Sayfa Yükleniyor...
Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Başak Adaklı Aksoy, kan bağışının hem bağışçı hem de alıcı için taşıdığı önemi ve sağlık üzerindeki etkilerini anlattı
14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Dr. Adaklı Aksoy, düzenli kan bağışının birçok sağlık yararı olduğunu ve insanlara yardım etmenin manevi hazzını yaşattığını belirtti.
Dr. Başak Adaklı Aksoy, kan bağışının önemine dikkat çekerek, “Ülkemizde her gün binlerce hastanın kan ihtiyacı olmaktadır. Planlı ameliyatlar, kazalar, bilinen kan hastalıkları ve onlarca başka durumda her yaştan hastanın kan ihtiyacı olabilmektedir. Deprem gibi olağanüstü durumlar kan ihtiyacını artırabilir. Kan ihtiyacının sağlanması ancak gönüllü vericilerin bağışları ile mümkündür” dedi.
Düzenli Kan Bağışı ve Sağlık Taraması:
Düzenli kan bağışçıları, bir yandan insanlara yardım etmenin manevi hazzını yaşarken diğer yandan da öncesinde geçtikleri tıbbi taramalarla sağlık durumlarının kontrolünü sağlamış olurlar.
Kan Hücrelerinin Yenilenmesi:
Kan bağışı sayesinde kan yapan ilik hücrelerinin çalışması uyarılarak sistemdeki hücrelerin yapımı artar ve vücuttaki kan hücreleri yenilenir. Ayrıca düzenli kan bağışının kalp ve karaciğer sağlığı üzerinde olumlu katkıları olduğu da bildirilmiştir.
Dr. Adaklı Aksoy, kan bağışı öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıraladı:
Bağışçının Gönüllü Olması: Bağışçının bilgilendirilmiş onamı okumuş, anlamış ve soruları açıklıkla cevaplayarak imzalamış olması önemlidir.
Alkol ve İlaç Kullanımı: Kan bağışı öncesindeki son 24 saat içinde alkol kullanılmamalı ve düzenli kullanılması gereken ilaçlar hariç ilaç kullanılmamalıdır.
Beslenme: Bağıştan önce son 1 saat içinde hafif bir yemek yenmeli, aç olunmamalıdır.
Dinlenme ve Sıvı Tüketimi: Kan bağışı sonrası ilk 1 saat dinlenilmeli, bol sıvı alınmalı, bağışı izleyen iki saat boyunca sigara içilmemelidir.
Kan bağışına engel olabilecek durumları sıralayan Dr. Adaklı Aksoy, “Sebebi bilinmeyen ateş, cinsel yolla bulaşan hastalık, madde kullanma geçmişi, HIV, Hepatit B, Hepatit C enfeksiyonları ve kanama pıhtılaşma bozukluğuna sebep olabilecek kan hastalığı mevcut ise kan bağışı kabul edilmez” dedi.
Dr. Adaklı Aksoy, “Tam kan bağışı kadınlarda 4 ay, erkeklerde 3 ay ara ile yapılabilir. 18-60 yaş arası sağlığı elverişli herkes bağışçı olabilir. Bağışçının vücut ağırlığı en az 50 kilo olmalıdır. Gebelik şüphesi olanlardan ve gebelerden kan bağışı kabul edilmemektedir. Menstrüel periyod bağışa engel olmasa da kadınlardan o gün bol sıvı almaları ve dinlenmeleri istenir. Ramazan ayında ise oruç açıldıktan sonra kan bağışı önerilir. Son 3 ay içerisinde cerrahi bir işlem geçirmiş kişiler bağışçı olamaz” şeklinde konuştu.
Arun Acumsal