Endokrinoloji bölümüne direk gidilir mi? Endokrin Bölümü neye bakıyor?

Endokrin nedir? Endokrin Bölümü neye bakıyor?, Endokrin bölümü nedir ve Endokrinoloji bölümüne direk gidilir mi? soruları pek çok kişi tarafından merak edilip araştırılıyor. Hormonların işleyişini inceleyen endokrinoloji bölümü hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını haberimizde bulabilirsiniz…


  • Oluşturulma Tarihi : 22.12.2023 12:06
  • Güncelleme Tarihi : 22.12.2023 11:20
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Endokrinoloji bölümüne direk gidilir mi?  Endokrin Bölümü neye bakıyor?

Bir çok kişi hastanelere gideceği zaman bazı bölümlerin ne anlama geldiği ve hangi hastalıklarla ilgilendiği merak edip araştırır. Adı nedeniyle çoğu zaman anlaşılamayan bölümlerden biri de endokrinoloji bölümüdür. Endokrin nedir? Endokrin Bölümü neye bakıyor?, Endokrin bölümü nedir ve Endokrinoloji bölümüne direk gidilir mi? İşte cevabı...

Endokrin nedir?

Vücudun çeşitli fonksiyonlarını düzenleyen bir dizi hormon, uyum içinde çalışarak önemli rol oynar. Büyüme, gelişme, metabolizma, elektrolit dengesi ve üreme gibi temel işlevler, genellikle hormonların kontrolleri altında gerçekleşir. Bu hormonlar, endokrin sistemi oluşturan ve hormon üreten bezler tarafından sentezlenir. Bu bezlere "endokrin bez" denir ve vücut içindeki birçok sürecin düzenlenmesine katkıda bulunurlar. Bu nedenle, "endokrin" terimi, hormonlar ve bu hormonların vücut üzerindeki etkileri ile ilgili olan her şeyi kapsayan bir terimdir.

Endokrin Bölümü neye bakıyor?

Endokrin hastalıkları, vücuttaki hormon seviyelerinin aşırı yüksek veya düşük olması, veya vücudun hormonlara doğru tepki vermemesi durumlarında ortaya çıkan sağlık sorunlarıdır. Diyabet, en yaygın endokrin hastalıklarından biridir. Bunun yanı sıra, endokrinoloji alanında tedavi edilen diğer önemli hastalıklar şunlardır:

  • Adrenal bez bozuklukları
  • Osteoporoz ve kemik sağlığı sorunları
  • Şeker hastalığı
  • Çocuklarda görülen endokrin bozukluklar (büyüme eksikliği, ergenlik sorunları)
  • Kalp problemleri (yüksek kolesterol, trigliseridler, yüksek tansiyon)
  • Erkek sağlığı sorunları (kısırlık, testosteron düzeyleri)
  • Hipofiz bezine ait bozukluklar
  • Tiroid hastalıkları
  • Ağırlık ve metabolizma sorunları
  • Kadın sağlığı sorunları (menopoz, kısırlık, bazı menstrüel problemler)

Bu hastalıkların tedavisi genellikle vücudun doğal hormon üretimini düzenlemeyi ve hormon eksikliği durumlarında hormon takviyelerini içerir.

Endokrinoloji bölümünden nasıl randevu alınır?

Endokrinoloji Bölümüne direk gidilir mi?

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları polikliniği, tıpta özel uzmanlık gerektiren bir birim olduğundan, doğrudan Alo 182 veya Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu almak mümkün değildir. İlk adım olarak, hastaların İç Hastalıkları (Dahiliye) bölümünde muayene ve tetkik olmaları gerekmektedir. Bu muayene ve tetkiklerin ardından, hekim tarafından uygun görülen hastalar "Takip Gerektiren Hasta" olarak sisteme kaydedilir. Bu aşamadan sonra, hastalar Alo 182 veya MHRS üzerinden randevu alabilirler.

Devlet hastanesi dışındaki özel hastanelerden randevu almak isteyenler, gidecekleri özel hastanenin telefon numarasını arayarak veya varsa internet sitesi üzerinden kolayca randevu alabilirler.

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ