Arsenik maruziyeti kanser riskini artırıyor

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, arsenik maruziyetinin sadece böbrek kanseri değil, aynı zamanda akciğer, mesane ve cilt kanserleri açısından da ciddi bir risk oluşturduğunu belirtti.


  • Oluşturulma Tarihi : 17.12.2024 02:30
  • Güncelleme Tarihi : 16.12.2024 08:30
  • Kaynak : Arun Acumsal
Arsenik maruziyeti kanser riskini artırıyor haberinin görseli

Uzmanlar, insan sağlığı için ciddi tehdit oluşturan ve uzun süreli maruziyette ciddi hastalıklara neden olduğu bilinen arseniğin, özellikle içme suyu kaynaklarına karışarak vücuda girdiğinde kanser riskini artırdığına dikkat çekiyor.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, bu konuda Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Texas A&M Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir araştırmaya atıfta bulundu. Çalışmanın sonuçlarına göre, düşük seviyelerde bile arseniğe maruz kalmanın böbrek kanseri başta olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği vurgulandı.

KANSER RİSKİ TAŞIYOR

Çalışmada, Amerika’nın bazı eyaletlerinde devlet kurumları tarafından düzenlenen kamu su sistemlerinde ve düzenlenmeyen özel kuyu sistemlerinde çeşitli seviyelerde arsenik bulgularına rastladığını söyleyen Coşkun, "Yapılan araştırmalar, milyarda 1 ila 5 parça arseniğe maruz kalmanın böbrek kanseri riskini yüzde 6 artırdığını ve maruziyetin milyarda 5 parçanın üzerine çıkmasının bu riski yüzde 22 artırdığı ortaya çıkarttı. Ek olarak, sulardaki arsenik seviyelerinin iki katına çıkmasıyla böbrek kanseri riskinde yüzde 4 artış belirlendi. İçme sularına karışan düşük seviyelerdeki arsenik bile insan sağlığını tehdit edici boyutlara ulaşabiliyor. Arsenik maruziyeti böbrek kanserinin yanı sıra akciğer, mesane ve cilt kanserleri için de ciddi bir risk teşkil etmektedir. Toplum sağlığını devam ettirmek ve korumak adına yetkililer tarafından içme suyu kaynakları düzenli olarak test edilmeli, su kirliliğine karşı gerekli önlemler alınmalı, bunun yanı sıra arseniğin zararlı etkilerine karşı toplum bazında bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır" diye konuştu.

Arun Acumsal
Yazarımız Kim ?

Arun Acumsal