Geçtiğimiz hafta hayvansal sütler yerine kullanabileceğimiz alternatifleri paylaşmıştım. Bugün ise süt ve süt ürünlerinden elde edilen peynir yerine neleri kullanabileceğimizden bahsedeceğim.
Daha önce de belirttiğim gibi türcülüğe ve hayvana yapılan zulümlere karşı durmak isteyen insanlar genellikle et yememekte değil de süt ve süt ürünlerini kullanmama konusunda sıkıntılar yaşıyor. Çünkü bu ürünler yaşamımızın her noktasında, her öğününde ve her yemek tarifinde illaki bulunuyor. Fakat bu ürünlere alternatifler de aslında oldukça çeşitli. Vegan olmaya karar verildiğinde ilk başta ne yiyeceğim ben sorusu kafaları kurcalıyor fakat iyi bir araştırma yapıldıktan sonra aslında bitkisel gıdaların bir hazine niteliğinde olduğu fark ediliyor.
Bugün peynir, yerine ne gibi alternatif ürünlerin kullanılacağından bahsedeceğim. Kahvaltıların ve birçok yemek tarifinin vazgeçilmez üyesi olan peyniri, geçen yazımda bahsettiğim sütler ve kuru bakliyatlar sayesinde kendimiz de üretebiliriz.
Badem Peynir:
1 bardak soyulmuş bademi bir kaba koyup üzerine soğuk su döküyor ve 24 saat bekletiyoruz. Daha sonra bademleri süzerek kurutuyoruz. Kurumuş bademlerimizi, limon suyunu, 3 yemek zeytinyağını ve sarımsağı, yarım bardak su ekleyerek krema kıvamına gelinceye kadar blenderdan geçiriyoruz. Karışımımızı bez serdiğimiz bir kaba boşaltarak suyunu sıkıyoruz. Bir toka yardımıyla tutturduğumuz bezimizi 12 saat beklettikten sonra 100-120 dereceye ayarladığımız fırında 40 dakika pişiriyoruz. Peynirimiz hazır
Fasülye Sürmesi:
Bir gece önceden bekletip pişirdiğimiz yarım kilo fasülyemizi, yarım su bardağı tahin, yarım çay bardağı zeyin yağı, bir çay kaşığı karabiber, bir çay kaşığı köri ve 3-4 diş sarımsak ile birlikte blenderdan geçiriyoruz. Sürme peynirimiz hazır.
Tofu (Soya Peyniri):
Suda bekletilmiş yarım kilo soya fasulyesini blenderda püre haline getiriyoruz. Büyük bir tencere içine temiz bir tülbent serip püremizi içine döküyor daha sonra ise tülbenti sıkarak suyunu süzüyoruz. Çıkan suyu ise dökmüyoruz, bu kısmı tofu için kullanacağız. Süzdüğümüz suyu -yani soya sütünü- orta ateşte sürekli karıştırılarak 10 dakika pişiriyor, daha sonra ocağın altını kısarak kaynamasını bekliyoruz. Eli yakmayacak bir sıcaklığa erişine kadar ise bekletiyoruz. Bir sonraki adımda ise 250 ml. limon suyunu geniş bir kaba alıp 40 dereceye yakın sıcaklıktaki soya sütünü yüksekten kaba dökerek köpürtüyoruz. 5-10 dakika boyunca karışımın iyice kıvama gelmesi için kabı yerinden oynatmıyoruz. Sonrasında karışımı yeniden tülbente alıyor ve altına bir tencere, üstüne ise ağırlık koyarak suyunu süzdürüyoruz. Beklettiğiniz süreye göre ise tofumuz yumuşak, orta ve sert oluyor. 25 ila 40 dakika arasında bekletme süremiz var. Aman ben uğraşamam derseniz de büyük marketlerde tofu bulabilirsiniz.
Haftaya vegan yoğurt tarifleri ve kek, kurabiye gibi yiyeceklerde birleştirici olarak kullandığımız yumurta yerine neler kullanabileceğimizi anlatacağım.
Vicdanlı ve sağlıklı kalın