- Lezzet
- 13.04.2025 12:53
Beşamel sos nasıl yapılır, beşamel sos için ne lazım? Tam kıvamında beşamel sos tarifi için haberimizin detaylarına bakabilirsiniz...
Yemeklerimizde sıklıkla kullandığımız ve yemeklere lezzet katan beşamel sosun kökü aslında Fransa’ya dayanır. Fakat bizim ülkemizde de oldukça rağbet gören ve pek çok kişinin yemeklerine eşlik eden bir sos. Peki beşamel sos nasıl yapılır? Beşamel sosun püf noktaları nelerdir, beşamel sos için ne lazım? Bu sorulara cevap aranırken biz de sizin için en iyi beşamel sos tarifini araştırdık. İşte lezzetli ve tam kıvamlı beşamel sos tarifi…
Beşamel sos tarifi için malzemeler:
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1,5 su bardağı oda ısısında süt
2 yemek kaşığı tereyağı
1,5 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Beşamel Sos Nasıl Yapılır?
Beşamel sos tarifi için ilk yapılması gereken tereyağı ve sıvı yağını uygun bir tencerede eritmek. Yağları eritirken dikkat etmemiz gereken şey yanmaması. Daha sonra tereyağı eridiğinde unu da ilave edip sürekli karıştıralım ve kavuralım. Unun kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edelim. Bununla beraber unu kavururken ateşi yüksek açmayalım, aksi halde un ve yağ yanabilir.
Karışımın üzerine karıştırarak 1,5 su bardağı kadar sütü yavaş yavaş dökelim. Çırpıcı yardımı ile hızlıca çırpalım ve topak kalmamasına dikkat edelim.
Beşamel sosumuz kaynayıp koyulaştıktan sonra tuz ve karabiberi de ekleyelim ve kaynayıncaya kadar karıştıralım. Kaynama işlemi 1-2 dakika sürdükten sonra sosumuzu ocaktan alabiliriz. Beşamel sosumuz hazır, afiyet olsun.
Beşamel sos hazır satılır mı?
Evde kısa sürede hazırlanabilen beşamel sos aynı zamanda hazır olarak da satın alınabiliyor. Farklı markalara ait beşamel soslarından biri ile tariflerinize lezzet katabilirsiniz.
Beşamel sos yapmanın püf noktaları
Beşamel sos yapmanın püf noktaları arasında tereyağı kısık ateşte erirken yakmamaya dikkat etmek ve un ile sütü azar azar ekleyerek pürüzsüz bir kıvam almasını sağlamak söylenebilir. Beşamel sos hazır olduğu anda çok akışkan görünebilir fakat soğuyunca koyu bir hal alacak.
Beşamel Sos Tarifinin Pişirme Önerisi
Beşamel sos tarifinin pişirme önerisi şöyledir; kaşıktan parmağınız ile sıyırdığınız zaman oluşan boşluk geri dolmuyorsa kıvamı olmuş anlamına gelir.