Sayfa Yükleniyor...
MasterChef Türkiye All Star'da yapılan baca keki nasıl yapılır? Baca kekinin tarihçesi merak konusu oldu? İşte muhteşem baca keki tarifi ve tarihçesi...
MasterChef Türkiye All Star’da bu gece ödül oyununun ikinci etabında bir Macar yemeği yapıldı. Halk arasında baca keki olarak isimlendirilen bu kek, boru şeklinde olup kökeni, o zamanlar Macaristan Krallığı’nın bir parçası olan orta çağ dönemi Székely Land’e kadar uzanır. Baca kekinin ilk tarifi, Transilvanya kontesi Mária Mikes de Zabola tarafından yazılan 1784 tarihli bir yemek kitabında bulundu. Peki nasıl yapılır baca keki? İşte hem görüntüsü hem de tadı ile hayranlık uyandıran baca keki tarifi…
Baca kekini yapmak için önce hamur işi kabukları, toz şeker içinde yuvarlanan, eritilmiş tereyağında ezilen ve kömür üzerinde kavrulmuş tatlı mayalı hamurdan yapmak gerek. Taze pişmiş baca keki (kürtőskalács) kabukları, öğütülmüş ceviz veya toz tarçın gibi ek malzemelerle de doldurulabilir, fakat en çok tercih edileni dondurma veya çırpılmış krema ile doldurulanı.
Baca keki (Kürtőskalács) bir zamanlar Macar üst sınıfı tarafından tercih edilen bir ikramdı, fakat zamanla sıradan insanlar arasında yayıldı ve günlük tüketimin bir parçası haline gelerek her kesimden insanların tercih ettiği ve giderek popülerliği artan bir tatlı oldu.
İlk çıkış yeri tartışmalı sebeplerden ötürü tam olarak bilinmemekle beraber Çek ve Macar sokak yemek kültürünün önemli bir parçası haline geldi. Skalický trdelník olarak bilinen Slovak versiyonu, AB yasalarına göre Korumalı Coğrafi İşaret özelliğine sahip.
BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: MasterChef Türkiye All Star Muzlu Roti tarifi... Muzlu Roti nasıl yapılır?
Haber Merkezi