Çay sofralarının vazgeçilmezi etimek tatlısı… Muhallebili etimek tatlısı nasıl yapılır?

Yumuşacık lezzetiyle hem çocuklarınızı sevindirecek hem de sofralarınıza lezzet katacak olan etimek tatlısı nasıl yapılır?


  • Oluşturulma Tarihi : 13.12.2023 13:27
  • Güncelleme Tarihi : 13.12.2023 10:27
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Çay sofralarının vazgeçilmezi etimek tatlısı… Muhallebili etimek tatlısı nasıl yapılır? haberinin görseli

5 çaylarının ve gün sofralarının en sevilen lezzetlerinden biri olan etimek tatlısı kolay tarifi ile sizlere keyifli bir lezzet deneyimi sunacak. Peki etimek tatlısı malzemeleri nelerdir? En çok sevilen muhallebili etimek tatlısı nasıl yapılır? Detaylar haberimizde…

ETİMEK TATLISI MALZEMELERİ NELERDİR?

12 adet tuzsuz etimek

Şerbeti için:

1,5 su bardağı şeker

2 su bardağı su

Muhallebisi için:

1 litre süt

6 yemek kaşığı şeker

1 paket vanilya

1 yemek kaşığı tereyağı

6 yemek kaşığı un

2 yemek kaşığı mısır nişastası

Üzeri için:

Ceviz, fındık, nar, gibi çeşitli şeyler kullanabilirsiniz.

ETİMEK TATLISI NASIL YAPILIR?

2 su bardağı sıcak su ile 1,5 su bardağı şekeri minik bir tencereye alarak kaynatın. Kaynamaya başladıktan 5-6 dk. sonra altını kapatarak. Şerbeti 10 dakika kadar bekletin. Bu arada da genişçe bir borcama 12 tane etimeği güzelce sıralayın. Kepçe yardımı ile şerbeti etimeklerin her yerine gelecek şekilde dağıtın. Etimekler ıslanırken hemen muhallebiyi hazırlamaya başlayın.

1 litre sütün içine vanilya ve tereyağı hariç tüm muhallebi malzemelerini ekleyin ve iyice çırptıktan sonra kaynayana kadar karıştırarak muhallebiyi hazır hale getirin. Kaynamaya başladıktan sonra vanilya ve tereyağı ilave ederek 2-3 dk. kadar daha karıştırın ve ocağı kapatın. Muhallebi 5 dakika kadar dinlendikten sonra etimeklerin üzerine dökerek yüzeyini düzeltin. Krem şantiyi tatlının üzerine dökmeden önce iyice soğuması için tatlıyı beklemeye alın. Eğer muhallebinin soğumasını beklemezseniz krem şanti eriyerek kötü bir görüntü oluşturur bu nedenle soğuduğundan emin olmadan krem şantiyi eklemeyin. Soğuyan tatlının üzerine 1 su bardağı süt ile hazırladığım krem şantiyi hazırlayarak sürün. Üzerini streç film ile kapatarak buz dolabına kaldırın. Etimek tatlısını bir gün ya da en azından birkaç saat buzdolabında beklettikten sonra servis etmelisiniz. Üzerine tercihinize başlı olarak ceviz ya da Antep fıstığı serperek servis edebilirsiniz.

muhallebili etimek tatlısı

MUHALLEBİLİ ETİMEK TATLISI

Çay sofralarınıza lezzet katacak muhallebili etimek tatlısı tarifi;

Etimek tatlısını yapmak için öncelikle şerbetini hazırlamak gerekir. Bunun için orta boy bir tencere içerisine 2 su bardağı su ve bir buçuk su bardağı şekeri koyun. Önce toz şekerinin erimesi için iyice karıştırın, ardından kaynamaya bırakın. Şerbet kaynadıktan 5 dakika sonra altını kapatın. Şerbetiniz dinlenirken, siz de bu arada dikdörtgen bir borcama ya da tepsiye etimekleri yan yana dizin. Ardından şerbeti etimeklerin üzerinden gezdirerek yavaşça dökün.

Etimek tatlısının muhallebisini yapmak için ise; Derin bir tencereye sütü ve yarım su bardağı toz şekerini, 3 yemek kaşığı unu ve 2 yemek kaşığı nişastayı ekleyin. Tüm bu malzemeleri ocakta pişirirken karıştırmaya devam edin. Muhallebiniz kaynamaya başlar gibi olduğunda vanilya ve tereyağını da ilave ederek 2-3 dakika kadar karıştırarak pişirmeye devam edin. Etimek tatlınızın muhallebisi de hazır. Bir süre soğumaya bırakın. Soğuduğundan emin olduktan sonra, muhallebinizi, hazırlamış olduğunuz şerbetli etimeklerin üzerine dökün. Bir kaşık yardımıyla üst yüzeyini düz bir hale getirin. Ardından krem şantiyi hazırlayarak üzerine sürün. Daha sonra tatlınızın üzerinizi dilediğiniz gibi süsleyip renklendirebilirsiniz. Afiyet olsun.

ETİMEK TATLISININ ŞERBETİ SICAK MI DÖKÜLÜR SOĞUK MU?

Etimek tatlısının şerbeti sıcak mı dökülür soğuk mu? Sorusu da tarifi deneyecek olanlar arasında sıkça merak edilenler arasında yer alıyor. Tatlınızın daha lezzetli olması için önceden hazırlanan sıcak şerbet soğuk etimeklerin üzerine dökülür.

ETİMEK TATLISININ ŞERBETİ KAÇ DAKİKA KAYNAR?

Yaklaşık 10-12 dakika gibi bir sürede şerbet kaynar. Kaynadıktan sonra altını kapatarak 10 dakika daha bekletilir.

TATLININ ŞERBETİ NE ZAMAN DÖKÜLÜR?

Etimek tatlısında şerbet etimekleri borcama dizdikten sonra ılık olarak dökülür. Eğer baklava gibi tatlı hazırlıyorsanız baklava hazırlığına önce şerbet kaynatılarak başlanır; şerbet hazır olunca soğumaya bırakılır ve baklavanın yufkalarını açmaya geçilir. Fırında pişirilen ve üzeri kızaran baklava fırından çıkarılınca, soğumuş şerbet dökülür.

ETİMEK TATLISI 1 GÜN ÖNCEDEN YAPILIR MI?

Tatlınızın tam kıvamında olması için bir gün dolapta bekletmeniz daha yararlı olacaktır. Sıcak yaz günlerinde buzdolabında bir gün bekletilen tatlı ferah bir lezzet sunacaktır.

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ