- Lezzet
- 13.04.2025 12:53
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte her gün çeşit çeşit tarifler de iftar sofralarında yerini alıyor. “ Bugün iftar için ne yapsam? ” diye düşünenler 13. gün iftar menüsü araştırmaları yapıyor. Hem kolay hem lezzetli olan bu menüyü sizin için hazırladık. İşte, 13. gün iftar menüsü…
Ramazan iftar menüsü için yemek tarifleri araştırmaları başladı. 23 Mart 2024 Cumartesi günü orucun onüçüncü gününde çeşit çeşit tarifler iftar sofralarında yerini alacak. Bugün iftara ne pişirsem diye düşünenler için, çorbadan salataya, ana yemekten tatlıya kolay ve pratik yemek tarifi önerilerini derledik. İşte Ramazan iftar menüsü arayanlar için, 13. gün iftar menüsü...
Malzemeler:
2 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet soğan
1adet havuç
1adet patates
1çay bardağı zeytinyağı
4su bardağı sıcak su
2tatlı kaşığı tuz
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı kekik
2 çay kaşığı kuru nane
2 çay kaşığı Pulbiber
1 tatlı kaşığı kimyon
Yapılışı:
Soğanları kabuklarını soyup ince ince doğrayın. Bir düdüklü tencereye zeytinyağını ekleyin ve doğradığınız soğanları kavurun. Bu sırada havuç ve patatesleri küp küp doğrayın ve soğanlarla birlikte tencerede 2 dakika daha kavurun. Kırmızı mercimeği süzgeçte iyice yıkayın. Yıkanmış mercimeği tencereye ekleyin ve kavurduğunuz soğan, havuç ve patateslerle birlikte 5 dakika daha kavurun.
Daha sonra 4 bardak sıcak suyu ve baharatları mercimeklerin üzerine dökün ve ocağın altını sonuna kadar açın. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısıp düdüklü tencerenin kapağını kapatın. Yaklaşık 30 dakika pişirin.
Malzemeler:
2 adet yufka
500 gram kuşbaşı et
Yarım çay bardağı zeytinyağ
2 adet havuç
2 adet patates
1 adet soğan
2 diş sarımsak
2 adet domates
1 yemek kaşığı salça
1 çay bardağı bezelye
1 çay bardağı su
Tuz
1 çay kaşığı kara biber
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Beşamel sos için:
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı un
2,5 su bardağı süt
1 çay kaşığı kara biber
Tuz
Üzeri için:
Rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı:
Etimizi uygun bir tencereye alıyoruz ve içine zeytinyağı ekleyerek, ocakta rengi dönene kadar kavuruyoruz. Ardından tencerenin kapağını kapatarak orta ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Salça ve baharatları ekleyip karıştırıyoruz.
Küçük küçük doğradığımız sebzeleri ekliyoruz ve 1 çay bardağı su ilave ederek karıştırıyoruz. Tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Son olarak bezelye ve tuzu ekleyip güzelce karıştırıyoruz. 2-3 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alıyoruz.
Yufkaları dörde bölerek küçük bir kaseye yerleştiriyoruz. Yufkanın uç kısımlarından kopartarak kasenin ortasına yerleştiriyoruz ve ortasını iki üç kat olacak şekilde düzenliyoruz. Daha sonra kasenin içini etle dolduracak şekilde eti yerleştiriyoruz, üzerini yufkayla kapatıp ters çevirerek tepsiye yerleştiriyoruz.
Beşamel sos için; uygun bir tavada tereyağını eritiyoruz ve unu ekleyerek hafif rengi dönene kadar kavuruyoruz. Daha sonra sütü ekleyip, kaynayana kadar çırpma teli ile çırpıyoruz. Kaynadıktan sonra kara biber ve tuzu ekleyip karıştırıyoruz. Son olarak yufkanın üzerini kapatacak şekilde beşamel sosu döküyoruz ve üzerine kaşar peyniri serpiştiriyoruz.
190 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
Malzemeler:
5-6 yaprak kıvırcık
3 adet havuç
1 kutu mısır (220 gr)
Yarım orta boy mor lahana
Yarım demet maydanoz
1 adet turp
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 adet limon
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Mevsim salatası için ilk olarak havuç ve turpun kabuklarını ince bir şekilde soyarak rendeleyelim. Mor lahanayı da ikiye bölerek doğrayalım ve mümkün olduğunca ince olacak şekilde doğramaya özen gösterelim. Ardından marulu ve maydanozu da inceliğine dikkat ederek doğrayalım.
Tüm malzemeleri hazırladıktan sonra derin bir salata kasesine sebzelerimizi alalım. Üzerine suyu süzülmüş konserve mısırı da ilave edelim. Sonrasında salatanın üzerine zeytinyağı, limon suyu ve tuzunu serpip ekleyelim.
Daha sonra tüm malzemeleri güzelce karıştıralım. Salatamızın malzemeleri iyice karıştıktan sonra servise hazır olacaktır.
Malzemeler:
6 adet havuç
1 su bardağı bisküvi (Robotta çekilmiş)
1 su bardağı ceviz içi (Robotta çekilmiş olacak)
Yarım su bardağı toz şeker
Kreması için:
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı şeker
Yarım paket kremşanti
Yapılışı:
Öncelikle havuçları robottan geçirelim ya da rendeleyerek tavaya alalım ve kavuralım. Havuçlar hafifçe sulanmaya başladığında şekeri ekleyelim. Şeker eriyince üzerine bir su bardağı bisküvi ve cevizi de ekleyip ocağın altını kapatıp iyice karıştıralım.
Kreması için, iki bardak sütü, unu ve şekeri ocağa alıp kaynayana kadar sürekli karıştırarak pişirelim. Kaynadıktan sonra birkaç dakika daha karıştırarak kaynamasını sağlayalım ve ardından sürekli çırparak soğumasını sağlayalım. Soğuyunca yarım paket kremşantiyi ekleyerek mikserle 2-3 dakika çırpalım.
Servis tepsimize önce pişirdiğimiz havucu yayalım ve bastıralım. Daha sonra üzerine soğuyan kremamızı dökerek yayalım ve buzdolabında en az 2-3 saat bekletelim. Servis yapmadan önce isteğimize göre üzerini süsleyerek sunabiliriz.