Uşak Demir Tatlısı nasıl yapılır?

Uşak mutfağının vazgeçilmez tatlılarından biri olan “Demir Tatlısı”, hem görünümüyle hem de lezzetiyle dikkat çeken geleneksel bir Türk tatlısıdır.  Peki, Uşak Demir Tatlısı nasıl yapılır? İşte Uşak Demir Tatlısı tarifi...


  • Oluşturulma Tarihi : 27.05.2025 18:38
  • Güncelleme Tarihi : 27.05.2025 18:38
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Uşak Demir Tatlısı nasıl yapılır? haberinin görseli

Demir tatlısı, şekli itibarıyla rozet veya çiçek desenine benzer. Bayramlarda, düğünlerde ve özel günlerde sofraları süsleyen bu tatlı, adını yapımında kullanılan özel demir kalıptan alır. Kızgın yağa batırılmış özel demir kalıba bulamaç hamurunun yapışması sağlanır ve ardından kızartılarak çıtır çıtır bir kıvam elde edilir Peki, Uşak Demir Tatlısı nasıl yapılır? İşte Uşak Demir Tatlısı tarifi...

Uşak Demir Tatlısı tarifi

Uşak demir tatlısı için gerekli malzemeler şunlardır:

Hamur için

5 adet yumurta

5 çay bardağı su

Yarım paket kabartma tozu

Bir fiske tuz

Yaklaşık 2,5–3 su bardağı un

Şerbet için

2 su bardağı toz şeker

2 su bardağı su

1 dilim limon

Kızartmak için

3 litre sıvı yağ

Rozet ya da çiçek şekilli demir tatlısı kabı

Uşak Demir Tatlısı nasıl yapılır?

Şeker ve suyu tencereye alarak kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra içine limon dilimini ekleyin. 10 dakika kaynatın, ardından soğumaya bırakın.

Yumurtaları derin bir kaba kırın, üzerine suyu ve tuzu ekleyerek çırpın. Kabartma tozunu ve azar azar unu ilave ederek boza kıvamında, akışkan ama yoğun bir hamur elde edin.

3 litre sıvı yağı derin bir tencereye alın ve iyice kızdırın. Demir tatlı kalıbını yağa koyarak iyice ısıtın. Kalıp çok sıcak olmalı ki hamur kolayca yapışsın.

Sıcak kalıbı hamura batırın , ardından tekrar kızgın yağa daldırın. Hamur kalıptan ayrılarak yağda pişecek. Altın sarısı olana kadar kızartın ve peçeteye çıkarın.

Sıcak tatlıları, soğuk şerbete batırıp birkaç saniye bekletin. Ardından servis tabağına alın.

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ