengindir.
  • Tofu peyniri zengin bir kalsiyum kaynağı olarak kabul edilmektedir.
  • Birçok faydalı mineral ve vitamini bünyesinde barındırmaktadır. Bu minerallerin en önemlileri ise fosfor, bakır, çinko ve magnezyumdur.
  • B6 açısından zengindir.
  • Vejetaryen ve vegan beslenme için şiddetle önerilmektedir.
  • Kemik ve sinir gelişiminde oldukça faydalıdır.
  • İçeriğinde bol miktarda protein barındırmasından ötürü pürüzsüz bir cilt oluşmasını sağlar.
  • Ayrıca kabızlık gibi problemleri giderir, bağırsak faaliyetlerini olumlu bir biçimde etkiler.
Menülerinizde farklılık arıyorsanız mutlaka tofu ile hazırlanan tarifleri incelemelisiniz.
 
Günün Vegan Tarifi
Kızarmış Tofu
Malzemeler
450 gram tofu
1 çk dilediğiniz bir baharat
1 yk zeytinyağı
Bir tutam tuz
Fırını 190°C’ye kadar önceden ısıtın. Tofuyu ambalajından çıkarıp havluyla hafifçe kurulayın. Küçük küpler halinde kesin. Daha sonra hepsini bir karıştırma kabına alın ve tuz ve baharat ekleyerek karıştırın. Fırın tepsisine yağı sürün. Tofuları yerleştirin. Bir kabuk oluşup kahverengileşinceye kadar her tarafını kızartın. Fırını kapatıp tabağa dizerek sıcak servis yapın. (Gastromanya)

Vegan beslenmenin vazgeçilmezi: Tofu
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz