Somon balığının faydaları nelerdir? Somon balığı sağlıklı mı?

Besin değeri oldukça yüksek somon balıklarının tüketilmesi, sağlık açısından fazlasıyla faydalıdır. Somon balığının faydaları nelerdir? İşte detaylar...


  • Oluşturulma Tarihi : 07.03.2024 10:15
  • Güncelleme Tarihi : 07.03.2024 07:15
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Somon balığının faydaları nelerdir? Somon balığı sağlıklı mı?

Somon balığı, omega-3 yağ asitleri, protein ve vitaminler açısından zengin, sağlıklı ve lezzetli bir seçenektir. İster fırında ister tavada olsun, somon balığını doğru şekilde pişirmek, tazelik ve lezzetin korunması için önemlidir. Somon balığı nasıl yapılır? Somon balığı neye iyi gelir? Somon balığı sağlıklı mı? Tüm bilgileri sizin için derledik…

SOMON BALIĞI

Somon balığı, Salmonidae familyasına ait bir balık türüdür ve dünya genelinde soğuk ve ılıman su bölgelerinde bulunur. Lezzetli eti, yüksek besin değeri ve sportif balıkçılık için popülerliği nedeniyle somon balığı önemli bir ekonomik değere sahiptir. Somon balıkları, anadromous olarak bilinen bir yaşam döngüsüne sahiptir, yani tatlı sularda doğarlar, büyüdükten sonra denize göç ederler ve üremek için doğdukları tatlı su bölgelerine geri dönerler. Somon çeşitleri kendi içinde farklı türlere ayrılır.

Kırmızı som

Atlantik somonu

Demirkafa somonu

Kral somu

Köpek som

Pembe som

Gümüş som

SOMON BALIĞI NASIL PİŞİRİLİR

Fırında somon, kesinlikle en popüler pişirme yöntemlerinden biridir. Fırınlamadan önce somonu alüminyum folyoya sararak daha sulu bir sonuç elde edebilirsiniz. Balığı alternatif olarak yağlı kağıtla kaplanmış fırın tepsisine veya cam bir kaba yerleştirebilirsiniz. Somon genellikle 200 derece fırında yaklaşık 10 dakikada pişer.

Somon ızgara yapıldığında da son derece lezzetli bir balıktır. Balığı pişirmeye derisi aşağıda başlarsanız, balık zaten yağlı olduğundan ekstra yağa ihtiyacınız olmayacaktır. Balığın her bir tarafını ızgaranın ısısına ve filetonun veya dilimin kalınlığına göre 4-7 dakika arası pişirebilirsiniz. Piştiğini kahverengine dönen yüzeyinden anlayabilir veya çatal yardımıyla kontrol edebilirsiniz.

Somonu tavada pişirecekseniz, yapışmaması için teflon veya seramik tava kullanmanızı öneririz. Balığın her bir yüzünü 3-4 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. Balığın yağını salmaya başlaması, pişmeye başladığının bir göstergesidir. Piştiğini ise renginin kahverengine dönmesinden anlayabilirsiniz.

SOMON BALIĞI FAYDALARI

Kan basıncının dengelenmesini sağlıyor

Kalp ve damar sağlığını koruyor

İltihaplanmaların daha hızlı iyileşmesine destek oluyor

Soğuk algınlığı, grip ve nezlenin daha hızlı geçmesine yardımcı oluyor

Beynin sağlıkla çalışmaya devam etmesini sağlıyor

Alzheimer'a yakalanma riskini azaltıyor

Kemik sağlığını koruyor

Zayıflamaya yardımcı oluyor

Cildin daha pürüzsüz ve ışıl ışıl görünmesini sağlıyor

Yaşlanma karşıtı bir etki oluşturuyor

Göz sağlığını koruyor

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ