Kokoreç neyden yapılır? Kokoreç yemek helal mi?

Sakatat severlerin favori yemeği kokoreç neyden yapılır, kokoreç yemek helal mi sorusu sıkça soruluyor. Peki kokoreç neyden yapılır ve yemek helal mi? Detaylar haberimizde…


  • Oluşturulma Tarihi : 05.12.2023 15:43
  • Güncelleme Tarihi : 05.12.2023 12:43
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kokoreç neyden yapılır? Kokoreç yemek helal mi?

Özellikle sakatat düşkünü kişiler tarafından oldukça sevilen ve aslında seveni kadar sevmeyeni de bulunan kokorecin neyden yapıldığı merak ediliyor. Peki kokoreç neyden yapılır, kokoreç tarifi nasıldır? Kokoreç yemek helal mi? Detayları için haberimize göz atın…

KOKOREÇ NEDİR?

Kokoreç hayvanın ince ve kalın bağırsağı kullanılıp çeşitli malzemeler ile bütünleşerek şişe takılan ve pişirilen bir lezzet. Kokorecin seveni olduğu kadar sevmeyeni de çok. Yoğun olarak Doğu Anadolu bölgesinde tüketilen kokoreç zamanla daha geniş bir alana yayılmaya başladı.

Ağırlıklı olarak Doğu Anadolu ve Balkanlarda sevilen bu lezzet, yavaş pek çok yere yayılarak tüketilmeye başlanmıştır.

KOKOREÇ NEYDEN YAPILIR?

Sakatat yemekleri arasında en bilinenlerinden biri kokoreç. Kokoreç yapmak için önce bağırsakların iyice temizlenmesi gerekir. Ardından soğan, tuz ve çeşitli baharatlar ile içyağın eklenir.

Kokoreçte kullanılan bağırsaklar genellikle koyun ya da kuzu bağırsaklarından tercih edilir. Kokoreç hazırlanırken en önemli nokta bağırsakların çok iyi bir şekilde temizlenmesi. Öyleyse bağırsaklar nasıl temizlenir? Bunun için yapılması gereken ilk şey bağırsağın bir tarafından içine su doldurularak ve el yordamı ile bastırarak suyun diğer taraftan çıkmasını sağlamak. Bu işlemi 4-5 defa tekrar ederek bağırsakalrın içinin iyice temizlendiğine emin olmalıyız.

KOKOREÇ TARİFİ

MALZEMELER

Kalın bağırsak

Gömlek içyağı

İnce bağırsak

Soğan

Tuz

Karabiber

HAZIRLANIŞI

Kokoreç yapmak için önce iyice temizlenmiş kalın bağırsakları soğan suyu, baharat ve tuz ile iyice karıştırmak gerek.  Ardından gömlek içyağını şişe sarıp sonrasında kalın bağırsakları sarılır.

Mumbarı sardıktan sonra kalın bağırsak da sarılır.

Daha sonra kokoreç ateşe koyup çevirerek pişmesine başlanır.

Kokorecin pişen yerleri ince ince kesilir ve bu şekilde içinin de pişmesi sağlanır.

Baharatlar (kimyon, pulbiber, karabiber) da eklenerek ekmek arasına koyulur. Böylece kokoreciniz servise hazır.

KOKOREÇİN FAYDALARI NELER?

Kokorecin insan vücudunda en bilinen faydası bağırsaklara iyi gelmesi.

Kokorecin etten daha doyurucu ve besleyici olduğu bilinmekte.

Metabolizmayı hızlanma etkisi bulunur

Kokoreç ayrıca insan vücudunda serotonin hormonu salgılanmasını da sağlar.

İZMİR USULÜ KOKOREÇ NASIL YAPILIR?

1 kilo çiğ kokoreç

Baharat (Karabiber, Kimyon, Kırmızı biber)

Tuz

2 tane çeyrek ekmek

İZMİR USULÜ KOKOREÇ EV YAPIMI TARİFİ NASIL YAPILIR?

İzmir usulü kokoreç kokoreç için kokoreç tavaya alınır ve kısık ateşte suyunu salıncağa kadar pişmesi sağlanır. Kokoreç suyunu salıp yumuşayınca ocağın altı açılır. Bu şekilde kokoreç kızarır. Pişen kokoreçler küçük küçük doğranır. Ardından üstüne baharatlar eklenir.

Daha sonra ekmekler tavada ısıtılıp sıcak kokoreçler içine eklenir. Böylece İzmir usulü kokoreciniz hazır. Afiyet olsun.

KOKOREÇ YEMEK HELAL Mİ?

Kokoreç yemek helal mi sorusu özellikle kokoreçseverlerin sıkça araştırdığı bir konu. Peki kokoreç yemek helal mi? Bununla ilgili Diyanet İşleri kendilerine yöneltilen 'Hayvan bağırsaklarından üretilen kokoreç yemek caiz mi?' sorusuna internet sitesinden şöyle cevap verdi:

"Öncelikle temel hüküm hakkında bilgi verelim. Eti yenen canlıların (işkembe, karaciğer, dalak ve bağırsak vb.) sakatatlarının temizlenerek yenmesi dinimizce uygundur. Bununla ilgili bir zan ve şüphe yoktur, olmamalıdır. Lakin eti yenen canlıların yenmemesi gereken uzuvları da vardır.’’

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ