Bereketin ve paylaşmanın tatlı hali: En lezzetli aşure tarifi|Aşure nasıl yapılır?

Muharrem ayında sofraların vazgeçilmezi olan aşure, hem lezzeti hem de anlamıyla gönülleri fethediyor. İşte kıvamı tam tutan ve bol malzemeli aşure tarifi…

  • Oluşturulma Tarihi : 02.07.2025 17:00
  • Güncelleme Tarihi : 02.07.2025 17:00
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Bereketin ve paylaşmanın tatlı hali: En lezzetli aşure tarifi|Aşure nasıl yapılır? haberinin görseli

Paylaşmanın ve bereketin simgesi Aşure Günü’ne geri sayım başlamışken, en lezzetli aşure tarifi için araştırmalar başladı. Lezzetli olduğu kadar pratik ve minimum malzemeyle hazırlanabilen en güzel aşure tarifini sizler için derledik. 5 Temmuz 2025 Cumartesi günü başlayacak olan Aşure Günü’nde bu tarifi hazırlayarak sofranızın bereketini katlayabilirsiniz. İşte detaylar…

TAM KIVAMINDA AŞURE TARİFİ

Aşure Günü hazırlayabileceğiniz kıvamı tam, bol malzemeli aşure tarifi için detaylar aşağıda…
Malzemeler (8–10 kişilik):
2 su bardağı buğday
1/2 su bardağı nohut (haşlanmış)
1/2 su bardağı kuru fasulye (haşlanmış)
1/2 su bardağı kuru kayısı (doğranmış)
1/2 su bardağı kuru üzüm
1/4 su bardağı kuş üzümü
5–6 adet kuru incir (doğranmış, sonradan eklenmeli)
1,5–2 su bardağı toz şeker 
1 portakal kabuğu rendesi (isteğe bağlı)
1 çubuk tarçın (isteğe bağlı)
1 tutam tuz

Üzeri için:
Ceviz
Fındık
Nar taneleri
Tarçın
Antep fıstığı

Yapılışı:
Bir gece önceden ıslattığınız buğdayı bol suyla yıkayıp tencereye alın. Üzerini 3–4 parmak geçecek kadar su ekleyip yumuşayana kadar haşlayın. (Yaklaşık 40–50 dakika)
Önceden haşladığınız nohut ve fasulyeleri buğdaya ekleyin. Karışımı 10–15 dakika daha kaynatın.
Üzüm, kuş üzümü, kayısı ve inciri sıcak suda 5–10 dakika bekletin. Süzüp kaynayan karışıma ekleyin. (İnciri ve kuş üzümünü sonradan ekleyin ki aşurenin rengi kararmasın.)
Toz şekeri, tuz, portakal kabuğu rendesi ve isteğe göre çubuk tarçını ekleyin. Şeker eriyene kadar karıştırın ve 10 dakika daha kısık ateşte kaynatın.
Aşurenin kıvamı yoğun gelirse sıcak su ekleyerek açabilirsiniz. Hafif koyu kıvamda olması idealdir çünkü soğuyunca biraz daha koyulaşır.
Sıcakken kaselere paylaştırın. Ilındıktan sonra üzerini nar taneleri, ceviz, fındık ve tarçınla süsleyin.