Sayfa Yükleniyor...
Ankara Hematoloji ve Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, kanserde yapay zeka çağının başladığını belirterek, “Yapay zeka, kanser yönetimini çok farklı bir noktaya evirmekte; tanı, tedavi, takip ve yeni moleküllerin geliştirilmesi konusunda her alanda çok ciddi katkılar sağlayacaktır" dedi
Ankara Hematoloji ve Onkoloji Derneği'nce düzenlenen 31 Ocak-2 Şubat 2025 tarihlerini kapsayan '5'inci Ankara Hematoloji ve Onkoloji Kongresi'nde konuşan Ankara Hematoloji ve Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, erken tanı sayesinde tedavide başarı oranının yüzde 95'lere kadar çıkabildiğini söyledi.
Lütfen Sağlık Bakanlığı'na ait KETEM'lere (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) başvurma çağrısında bulunan Altuntaş, “Likit, sanal ve sentetik biyopsiler, önümüzdeki süreçlerde kanserin erken teşhisine daha çok katkı sağlayacak. Özellikle likit biyopsilerin hem erken teşhiste hem de tedavi sonrası takipte kanser yönetimine çok büyük katkılar sağladığını görmekteyiz. Tedavide artık kimyasallardan uzaklaştığımızı ve 2035'ten sonra gelişmiş ülkelerde hiç kullanılmadığını göreceğiz. Ülkemizde de bu bakımdan önemli gelişmeler olmakta" diye konuştu.
Yenilikçi tedavi yöntemleri yaklaşımlarına ilişkin ABD'de yayımlanan bir rapora değinen Altuntaş şu ifadeleri kullandı;
"Kanser ölümleri son 20 yılda yüzde 34 azalmış. Bu durum da yenilikçi tedavilerin günlük hayata girmesiyle beraber olmuş. Bakıldığı zaman bir diğer alan da dijitalleşme veya teknolojik gelişmeler. Kongre boyunca yapay zeka önemli tartışma konularından biri olacak. Yapay zekanın erken teşhiste, kanserin önlenmesinde ve hasta takibine kadar bütün süreçlere etki ettiğini söyleyebiliriz. Kanserde yapay zeka çağı başlamıştır ve hızla ilerlemektedir. Yapay zeka, kanser yönetimini çok farklı bir noktaya evirmekte; tanı, tedavi, takip ve yeni moleküllerin geliştirilmesi konusunda her alanda çok ciddi katkılar sağlayacaktır"
DHA