Kurban Resmi

Zengin bir besin kaynağı: Hurma


  • Oluşturulma Tarihi : 27.07.2019 07:17
  • Güncelleme Tarihi :
Zengin bir besin kaynağı: Hurma yazının resmi

Bilimsel adı “Phoenix Dactylifera” olan hurma, bir tür tropik iklim palmiyesinin meyvesidir. Sağlık açısından çok yararlı olan bu meyvenin soframızda özel bir yeri vardır.  Hurma, karbonhidrattan zengin bir meyve olmasına karşın, yüksek oranda lif içermesi nedeniyle tokluk hissi oluşturur, aynı zamanda bağırsakları çalıştırır ve kabızlığa karşı oldukça etkilidir. Diğer yandan, içerdiği protein miktarı düşük (yüzde 2.3-5.6) olduğu halde, hiç bir meyvede bulunmayan amino asit çeşitliliğine sahiptir. Hurma, 23 farklı amino asit içerir. Ayrıca, yaklaşık 15 çeşit mineral içeren hurmada, yüksek sayılabilecek bir oranda potasyum vardır. Günde 2-3 hurma tüketmek, bir insanın neredeyse günlük magnezyum ihtiyacını karşılar.
Potasyumun yanı sıra bor, kalsiyum, kobalt, bakır, flor, demir, magnezyum, manganez, fosfor, sodyum ve çinko da içeren hurmada, daha az miktarda olmakla birlikte C, B1, B2, niasin ve A vitamini de bulunmaktadır. Hurma, içeriğindeki kalsiyum ve fosfat sayesinde kemikleri güçlendirdiği gibi, kemik erimesi başta olmak üzere, birçok kemik hastalığının önlenmesine yardımcı olur. İçerdiği B6 vitamini nedeniyle, vücudun strese karşı savunma geliştirmesine ve hafızanın kuvvetlenmesine yardımcı olan hurma, içeriğindeki B1 vitamini sayesinde de, sinir sisteminin güçlenmesini kolaylaştırır. Bu konuda klinik araştırmalar da sürdürülmektedir. Aynı zamanda, B1 ve B6 vitaminleri sayesinde, karaciğerin korunması ve sağlıklı şekilde çalışmasını da destekler. 
YÜKSEK ORANDA MAGNEZYUM
Bağışıklık sistemini destekleyen antioksidan etkili selenyumdan ve C vitamininden zengin bir meyve olması nedeniyle vücudun zararlı bakterilerden korunmasına yardımcı olan hurma, içerdiği yüksek orandaki magnezyum nedeniyle de vücutta oluşabilecek enfeksiyon riskini azaltabilmektedir. Hurma, yüksek derecede antioksidan içerdiğinden dolayı kalp ve damar tıkanıklıklarını engelleyici özelliğe sahip olabilmekle birlikte, yaşlılığa bağlı gelişen semptomların da gerilemesine yardımcı olur. Hurmanın antioksidan içeriği, beklemeye bağlı olarak artmaktadır. O yüzden, taze olarak tüketilmesinin yanı sıra, beklemiş hurmanın tüketilmesi de oldukça faydalıdır. Yapılan klinik çalışmalarda, hurmanın prebiyotik etkisi ve buna bağlı olarak sindirim kolon sağlığı biomarkelerine faydaları araştırılmaktadır. Örneğin Taşralı Lady Kakaolu Aşk Kek-Ekmeği adı verilen ekmek de  lezzetini hurmanın çavdarla uyumundan, bitter kakao, bal, yabanmersini ve bademle bütünleşmesinden alıyor. Bu da oldukça faydalı bir ekmeği ortaya çıkarıyor. Bunun gibi birçok tarifi hurma ile denemek mümkün. Hurma özellikle raw beslenmede büyük bir önem taşıyor. Yine örnek verecek olursak veganlar tatlılarını genellikle hurma kullanarak yapıyor. Bunun da birçok farklı tarifini rahatlıkla görebiliyoruz.
Günün Vegan Tarifi
Hurmalı Raw Bar
Malzemeler
500 gr. hurma,
1 su bardağı çiğ badem
1 su bardağı kaju 
1 su bardağı hindistan cevizi rendesi
2 çorba kaşığı agave şurubu
1 adet vanilya çubuğu
Badem, kaju ve hurmayı rondodan geçirin. Vanilya çubuğunu boylamasına ikiye kesin. Vanilya taneciklerini bıçak yardımıyla sıyırıp karışıma ekleyin. Hindistan cevizi rendesini ve agave şurubunu da karışıma ilave edip, rondoda birkaç tur daha karıştırın. Karışım bir araya gelene kadar kısaca yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar şeklinde yuvarlayın ya da tercih ettiğiniz kurabiye kalıbı ile şekillendirip servis edin. (Macro More)
 

Zengin bir besin kaynağı: Hurma
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz