65 yaş sonrası alzheimer riski her 5 yılda iki kat artıyor!

Nöroloji Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Özlem Önder, demans vakalarının yüzde 50 ila yüzde 70’ine sebep olan Alzheimer hastalığının, 65 yaşından sonra her beş yılda bir iki kat artan bir risk taşıdığını belirtiyor


  • Oluşturulma Tarihi : 23.06.2024 01:30
  • Güncelleme Tarihi : 22.06.2024 22:30
  • Kaynak : Arun Acumsal
65 yaş sonrası alzheimer riski her 5 yılda iki kat artıyor!

Yaşam süresindeki artış, 21. yüzyılın en önemli demografik olgularından biri olarak kabul ediliyor. Gelişmiş ülkelerde ortalama yaşam süresinin 70-80 yıl aralığına yükselmesi, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “insanlığın zaferi” olarak tanımlansa da, bu durum pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. Bu sorunların başında, en yaygını Alzheimer olan demans türleri geliyor.

Alzheimer ve Demans Arasındaki İlişki

Demans teriminin Latince zihin anlamına gelen “mens” kelimesinin önüne bir olumsuzluk eki getirilmesiyle oluşturulduğunu hatırlatan Dr. Önder, demansın edinilmiş zihinsel fonksiyonların sonradan yitirilmesi anlamında kullanıldığını ifade ediyor. Demans, bilinci açık bir kişide günlük yaşam aktivitelerini etkileyecek derecede entelektüel ve sosyal yeteneklerde yıkıma neden olan bir sendrom olarak tanımlanıyor ve en yaygın olanı Alzheimer’dır.

Demans Vakalarının Yüzde 50-70’i Alzheimer Kaynaklı

Dr. Önder, demans vakalarının yüzde 50 ila 70’inin Alzheimer kaynaklı olduğunu belirtiyor. Alzheimer, 65 yaş üzeri bireylerde yüzde 3 ile 11; 85 yaş üzeri bireylerde ise yüzde 20 ila 47 oranında görülüyor. Alzheimer, yaşlılıkta fiziksel ve psikolojik yıkıma neden olan ve hastalık kaynaklı ölümler sıklık açısından dördüncü sırada yer alan ciddi bir hastalık.

Alzheimer Belirtileri ve Teşhis

Alzheimer’ın en sık karşılaşılan belirtileri arasında yakın tarihli olayları ve isimleri unutma, yaptığı işleri tekrar yapma, koyduğu eşyaları bulamama gibi durumlar bulunuyor. Dr. Önder, zaman zaman eşya kaybetme veya isim unutma gibi durumların hemen Alzheimer kaygısına yol açmaması gerektiğini ve bu belirtilerin bir nörolog tarafından değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Risk Faktörleri ve Koruyucu Önlemler

Alzheimer’ın en önemli risk faktörünün yaş olduğunu belirten Dr. Önder, 65 yaş sonrası her 5 yılda Alzheimer sıklığının iki kat arttığını söylüyor. Genetik faktörlerin de önemli bir rol oynadığını ve ailede birinci derece yakında Alzheimer öyküsü olanların riskinin yüzde 10 ila 30 arttığını ifade ediyor. Ayrıca sigara ve alkol kullanımı, hipertansiyon, diyabet gibi sağlık sorunlarının da Alzheimer riskini artırdığını belirtiyor.

Dr. Önder, sağlıklı beslenme, kötü alışkanlıklardan uzak durma ve düzenli egzersiz gibi sağlıklı yaşam rutinlerinin Alzheimer riskini azaltabileceğini vurguluyor. Zihinsel aktivitenin önemine dikkat çeken Dr. Önder, eğitim seviyesinin artırılması ve hayat boyu öğrenme kavramının benimsenmesi gerektiğini belirtiyor.

Alzheimer hastalığı ile ilgili bu önemli bilgileri paylaşan Dr. Özlem Önder, yaşlanan nüfusun artmasıyla birlikte Alzheimer hastalığının görülme sıklığının ve hastalığın oluşturduğu yükün de giderek artacağına dikkat çekiyor.

Arun Acumsal

Arun Acumsal
Yazarımız Kim ?

Arun Acumsal