Sayfa Yükleniyor...
Besin değeri oldukça yüksek somon balıklarının tüketilmesi, sağlık açısından fazlasıyla faydalıdır. Somon balığının faydaları nelerdir? İşte detaylar...
Somon balığı, omega-3 yağ asitleri, protein ve vitaminler açısından zengin, sağlıklı ve lezzetli bir seçenektir. İster fırında ister tavada olsun, somon balığını doğru şekilde pişirmek, tazelik ve lezzetin korunması için önemlidir. Somon balığı nasıl yapılır? Somon balığı neye iyi gelir? Somon balığı sağlıklı mı? Tüm bilgileri sizin için derledik…
Somon balığı, Salmonidae familyasına ait bir balık türüdür ve dünya genelinde soğuk ve ılıman su bölgelerinde bulunur. Lezzetli eti, yüksek besin değeri ve sportif balıkçılık için popülerliği nedeniyle somon balığı önemli bir ekonomik değere sahiptir. Somon balıkları, anadromous olarak bilinen bir yaşam döngüsüne sahiptir, yani tatlı sularda doğarlar, büyüdükten sonra denize göç ederler ve üremek için doğdukları tatlı su bölgelerine geri dönerler. Somon çeşitleri kendi içinde farklı türlere ayrılır.
Kırmızı som
Atlantik somonu
Demirkafa somonu
Kral somu
Köpek som
Pembe som
Gümüş som
Fırında somon, kesinlikle en popüler pişirme yöntemlerinden biridir. Fırınlamadan önce somonu alüminyum folyoya sararak daha sulu bir sonuç elde edebilirsiniz. Balığı alternatif olarak yağlı kağıtla kaplanmış fırın tepsisine veya cam bir kaba yerleştirebilirsiniz. Somon genellikle 200 derece fırında yaklaşık 10 dakikada pişer.
Somon ızgara yapıldığında da son derece lezzetli bir balıktır. Balığı pişirmeye derisi aşağıda başlarsanız, balık zaten yağlı olduğundan ekstra yağa ihtiyacınız olmayacaktır. Balığın her bir tarafını ızgaranın ısısına ve filetonun veya dilimin kalınlığına göre 4-7 dakika arası pişirebilirsiniz. Piştiğini kahverengine dönen yüzeyinden anlayabilir veya çatal yardımıyla kontrol edebilirsiniz.
Somonu tavada pişirecekseniz, yapışmaması için teflon veya seramik tava kullanmanızı öneririz. Balığın her bir yüzünü 3-4 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. Balığın yağını salmaya başlaması, pişmeye başladığının bir göstergesidir. Piştiğini ise renginin kahverengine dönmesinden anlayabilirsiniz.
Kan basıncının dengelenmesini sağlıyor
Kalp ve damar sağlığını koruyor
İltihaplanmaların daha hızlı iyileşmesine destek oluyor
Soğuk algınlığı, grip ve nezlenin daha hızlı geçmesine yardımcı oluyor
Beynin sağlıkla çalışmaya devam etmesini sağlıyor
Alzheimer'a yakalanma riskini azaltıyor
Kemik sağlığını koruyor
Zayıflamaya yardımcı oluyor
Cildin daha pürüzsüz ve ışıl ışıl görünmesini sağlıyor
Yaşlanma karşıtı bir etki oluşturuyor
Göz sağlığını koruyor
HABER MERKEZİ