- Lezzet
- 01.08.2025 11:42
Evde yapılan poğaçaların lezzeti bir başkadır, hele içine taze dereotu eklenmişse! Hafif mayhoş ve mis gibi kokan dereotlu poğaçalar, kahvaltı ve çay saatlerinizin yıldızı olmaya aday. Siz de kolay malzemelerle, kısa sürede hazırlayabileceğiniz bu enfes kıyır kıyır dereotlu poğaça tarifi ile keşfedin, sıcacık poğaçaların tadını çıkarın.
Sıcacık ve mis gibi kokan poğaçalar, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi... Özellikle taze dereotunun ferah aromasıyla buluşan dereotlu poğaçalar, hem pratik hem de lezzetli bir alternatif sunuyor. Eğer evde kolayca hazırlayabileceğiniz, yumuşacık ve kıyır kıyır dereotlu poğaça tarifi arıyorsanız, işte tam size göre bir tarif!
125 gram margarin veya tereyağı (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvı yağ
4 yemek kaşığı yoğurt
2 adet yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı sirke
Yarım tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Yaklaşık 3,5 – 4 su bardağı un (kontrollü ekleyin)
İç harcı için:
Rendelenmiş beyaz peynir veya lor peyniri
Dereotu
Öncelikle tüm malzemelerinizi en az 1-2 saat öncesinden dolaptan çıkarıp, oda sıcaklığına getirin.
Geniş bir kaba yarım paket margarin, sıvı yağ ve 1 adet yumurtayı kırın. Diğer yumurtanın sarısını ayırın, üzeri için kullanacaksınız; akını ise hamur için kaba ekleyin.
Sirke (elma veya üzüm olabilir) ve yoğurdu ekleyip, tel çırpıcıyla iyice karıştırın.
Yağ ve yumurta iyice karışınca, toz şeker ve tuzu ilave edin. Ardından unu önce bir bardak olmak üzere yavaş yavaş eleyerek ekleyin. Kabartma tozunu da üzerine serpip yoğurmaya başlayın.
Kontrollü şekilde un eklemeye devam ederek, ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler alın, avuç içinde yuvarlayıp açın.
İçine rendelenmiş peyniri ve dereotunu koyun.
Poğaçaların üzerine sürmek için, ayırdığınız yumurta sarısına 1 çay kaşığı yoğurt ekleyip karıştırın. Bu karışım poğaçalarınızın üzerini parlak ve canlı gösterir. İsterseniz sadece yumurta sarısı veya yumurta sarısı ile sıvı yağ karışımı da kullanabilirsiniz.
Üzerine çatalla hafifçe desen verebilir, beyaz susam veya çörek otu serpebilirsiniz.
Poğaçaları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık 30 dakika, altı ve üstü kızarana kadar pişirin.
Sıcak servis yapın, afiyet olsun!
Kaynak : HABER MERKEZİ