Bugünkü yazımda hayvansal ürünler olan yoğurt ve yumurta yerine neleri tercih edebileceğimizi anlatacağım. Ama bu konuya başlamadan önce kısa bir şekilde etik veganizmi de sizlere anlatmak istiyorum.
Vegan, bildiğiniz gibi hayvanların her türlü sömürüsüne karşı duran, türcülüğü kesinlikle kabul etmeyen ve hiçbir şekilde hayvansal ürün kullanmayan insanlara verilen isimdir. Etik veganizm dediğimiz zaman ise, konuyu salt sağlıklı beslenmeye indirgeyenlere bir cevap vermiş oluyoruz. Bence zaten vegan kelimesinin tanımında, etik bir ifade var. Ama günümüzde maalesef sırf sağlık için hayvansal ürünler tüketmeyen insanlar da kendilerini vegan olarak nitelendiriyor. Bu sebeple de etik veganizm kavramını açıklamak durumunda kalıyoruz. Etik veganizmde şart olan, var olan koşulların yarattığı, hayvanlara zulüm edilmesi olgusuna karşı durmaktır. Etik veganizmi benimseyenler, hayvanlara adalet sağlamak için veganım der. Çevremizde yaşayan diğer insanların da bizim kadar acı çektiğini bildiğimiz ve rahatça empati kurabildiğimiz bir ortamda neden hayvanların da bu acıyı çekebileceğini kabullenmiyoruz? sorusundan yola çıkarak kendini sorgulamaya başlayan bireyler, vicdanlarının sesini dinleyerek bu zulme alet olmaktan vazgeçip, etik veganlığın yoluna girmektedir. Önce hayvanlar demeyen kişi de vegan değildir. Çünkü veganlık sisteme karşı durması sebebiyle aynı zamanda politik bir duruştur. Bu yüzden veganlığı beslenme biçimi olarak görmek oldukça yanlıştır
Geçen hafta kaldığımız yerden devam edelim.
Vegan yoğurt nasıl yapılır?
Bunun için geçtiğimiz hafta verdiğim badem sütü tarifini kullanacağız. Hazırladığımız 300 ml. badem sütüne bir avuç nohut koyduktan sonra, iyice sararak bir gece bekletiyoruz. Ertesi gün nohutları süzerek, sütümüzü buzdolabında bir gün tutuyoruz. Daha sonra sütü tülbentten geçirerek suyunu süzüp, mayamızı elde ediyoruz. Bu mayayla, mayaladığımız her yoğurt gittikçe katılaşacak ve daha güzel bir kıvam elde edeceğiz. Şimdi gelelim yoğurt yapımına, 1 litre badem sütünü kaynatıyoruz daha sonra mayamızı süte karıştırıyoruz. Karışımımıza 1 tutam tuz ekleyip iyice sararak sıcak bir ortamda 1 gün bekletiyoruz. Daha sonra hazırladığımız karışımı kontrol ediyoruz eğer yoğurt kıvamına ulaşmamışsa 1 gün daha bekletebiliriz. Kıvama ulaştığında ise yoğurduğumuz hazır demektir. (Bu tarifi soya sütü ile de deneyebilirsiniz.)
Kek, kurabiye gibi tariflerde yumurta yerine ne kullanabiliriz?
Vegan kek tariflerinde yumurta yerine kullanabileceğimiz birçok alternatif var. Bu seçenekler ise şu şekilde:
-Kabartma tozu+su+sıvı yağ
-Muz (püre kıvamına getirilmiş olmalı)
-1 çorba kaşığı öğütülmüş keten tohumunu kıvamlanana kadar 3 çorba kaşığı su ile karıştırın
-Yumuşak tofu
-Balkabağı püresi
-Patates püresi
-Avokado püresi
-Islatılmış galeta unu ya da yulaf ezmesi
Vicdanlı ve sağlıklı kalın