Gerçek künefe efsanesi

35 yıldır baba mesleği olan künefeciliği devam ettiren Antakya Künefecisi Tevfik Akar,  11 yıldır İzmir Fuarı’nda stant açıp vatandaşın gözü önünde künefe yaparak tatlı severlere gerçek bir künefe ziyafeti sunuyor


  • Oluşturulma Tarihi : 14.09.2018 09:05
  • Güncelleme Tarihi : 14.09.2018 09:05
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Gerçek künefe efsanesi

NİLGÜN TAZE / ÖZEL HABER
İzmir Enternasyonal Fuarı her yıl olduğu gibi bu yılda birbirinden farklı lezzetleri ‘Yöresel Lezzetler’ standında bir araya getirdi. Süt ürünlerinden reçeline, tarhanasından künefesine kadar birçok yöresel lezzeti bir arada gören fuar ziyaretçileri ise gerçek tatlarla buluşabilmek için stantlarda uzun kuyruklar oluşturdu. Dondurulmuş künefeleri vatandaşa satan künefe stantlarına inat vatandaşın gözü önünde künefe ustalığı sergileyen Antakya Künefecisi Tevfik Akar ise 35 yıllık künefe ustası olmanın haklı gurunu önünde oluşan uzun kuyruklarla ispatladı.
Baba mesleği olan künefeciliği 35 yıldır yaptığını ve 11 yıldır İzmir Fuarı’na düzenli olarak katıldığını açıklayan Akar, “İzmir’de çok güzel bir konseptimiz var. Her şeyi fuar ziyaretçilerinin gözü önünde yaptığımız için dondurulmuş künefeleri satan stantlara göre daha fazla rağbet görüyoruz. İzmir halkı hangi restorana giderse gitsin donmuş künefe yer. Bu nedenle İzmirliler gerçek künefenin tadına sadece yılda bir kez fuarda bakma fırsatı buluyor. Antakya’da şoklanmış künefenin geliş fiyatı 1.5 lira iken satışı 12 liradan yapılıyor. Bu çok büyük bir kar. Biz ise gördüğünüz gibi kadayıfın dökümünü dahi canlı canlı vatandaşlarımızın gözü önünde yapıyoruz” dedi.
USTALIK İSTEYEN TATLI
Yaptıkları künefenin her malzemesini kendi yörelerinden getirttiğini ve bu özeninde künefeye büyük bir lezzet kattığını açıklayan Akar şunları söyledi: “Fıstığımızı Antep’ten, kaymağı Afyon’dan tereyağını Kilis’ten, peynirini ise Antakya’dan alıyoruz. Kadayıf ustalığı da bilindiği üzere Antakya’dan geliyor. Benim tek derdim her zaman kaliteli hizmet vermek oldu. Kalite her şeydir ve kaliteden ödün verilmediği sürece başarı geç dahi olsa size mutlaka gelir. Amacım burada gerçek künefenin nasıl olduğunu İzmirlileri tattırmak. Bugünlere gelene kadar çok zorluklar yaşadım ama buna fazlasıyla değdi. Antakya’da her evde künefe yapılır ve künefe yapmayı bilmeyen erkeklere kız vermezler. Künefe gidilen her piknikte ve misafirlikte yapıldığından Antakya’nın olmazsa olmazlarındandır. O derece ki eşinin künefe yapabilmesi için kızlar çeyizinden tırtıllı bakır tepsi çıkartırlar.”
GERÇEK USTALARA VERİLSİN
Akar, fuarlara girmenin oldukça zor olmasına rağmen künefe yapımından hiç anlamayan kişilerin fuarlarda stant açabildiklerini söyleyerek, “Bu tutum bence alın teri dökerek çalışan gerçek ustalara karşı büyük bir haksızlık. Bu nedenle fuar stantlarını veren yetkililer işini kaliteden ödün vermeyerek yapan kişilere vermeliler. Ben yılda İstanbul, Ankara, Denizli, Isparta, Uşak, Hatay olmak üzere 33 ile stant açıyorum. Tüm bunları başarabilene kadar uzun ve meşakkatli bir süreç geçti.  Benim tek amacım insanlarımızı gerçek künefe lezzeti ile tanıştırmak. Zaten bir kez tadınca bu lezzet onlar için vazgeçilmez oluyor.  Ben babamın yanında yetiştiğim için sıfırdan ilerledim. Baba parası yemek gibi bir şansım hiçbir zaman olmadı ve her şeyi kendi tırnaklarımla kazıya kazıya yaptım. İyi bir künefe için kaymağın ve peynirinin çok iyi olması gerekir. Künefe peyniri ayrı yapılır ve içine sünmesi için maya konulur. Bu nedenle künefe yapımı büyük ustalık ister” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi