Kanserle savaşta yeni strateji: Hedefleyici tedavi nedir? İşte detaylar…

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde Prof. Dr. Fatih Köse'nin verdiği bilgilere göre, hedefleyici tedavi yöntemleri kanser tedavisinde başarı sağlıyor


  • Oluşturulma Tarihi : 10.07.2024 03:30
  • Güncelleme Tarihi : 10.07.2024 00:30
  • Kaynak : Arun Acumsal
Kanserle savaşta yeni strateji: Hedefleyici tedavi nedir? İşte detaylar…

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi İç Hastalıkları Ana Bilimdalı Tıbbi Onkoloji Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Fatih Köse, kanser tedavisinde hedefleyici tedavi yöntemlerinin uygulanmasının kanser tedavisinde daha fazla başarı sağladığını belirtti.

Hedefleyici Tedavi Nedir?

Prof. Dr. Köse, hedefleyici tedavinin, kanser hücrelerindeki genetik değişiklikleri hedef alan bir yöntem olduğunu açıkladı. Yaklaşık 15 yıl önce, onkoloji hastalarının çoğunlukla klasik kemoterapi ile tedavi edildiğini ifade eden Köse, son yıllarda insan gen haritasının çıkarılmasıyla kanserin gen haritasının da oluşturulduğunu söyledi. Bu sayede, kanserin kendine has genetik değişiklikleri tespit edilerek, bu değişikliklere yönelik akıllı tedavi olarak bilinen hedefleyici tedavi yöntemlerinin uygulanmaya başlandığını belirtti.

Kanserde Akıllı İlaç Kullanımı

Akıllı ilaç tedavisinin, kanserin türüne ve hastanın durumuna göre her evrede kullanılabildiğini belirten Prof. Dr. Köse, bazı kanser türlerinde akıllı tedavi kullanım oranının daha yüksek olduğunu, bazı kanser türlerinde ise düşük olduğunu vurguladı. Örneğin, ilerlemiş kolon kanserinde akıllı tedavi kullanma ihtimalinin yüzde 100 iken, akciğer kanseri olan bir hastada bu ihtimalin yaklaşık yüzde 35 olduğunu belirtti. Küçük hücreli akciğer kanseri veya beyin tümörlerinde ise bu oranın neredeyse sıfıra yakın olduğunu söyledi.

Kanserde Yeni Tedavi Çalışmaları

Başkent Üniversitesi olarak onkoloji merkezlerinde yeni tedavileri kullanmak için bakanlık onaylı klinik çalışmalar yürüttüklerini belirten Prof. Dr. Köse, bu sayede hastaların akıllı ilaçlara daha erken ulaşabildiğini ifade etti. Kanser ilaçlarının etkinliğinin yaşam süresini uzatmasıyla ölçüldüğünü belirten Köse, hedefleyici tedavilerin hem hastanın genel sağ kalımını uzattığını hem de yan etkilerinin kemoterapiye göre daha yönetilebilir olduğunu söyledi.

Akıllı İlaçların Yan Etkileri

Prof. Dr. Köse, kanser tedavisinde kullanılan ilaçların hızlı çoğalan hücrelere zarar vererek etki ettiğini ve bu nedenle yan etkilerinin olabileceğini belirtti. Hedefleyici tedavilerin en sık görülen yan etkilerinin ishal, ciltte renk değişiklikleri, ağız içerisinde yaralar olduğunu ifade etti. Ayrıca kemik iliği, karaciğer, böbrek ve akciğer fonksiyonlarında bozulmaların da olabileceğini ekledi. Akıllı tedavilerin yan etkilerinin kemoterapiye göre daha az olduğunu ancak yine de dikkatli bir takip gerektirdiğini vurguladı.

Prof. Dr. Fatih Köse, kanser tedavisinde hedefleyici tedavi yöntemlerinin önemli olduğunu ve bu tedavilerin uzman hekimler tarafından yönetilmesi gerektiğini belirtti. Akıllı ilaç tedavilerinin, hastaların yaşam süresini uzatmada ve yaşam kalitesini artırmada önemli bir rol oynadığını ifade etti.

Arun Acumsal

Arun Acumsal
Yazarımız Kim ?

Arun Acumsal