- Lezzet
- 27.05.2025 18:38
Uşak mutfağının vazgeçilmez tatlılarından biri olan “Demir Tatlısı”, hem görünümüyle hem de lezzetiyle dikkat çeken geleneksel bir Türk tatlısıdır. Peki, Uşak Demir Tatlısı nasıl yapılır? İşte Uşak Demir Tatlısı tarifi...
Demir tatlısı, şekli itibarıyla rozet veya çiçek desenine benzer. Bayramlarda, düğünlerde ve özel günlerde sofraları süsleyen bu tatlı, adını yapımında kullanılan özel demir kalıptan alır. Kızgın yağa batırılmış özel demir kalıba bulamaç hamurunun yapışması sağlanır ve ardından kızartılarak çıtır çıtır bir kıvam elde edilir Peki, Uşak Demir Tatlısı nasıl yapılır? İşte Uşak Demir Tatlısı tarifi...
Uşak demir tatlısı için gerekli malzemeler şunlardır:
5 adet yumurta
5 çay bardağı su
Yarım paket kabartma tozu
Bir fiske tuz
Yaklaşık 2,5–3 su bardağı un
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1 dilim limon
3 litre sıvı yağ
Rozet ya da çiçek şekilli demir tatlısı kabı
Şeker ve suyu tencereye alarak kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra içine limon dilimini ekleyin. 10 dakika kaynatın, ardından soğumaya bırakın.
Yumurtaları derin bir kaba kırın, üzerine suyu ve tuzu ekleyerek çırpın. Kabartma tozunu ve azar azar unu ilave ederek boza kıvamında, akışkan ama yoğun bir hamur elde edin.
3 litre sıvı yağı derin bir tencereye alın ve iyice kızdırın. Demir tatlı kalıbını yağa koyarak iyice ısıtın. Kalıp çok sıcak olmalı ki hamur kolayca yapışsın.
Sıcak kalıbı hamura batırın , ardından tekrar kızgın yağa daldırın. Hamur kalıptan ayrılarak yağda pişecek. Altın sarısı olana kadar kızartın ve peçeteye çıkarın.
Sıcak tatlıları, soğuk şerbete batırıp birkaç saniye bekletin. Ardından servis tabağına alın.