Sayfa Yükleniyor...
Kalburabastı nasıl yapılır? Kalburabastı tarifinin püf noktaları nelerdir? Bu nefis tatlının detayları haberimizde...
Kıyır kıyır kalburabastı yapmak için nelere dikkat edilir? Kalburabastı nasıl yapılır? İşte muhteşem lezzeti ile kalburabastı tarifi…
Kalburabastı malzemeleri
Margarin veya tereyağı (125 gram)
Sıvı yağ (125 ml)
Yoğurt (1 çay bardağı)
İrmik (1 çay bardağı)
Yumurta (1 tane)
Tuz (1 çay kaşığından az)
Kabartma tozu (Yarım paket)
Vanilya (1 paket)
Un (3,5 su bardağı)
İçi için:
Ceviz (1 su bardağı)
Kalburabastı şerbeti
Toz şeker (3 su bardağı)
Su (600 ml)
Limon suyu (1 tatlı kaşığı)
Kalburabastı nasıl yapılır?
Kalburabastıyı yapmak için öncelikle şerbetini hazırlayalım. Şerbeti için uygun bir tencereye şeker ve suyu alıp karıştıralım. Daha sonra ara ara karıştırarak kaynamaya bırakalım.
Aşağı yukarı 15 dakika kaynayan şerbete limon suyunu da ekleyip 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alalım ve soğuması için bir kenara bırakalım.
Hamurunu hazırlamak için bir kaba tereyağı, sıvı yağ, kabartma tozu, vanilya, yoğurt, yumurta, irmik, ve tuzu alalım.
En son unu da ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayalım.
Yumuşak bir kıvamda olan hamurdan parçalar kopartarak elimizde yuvarlayalım.
Yuvarladığımız hamurlardan bir tanesini alıp kalburun üzerine koyup bastırarak açalım.
Ardından hamurun ortasına irice kıydığımız cevizden koyalım ve uçlarını ortada birleştirerek kapatalım.
Hamurun şeklini bozmadan olabildiğince dikkatli bir şekilde kalburdan çıkartalım. Hamurun tamamı bitene kadar aynı işlemi yapalım ve pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirelim. Eğer kalburunuz yoksa aynı işlemi silikon bir aparat kullanarak ya da rende ile de yapabilirsiniz.
Kalburabastı tatlısını önceden ısıttığımız 180 °C fırında, 30 dakika kadar pişirelim.
Pişen tatlıları borcama aktaralım ve sıcak tatlıların üzerine soğuyan şerbeti dökelim.
Daha sonra dinlenmeye bırakalım.
Kalburabastı kıtır olması için ne yapılır?
Kalburabastının kıtır kıtır olmasını istiyorsanız hamurunuzu zeytinyağı ve su ile yoğurabilirsiniz.
Kalburabastının şerbeti sıcak mı dökülür soğuk mu?
Fırından çıkan kalburabastının hamurları sıcakken, soğuyan şerbet azar azar tatlının üzerinde gezdirilir.
Kalburabastıya süt konur mu?
Kalburabastı tatlısına tercihe göre süt de konulabilir.
Kalburabastı yumurtasız olur mu?
Yumurta kokusundan rahatsız olan kişiler kalburabastı tarifinde yumurta kullanmayabilirler.
HABER MERKEZİ