- Lezzet
- 28.03.2025 15:18
Ramazan'ın 28. gününe yaklaşıldıkça, iftar saati için hazırlıklar hızla sürüyor. Bugün ne pişirsem diye düşünenler için hem besleyici hem de kolay tariflerle sofranızı taçlandırabilirsiniz. İşte, 28. gün iftar menüsü önerisi ve tarifleri…
Ramazan ayının 28. günü itibarıyla iftar sofraları bir kez daha bereketli ve lezzetli yemeklerle donanıyor. Bugün "İftara ne pişirsem?" sorusu birçok evde sıkça soruluyor. Hem pratik hem de lezzetli tariflerle sofralarınızı zenginleştirmek mümkün. Ramazan’ın bu özel gününde, iftar için hazırlayabileceğiniz birbirinden nefis tariflerle sofralarınızı taçlandırabilirsiniz. İşte, Ramazan'ın 28. günü için önerilen iftar menüsü..
28. gün iftar menüsü, sofralarınızı hem lezzetli hem de doyurucu hale getirecek tariflerle dolu. Beyran çorbası, soğan dolması ve havuçlu kırmızı lahana tarator, ana yemeklerde favoriniz olacak. Pratik ve tatlı bir son için ise çikolatalı kedidili tatlısı mükemmel bir seçenek.
Malzemeler:
• 750-1000 gram kemikli et
• Çeyrek su bardağı pirinç
• 5 diş sarımsak
• 1 çay kaşığı biber salçası
• 1,5 yemek kaşığı pul biber
• 1 çay kaşığı karabiber
• 1 çay kaşığı tuz
• Çeyrek çay bardağı sıvı yağ
• Su bardağı 200 ml, çay bardağı 125 ml
Yapılışı:
1. Kemikli etinizi yeterli su ile düdüklü tencerede haşlayın.
2. Pirinci, 1.5-2 su bardağı suyla ayrı bir tencerede yumuşayana kadar haşlayın.
3. Etleri kemiklerinden ayırıp didikleyin ve tencereye sıvı yağı ekleyin.
4. Sarımsakları rendeleyip ekleyin, ardından salçayı, pul biberi ve karabiberi ilave edip 2-3 dakika kavurun.
5. Haşlanan pirinçleri ve didiklenen etleri ekleyin. Etin haşlama suyunu da ilave edip yaklaşık 1-1.5 litre su ekleyin.
6. Tuzunu damak tadınıza göre ayarlayıp 5-7 dakika kaynatın ve ocağı kapatın. Çorbanız hazır.
Malzemeler:
• 9-10 adet orta boy soğan
• 1 su bardağı pirinç
• 200 gram kıyma
• 2 diş sarımsak (isteğe bağlı toz sarımsak)
• 1 adet soğan (iç harcı için)
• 1/2 kutu konserve domates (200 gr)
• Maydanoz
• Tuz, karabiber
• 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
• 1 tatlı kaşığı sumak
• 2 yemek kaşığı nar ekşisi
• 1/2 çay bardağı zeytinyağı
• 1 tatlı kaşığı biber salçası
• 1 tatlı kaşığı domates salçası
Sos İçin:
• 1 yemek kaşığı domates salçası
• 2,5 su bardağı su
• 2 yemek kaşığı nar ekşisi
• Tuz
Yapılışı:
1. Soğanların kabuklarını soyup kök kısmını kesin ve orta kısmına kesik atın. 10-15 dakika kaynatın.
2. İç harcı hazırlamak için, soğan ve sarımsağı rendeleyin. Pirinci yıkayıp üzerine ekleyin, ardından kıymayı, salçaları, baharatları, nar ekşisini ve zeytinyağını ekleyin ve iyice karıştırın.
3. Kaynattığınız soğanları süzüp, iç harcından doldurun ve sarmaya başlayın. Tencereye dikiş kısmı alta gelecek şekilde yerleştirin.
4. Sosu hazırlamak için, domates salçası, nar ekşisi, tuz ve suyu karıştırıp soğanların üzerine dökün.
5. İlk 10 dakika orta ateşte, ardından 190 derecede fanlı fırında 45 dakika pişirin. Afiyet olsun!
Malzemeler:
• 4 adet havuç
• Yarım mor lahana
• 6 yemek kaşığı süzme yoğurt
• 3 yemek kaşığı mayonez
• 2 diş sarımsak
• Tuz
• Sıvıyağ
• Üzerine ceviz ve dereotu
Yapılışı:
1. Havuçları soyup rendeleyin, mor lahanayı da aynı şekilde rendeleyin.
2. Tava ısıtıp sıvıyağda mor lahanayı kavurun, rengini değiştirene kadar pişirin.
3. Aynı tavada havuçları kavurun, yumuşayınca ateşten alın.
4. Yoğurt, mayonez, sarımsak ve tuzu karıştırarak sos hazırlayın.
5. Sosu ikiye bölüp, bir kısmını havuçla, diğer kısmını mor lahanayla karıştırın.
6. Servis tabağına alıp ceviz ve dereotu ile süsleyin. Afiyet olsun!
Muhallebisi İçin:
• 3 su bardağı süt
• 1 adet büyük boy yumurta sarısı
• 1,5 yemek kaşığı tereyağı
• 5,5 yemek kaşığı şeker
• 2 yemek kaşığı nişasta
• 3 yemek kaşığı un
• 1 paket vanilya
• 1 paket krem şanti
• 1/2 paket krema (100 ml)
Ganaj İçin:
• 1 paket krema (200 gr)
• 80 gram bitter çikolata
Karamel İçin:
• 1/2 su bardağı şeker
• 1/2 su bardağı krema (100 gr)
Yapılışı:
1. Yumurta sarısı ve şekerle karıştırın, un ve nişastayı ekleyin ve ocağa alın.
2. Muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin, tereyağı ve vanilyayı ekleyin, karıştırın.
3. Buzdolabında 4-5 saat dinlendirin, ardından krem şanti ve kremayı ekleyip çırpın.
4. Ganaj için, kremayı ısıtın ve çikolatayı ekleyip eritin.
5. Karamel için, şekeri eritin ve kremayı ekleyip karıştırın.
6. Kedi dilini sütle ıslatıp tepsiye dizin, muhallebiyi yayın, üzerine karamel ve ganaj ekleyin.
7. Buzdolabında dinlendirin, üzerine çikolata rendesiyle servis edin.