Kurban Resmi

Vegan Seçenekler-1


  • Oluşturulma Tarihi : 29.11.2015 08:32
  • Güncelleme Tarihi :
Vegan Seçenekler-1 yazının resmi

Vegan beslenmek istiyorum ama bazı ürünlerden de kolay kolay vazgeçemiyorum diyen birçok kişi var dünyada. İnsanlara, etten vazgeçmek basit ama süt ve süt ürünleri ile yapılan birçok yiyecekten, hayvansal bazlı birçok kozmetik ürününden vazgeçmek zor geliyor.

Fakat vicdanınızı göz önüne alarak düşündüğünüzde, sadece et yemenin değil, diğer ürünlerin de tüketilmemesi gerektiğini görecek, fabrika işkencelerine karşı çıkmanız gerektiğini fark edeceksiniz. Son yarım yüzyılda, küçük aile çiftliklerinin yerini fabrika çiftliklerine bırakmasıyla sömürü daha da artarak, bizim görmediğimiz, gözden çok uzak yerlerde kurulan bu fabrikalarda hayvanlara yapılan işkenceler daha ciddi boyutlara ulaşmıştır. Bu çiftliklerde hayvanların hareket alanları kısıtlanmakta, bugünlük çok fazla detaylandırmak istemediğim ‘gaga kesmek’ gibi birçok zalim yöntemler de izlenmektedir.

Tüm bunları düşünerek, iyi bir araştırma yaptığınızda, sütün de, yoğurdun da, peynirin de yerine geçebilecek bir sürü bitkisel lezzetin mevcut olduğunu göreceksiniz. Bugünkü yazımda dilim döndüğünce sizlere süt yerine kullanabileceğiniz bu alternatiflerden bahsedeceğim.

Kenevir sütü: Kendi ellerinizle beş dakikada yapabileceğiniz ve hayvansal sütün yerine geçebilecek, oldukça faydalı bir beslenme kaynağıdır. 1 bardak kenevir tohumu (aktarlarda ve kuş yemi satan yerlerde bulabilirsiniz) ve 4 bardak içme suyunu süt rengini elde edene kadar blenderdan geçirin, tülbent yardımıyla süzün. Kenevir tohumu protein, omega-3, omega-6, amino asitler, E vitamini, çinko, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve demir içeriyor.

Soya Sütü: Marketlerden rahatça ulaşabileceğiniz soya sütü, soya, su ve doğal tatlandırıcı karışımından oluşur ve kolesterolsüzdür. Kahve içinde denedim, bildiğimiz sütten hiçbir farkı yok.

Badem Sütü:1 su bardağı çiğ bademi akşamdan suya koyun, sabah olunca bademlerin suyunu süzüp kabukları ile birlikte, içme suyu ile beraber miksere koyup 2 dakika kadar karıştırın. Tülbente bu karışımı dökerek süzün. Badem sütünü, pudding yaparken, kahve içerken, krep yaparken kullanabilirsiniz.

Pirinç Sütü:1 su bardağı esmer ya da beyaz kırık pirinçleri bir gece suda bekletin. Daha sonra suyunu süzdüğünüz pirinci, bir robot yardımıyla, kap içerisindeki pirinç pürüzsüz bir kıvam alıncaya dek parçalayın. Daha sonra suyunu süzün. Sütümüz hazır.

Yulaf Sütü:1 bardak yulaf, 2 bardak su, 1 çay kaşığı tuz kullanarak yapacağınız bu süt kolayca hazırlanıyor. Yulaf, su ve tuzu bir kaba koyarak sallayın ve gece boyunca buzdolabında dinlendirin. Sabah buzdolabından çıkardığınız kabı bir dakika boyunca iyice çalkalayın. Daha sonra bir tülbentle süzün.

Kaju Sütü: Su içinde bekletilmiş çiğ kajuları istediğiniz yoğunluğa göre 5-6 bardak su ile blenderdan geçirin. Hiç tane kalmayıncaya kadar devam edin. Kaju sütünüz hazır. Sütünüzü 5-6 gün buzdolabında saklayabilirsiniz. Her kullanımdan önce çalkalamanız tavsiye edilir.

Hindistan cevizi sütü: Yarım su bardağı çekilmiş taze hindistan cevizi ve 1 su bardağı kaynamış suyu blendarda karıştırın, daha sonra süzerek kullanabilirsiniz. Hindistancevizi sütünü marketlerde de bulabilirsiniz.

Üstteki örnekler gibi işlenmemiş kuruyemiş ve çekirdeklerden süt üretebilir, bunları, krema, sütlü meyve içecekleri, çorbalar ve tatlılarda kullanılabilirsiniz. Bu lezzetler dengeli miktarlarda protein, karbonhidrat, sağlıklı yağ, B ve E vitaminleri, magnezyum, manganez, kalsiyum, fosfor ve potasyum içerir. Haftaya alternatifleri anlatmaya devam edeceğim, vicdanlı ve sağlıklı kalmanız dileğiyle…

 

 

 

 

 

Vegan Seçenekler-1
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz