Sayfa Yükleniyor...
Özellikle Çukurova yöresinde çok meşhur olan bazlama tarifi Türk mutfağından bir ekmek türüdür. Peki, evde bazlama nasıl yapılır? İşte kolay bazlama tarifi, evde bazlama yapımı...
Evde yapılabilecek, klasik, fırın gerektirmeyen ve kolay ekmek tarifleri arasında yer alan bazlama tarifi düşünüldüğünden daha kolaydır. Kahvaltı sofralarınızın vazgeçilmezi olacak bazlama tarifi için basit malzemelerle harikalar yaratabilirsiniz. Peki bazlama hamuruna ne konur? İşte kolay bazlama tarifi, adım adım bazlama yapımı...
BAZLAMA HAMURU MALZEMELERİ
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı toz şeker
1 paket instant maya
4 su bardağı un
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
Sıvı yağ (kızartmak için)
Ilık sütü ve suyu bir kaba alın. Ardından toz şekeri ve instant mayayı ekleyip karıştırın. Mayanın iyice çözülmesi için bir süre bekletin.
Başka bir kaba unu alın ve ortasını havuz gibi açın. Hazırladığınız mayalı karışımı ekleyin.
Üzerine sıvı yağı ve tuzu ilave edin. Yavaşça karıştırarak ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Hamuru streç filmle örtün ve üzerine bir bez örtüp mayalanmaya bırakın. Hamurun iki katına çıkması için yaklaşık 1 saat bekleyin.
Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp, avuç içinde yuvarlayarak şekil verin.
Hamur parçalarını un serpilmiş tezgahta merdane yardımıyla açın. İnceliğine dikkat edin.
Bir tavaya sıvı yağ koyun ve iyice kızdırın. Açtığınız hamurları sıcak yağda her iki tarafını da kızartın.
Kızaran bazlamalarınızı kağıt havlu serilmiş bir tabağa alarak fazla yağını süzün.
Sıcak servis yapın. Balon gibi kabaran bu lezzetli bazlamalarınızı peynir, zeytin, domates ve salatalık gibi kahvaltılık malzemelerle birlikte servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!
* Mayayı doğru sıcaklıkta ve taze kullanmak önemlidir. Mayanın suyu ve şekeri çözündüğü, köpürdüğü bir karışım elde etmek için ılık su ve süt kullanın.
* Hamuru yoğururken ele yapışmayan, yumuşak bir kıvam elde etmeye özen gösterin. Fazla un eklemekten kaçının, çünkü bu hamurun kabarmasını engelleyebilir.
* Hamurun mayalanma süresi önemlidir. Hamurunuzun iki katına çıkması için yeterli süre tanıyın, genellikle 1 saat kadar bekletmek idealdir.
* Hamurdan eşit büyüklükte parçalar koparıp şekil vermek, bazlamaların eşit şekilde pişmesini sağlar.
HABER MERKEZİ