- Lezzet
- 28.03.2025 15:18
Ramazan’ın 27. gününde iftar için ne pişireceğinizi düşünüyorsanız, işte hem lezzetli hem de doyurucu menü önerisini sizler için derledik
Ramazan ayının son günlerine yaklaşırken iftar sofralarını şenlendirecek lezzetli tarifler arayışı devam ediyor. 27. gün iftar menüsünde hem pratik hem de doyurucu yemekler tercih ediliyor. Çorba, ana yemek, yan lezzetler ve tatlı önerileriyle hazırladığımız bugünkü menü, sofranıza lezzet katacak. İşte, 27. gün iftar menüsü önerisi...
İftara sıcak bir başlangıç yapmak için nefis Anadolu çorbası, ana yemek olarak ise fırında patatesli ıspanak graten sofralarda yerini alıyor. Yanında yeşil mercimekli erişte salatası ile lezzet dengesi sağlanırken, günün tatlısı olarak portakal aromasıyla zenginleşen ıslak kek.
Malzemeler:
• 1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
• 1 yemek kaşığı yeşil mercimek
• 1 yemek kaşığı pirinç
• 2 yemek kaşığı bulgur
• 5 su bardağı su
Terbiyesi için:
• 1 su bardağı yoğurt
• 1 yumurta sarısı
• 1 yemek kaşığı un (silme)
Sosu için:
• 1 adet büyük kuru soğan
• 1 yemek kaşığı tereyağı
• 1 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 çay kaşığı pul biber
• 1 çay kaşığı karabiber
• 1,5 tatlı kaşığı kuru nane
Yapılışı:
1. Tencereye yıkanmış bakliyatları koyun, üzerine 5 su bardağı su ekleyin ve kaynamaya bırakın.
2. Kaynadıktan sonra ocağı kısın ve bakliyatlar yumuşayana kadar pişirin.
3. Ayrı bir kapta yoğurt, un ve yumurta sarısını pürüzsüz olana kadar çırpın.
4. Bakliyatlar piştikten sonra terbiyeyi çorbaya ekleyin, hızlıca karıştırın ve kısık ateşte karıştırarak pişirin.
5. Sosu hazırlamak için tereyağı ve zeytinyağını tavada eritin, ince doğranmış soğanı ekleyin ve kavurun.
6. Son olarak baharatları ekleyin, karıştırın ve sosu çorbaya dökün. 1-2 taşım kaynadıktan sonra tuz ilave edin, karıştırın ve ocaktan alın.
Malzemeler:
• Yarım kilo ıspanak
• 1 baş soğan
• Sıvıyağ, tuz, pul biber
Patates püresi için:
• 3-4 adet patates
• 1 kaşık tereyağ
• 1 su bardağı süt
• Tuz, karabiber
Beşamel sos için:
• 3 yemek kaşığı un
• 2 yemek kaşığı tereyağı
• 3 su bardağı süt
• Tuz, karabiber
Üzeri için:
• 1 kase kaşar peyniri
Yapılışı:
1. Ispanakları yıkayıp doğrayın, doğranmış soğanla sıvıyağda kavurun. Tuz ve pul biber ekleyip kenara alın.
2. Patatesleri haşlayıp ezdikten sonra tereyağı, süt, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın.
3. Tereyağını eritin, unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun, ardından sütü ekleyip karıştırarak kıvam almasını sağlayın.
4. Fırın kabına önce patates püresini yayın, üzerine ıspanakları yerleştirin.
5. Beşamel sosu dökün ve kaşar peyniri serpin. 200 derece fırında kızarana kadar pişirin.
Malzemeler:
• 1 çay bardağı yeşil mercimek
• 1,5 su bardağı erişte
• 2 su bardağı yoğurt
• Sarımsak (damak tadınıza göre)
• Tuz
• Ceviz
• Tereyağı
• Kırmızı biber
Yapılışı:
1. Erişte ve mercimeği haşladıktan sonra sarımsaklı yoğurtla karıştırın.
2. Tereyağını tavada eritin, ceviz ve kırmızı biberi ekleyin ve karıştırarak erişte salatasının üzerine dökün.
Malzemeler:
Keki için:
• 4 adet yumurta
• 1 su bardağı toz şeker
• Yarım su bardağı sıvı yağ
• 1 paket kabartma tozu
• 1 paket vanilya
• 1 su bardağı un
• 1 adet portakal kabuğu
Sosu için:
• 1 su bardağı portakal suyu
• 2 yemek kaşığı toz şeker
Üzeri için:
• Hindistan cevizi
Yapılışı:
1. Yumurtayı ve şekeri mikserle çırpın, beyazlaşıp köpük olana kadar karıştırın.
2. Sıvı yağ, un, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın, portakal kabuğunu rendeleyip ekleyin.
3. Karışımı yağlanmış 26 cm kare borcama dökün, 175 derecede 30 dakika pişirin.
4. Sosu hazırlayın: portakal suyu ve şekeri karıştırıp kenara alın.
5. Kek piştikten sonra sıcaklığını kaybetmeden portakal sosunu dökün. 1-2 saat soğutun ve hindistan cevizi ile süsleyip servis edin.